Augusztus a zamatos őszibarackok hava. Az egész gyümölcs egy csoda, kívül olyan, mint a bársony, belül pedig lédús és zamatos. Az egyik legfinomabb gyümölcs, amit el tudok képzelni.
Azonkívül, hogy nyersen nagyon szeretem, a vele készült ételek, sütemények is nagy kedvenceim közé tartoznak.
Most egy kevert tésztával és túróval készített őszibarackos sütit sütöttem. Érdemes kipróbálni. Azon kívül, hogy nagyon finom, ráadásul még mutatós is.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg lágy margarin
2 evőkanál tejföl
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 evőkanál kakaópor
Túrós - barackos réteghez:
40 dkg túró
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
4-5 őszibarack
Mázhoz:
fél citrom leve
A 3 egész tojást összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lágy margarint és a tejfölt. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót, majd jól elvegyítünk a tojásos masszában.
Egy kb. 22x33 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a tészta 2/3 részét. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport.
A túrós réteghez a túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, majd a tojások habbá vert fehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk.
A túrós réteget rásimítjuk a tésztára.
A feldarabolt őszibarackot rászórjuk a túrós rétegre. A kakaós tésztát kis halmokban elosztjuk a tetején.
180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
Ha kihűlt citrommázat csorgatunk a tetejére, amelyhez fél citrom levét 15 dkg cukorral simára kavarunk.
Az eredeti receptben meggyel készült ez a süti, de mivel a meggy szezonja már lejárt, fagyasztott vagy befőtt meggy helyett inkább friss barackkal készítettem. Az a véleményem, hogy bármilyen gyümölccsel - ribizlivel, szederrel, málnával, eperrel is nagyon finom lehet. Ezekkel is ki fogom próbálni, Ti is tegyetek így!
Jó sütést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése