Minden évben alig várom, hogy elkezdjen érni a szeder, és friss szederből főzhessek levest. Igaz, jókora mennyiség a fagyasztóba is kerül ebből a finom gyümölcsből, mert levesnek a fagyasztott is tökéletes, de a friss az mégis más.
Már kora reggel elkészítettem, hogy estére, amikor a család haza érkezik, hideg gyümölcslevessel várjam őket.
Régebben, egy receptújságban olvastam, egy hasonló receptet, amelyben túrógaluskával készült a leves. Azóta én is azzal készítem, hogy egy kicsit különlegessé, mutatósabbá tegyem szederlevest.
Hozzávalók:
Leveshez
50 dkg szeder
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
1 kis darab fahéj
5-6 szegfűszeg
1 citrom leve
1 karika citrom
fél mokkáskanál citromsav
ízlés szerint cukor
2 csapott evőkanál liszt
Túrógaluskához
25 dkg túró (papírcsomagolású)
1 tojás
3,5 dkg gríz
Körülbelül 1,5 liter vízben feltesszük főni a szedret. Hozzátesszük a citromsavat, hogy megőrizze a szép színét, majd egy teatojásba beletesszük a citromkarikát, a fahéjat, a szegfűszeget és a levesbe lógatjuk. A levest ízesítjük cukorral, citrommal. Amikor elkezd forrni, éppen csak egyet forralunk rajta és behabarjuk. A habaráshoz a liszthez teszünk egy teáskanál cukrot, és csomómentesre keverjük a tejszínnel meg a tejföllel. Ha újra felforrt, megkóstoljuk, és ha szükséges citrommal, illetve cukorral ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Hideg vízbe állítva lehűtjük.
A túrógaluskához összekeverjük a túrót, a tojással, a sóval és a grízzel. Félórára hűtőszekrénybe pihentetjük, majd forró vízben kifőzzük.
Én két teáskanál segítségével készítem a galuskákat, de ha nem szeretnénk ezzel bíbelődni gombócokat is formázhatunk belőle.
Véleményem szerint a papírcsomagolású túróból könnyebb készíteni a galuskát, gombócot, mert nem kell áttörni a zacskóssal ellentétben.
Jó étvágyat kívánok ehhez a hűsítő leveshez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése