2017. július 5., szerda

Őszibarack

A júliussal együtt megérkezett az őszibarack szezon...a gyümölcsé és most nálam a sütié is.  Az őszibarack minden formáját imádom, a zamatos gyümölcsöt és a mutatós süteményt is. Legelőször kislány koromban, egy lakodalomban találkoztam az őszibarack süteménnyel. Ámulattal néztem a kristálycukorba hempergetett süti-csodákat, majd évekig nem láttam ezt a sütit és szinte el is felejtettem. Vidéken szokás volt, hogy lakodalmak előtt a lakodalmas háznál sütötték a finomabbnál finomabb sütiket. Nagyobbacska lány voltam, amikor egy ilyen alkalommal láttam, hogyan kell készíteni az őszibarackot. Kicsit bonyolultnak tűnt, de néhány hét múlva otthon én is neki láttam az elkészítésének. Egész jól sikerültek. Azóta a nagyobb családi eseményekre el szoktam készíteni, és mindig nagyon szépek, és finomak szoktak lenni.
 

 
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
12 dkg margarin
1 dl tej
1 tojássárgája
42 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Krémhez:
a kivájt tészta
5 dkg lágy margarin
5 dkg dió
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál rum
4 evőkanál baracklekvár
ízlés szerint porcukor
szükség szerint tej
Bevonathoz:
néhány evőkanál kristálycukor
1 evőkanál őszibarack aroma
1 evőkanál vérnarancs aroma
 

 
A tésztához habosra keverjük a porcukrot a margarinnal, majd hozzá adjuk a tejet, a tojássárgáját, a lisztet, a sütőport, és rugalmas tésztát gyúrunk. Kb. darab 32 egyforma gombócot készítünk ebből a tészta mennyiségből. A gombócok egyik oldalát egy kicsit ellapítjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A gombócokat 160 fokos sütőben, kb. 10-15 perc alatt világos, aranybarnára sütjük.
Sütés után, még melegen minden tészta közepét egy kiskanál segítségével kivájjuk. Az üreges tésztákat kihűtjük.


A kivájt tésztát összemorzsoljuk, hozzáadjuk a lágy margarint, a diót, a kakaóport, a rumot, a lekvárt, ízlés szerinti porcukrot és annyi tejet, hogy közepesen lágy "krémet" kapjunk.
A tészták üregét megtöltjük a krémmel, úgy, hogy 1-1 félgömbö összeragadjon. Tehát ne csak az üregbe kerüljön a krém, hanem egy vékony rétegben a tésztára is.
Az aromákat külön - külön tálkába tesszük és felhígítjuk egy kevés vízzel. A gombócok egyik felét a piros másik felét a zöld aromával befestjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Vigyázzunk a "festésnél", hogy ne áztassuk el a tésztát.
1-1 örökzöld levéllel még csinosabbá tehetjük a már amúgy is szép sütinket.
A krémbe saját ízlésünk szerint tehetünk több diót, vagy lekvárt, rumot, esetleg kávét (ezt a jelenlegi recept nem tartalmazza, de a tej egy részét helyettesíthetjük kávéval).
Ne féljetek az elkészítésétől, mert a recept bonyolultabbnak tűnik, mint maga a süti elkészítése.


Nagyon jó sütést, majd jó étvágyat kívánok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése