2018. október 27., szombat

Lasagne

A múlt hétvégén azt gondoltam, egy jó ideig nem akarok tésztát enni, főleg nem pizzát, makarónit, spagettit, gnocchit. Aztán eltelt néhány nap és rájöttem, hogy mégis tésztát szeretnék enni..... mondjuk lasagnét. A családban nem én vagyok a fő lasagne készítő, hanem Niki, a lányom. Ő nem csak a hagyományos, húsos, paradicsomos, besameles lasagnét készít, hanem különféle zöldséges változatokat is. De én most a régi jól bevált fajtát kívántam.  Azt hiszem, ha így haladok előbb utóbb az én lasagném is olyan finom lesz mint Nikimé. Igaz a tésztát nem én készítem, de így is nagyon jó lett.
 

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg lasagne lap
Szószhoz:
50 dkg darált hús
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
1 kicsi doboz sűrített paradicsom
1 liter házi paradicsomlé
bors
oregano
kakukkfű
bazsalikom
Besamelhez:
10 dkg vaj
6 evőkanál liszt
7 dl tej
csipetnyi szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
 
 
Először elkészítjük a húsos szószt, majd  a besamelt.
A szószhoz apró kockára vágjuk a hagymát, és 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük. A  fokhagymát nagyon apróra vágjuk és a dinsztelt hagymához adjuk, majd a darált húst is beletesszük. Ízesítjük sóval, borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal és fehéredésig főzzük. Rátesszük a paradicsompürét, kicsit összepirítjuk, felöntjük paradicsomlével, és kevés vízzel. Összeforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges utána ízesítünk.
A besamelhez felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, simára keverjük, ízesítjük sóval, szerecsendióval, és sűrű mártássá főzzük.
Egy közepes, 22x33 cm-es tepsit kikenjünk olajjal és kibéleljük tészta lapokkal. Ráterítjük a paradicsomos szósz felét, befedjük egy sor tésztával, amelyre egy sor besamel kerül, majd a rétegezést még egyszer megismételjük. Az utolsó besamel réteget befedjük reszelt sajttal és 170 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
 
 
Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockára vágva kínáljuk.
 
 
A besamel tetjére, a reszelt sajt alá tehetünk néhány karika paradicsomot, nagyon feldobja.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 

2018. október 17., szerda

Almás mini zabpalacsinta

Egy olyan édesség receptjével készültem most nektek, aminek az elkészítése valóban nem több mint 15-20 perc. És ez az idő az előkészületet és a mosogatást is tartalmazza. Nagy előnye, az előbb említetteken felül, hogy nincs tele cukorral, bőven van benne rost és gyümölcs. Frissen is, és hidegen is nagyon finom. Így "naturan" is nagyon finom, de egy kis lekvárral, vagy tejszínhabbal tovább bolondíthatjuk. Persze akkor már nem annyira "egészséges", viszont csuda finom.  Így aztán mindenki olyan formában eszi, ahogy neki tetszik.
A lányomtól lestem el a készítését. A két picurnak szokott reggelire sütni ilyen kis palacsintákat. Mióta "megtanultam" a receptet,  én is egyre gyakrabban készítem magamnak, és persze, az én nagy gyerekeimnek is, csak úgy nasinak, természetesen akkor nem ebből a mennyiségből.
 
 
Hozzávalók:
2 tojás
4 kanál zabliszt
1 teáskanál méz
csipetnyi só
2 alma
fél mokkáskanál fahéj
 
 
A tojást elhabarjuk, bele tesszük a sót, a mézet és a zablisztet.
A hámozott almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a tésztához keverjük.
Egy serpenyőt vékonyan megkenünk kevés olajjal, és a tésztából kis halmokat teszünk bele. Kanállal kicsit ellapogatjuk a tésztát és néhány perc alatt mind a két oldalát megsütjük.
 
 
Azonnal tálalhatjuk friss gyümölccsel, lekvárral, tejszínhabbal, porcukorral, de ha vigyázunk a kalóriákkal, akkor csak úgy magában, hiszen a méztől és az almától elég édes.
Ebből a mennyiségből 10-11 mini palacsinta készíthető.
Ha nincs otthon zabliszt csak zabpehely, akkor azt daráljátok finomra, tökéletes  lesz azzal is.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. október 16., kedd

Palócleves

Bármilyen meglepő a leves neve nem arra utal, hogy ez a lenne a palócok hagyományos eledele. Talán annyi köze van a palócokhoz, hogy a legnagyobb palóc, Mikszáth Kálmán neve az összes legendában fellelhető, amely a leves eredetére utal. Van legenda, amelyik szerint az író születésnapjára készítette el Gundel József. Más történet arról szól, hogy Mikszáth kérte Gundel Józsefet, hogy készítsen számára egy különleges levest. És van olyan változata a legendának, hogy egy elegáns szálloda Mikszáth szobájának  avatására készítették el a levest, amelyet Mikszáth azonnal Palóclevesnek nevezett el.Az eredeti receptúra szerint birkahúsból kell készíteni a levest. Én azonban jobban szeretem a sertéshúst, ezért inkább abból szoktam főzni. Sőt elmondom nektek, hogy készítettem már pulykacombból is, abból ugyan olyan finom volt.
Nagyon finom tartalmas leves, aki eddig nem készítette el, ki ne hagyja, mert csodás ízharmóniában lesz része.



Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
2 evőkanál zsír vagy olaj
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
fél mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
4 közepes krumpli
40 dkg sárgahüvelyű zöldbab
2 dl tejföl
néhány szál friss kapor


A hagymát  apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. hozzáadjuk a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott húst, és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a  zúzott fokhagymát, a köményt és megszórjuk pirospaprikával. Kevés vízzel öntünk hozzá, ízesítjük sóval és babérlevéllel. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Ha közben zsírjára sül, mindig csak kevés vízzel pótoljuk, hogy jó sűrű szaftot kapjunk.
Közben megtisztítjuk a krumplit és kockára vágjuk. A zöldbabbal együtt a húshoz adjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Puhára főzzük a benne lévő húst és zöldségeket. 1 evőkanál lisztből kevés zsíron vagy olajon világos rántást készítünk, felöntjük kevés hideg vízzel és a forrásban lévő leveshez öntjük.  Ha szükséges utána fűszerezünk, majd a tejfölt simára keverjük kevés forró levessel, és beleöntjük, és jól összeforraljuk. Legvégül apróra vágott kaporral szórjuk meg a levest.
Aki nem szereti a kaprot, finomra vágott petrezselyem zöldjét szórjon a leves tetejére.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. október 13., szombat

Almás krémes

A legtöbb családnál a hétvégéhez hozzátartozik a sütemény. Most egy olyan sütit ajánlok nektek hétvégére, amely édes, kevert, gyümölcsös, krémes, kakaós, habos. Ennyi jó tulajdonsággal bíró süti csak finom lehet. És valljuk be látványnak sem utolsó.
Már elég régen készítettem ilyen süteményt, és már szinte el is felejtettem, hogy milyen finom és mutatós. De örülök neki, hogy ismét eszembe jutott ez a csodás recept. Jó sok alma volt itthon, ezért adott volt, hogy valami almás finomságot fogok sütni belőle. Időm viszont nem volt túl sok, ezért olyan receptet kerestem, aminek az elkészítése nem órákig tart. Olyan jó "egymásra épülő" süti. Hogy ezt, hogy értem? Amíg sül a tészta, megfőzöm a pudingot. Amíg hűl a puding, kikeverem a vajkrémet. Amíg összekeverem a krémeket, és megkenem a sütit, addig a robotgép habbá veri a tejszínt. Ilyen egyszerű. Próbáljátok ki ti is.


Hozzávalók:
Tésztához:
4-5 szem alma
5 tojás
20 dkg porcukor
5 + 1 evőkanál víz
5 evőkanál étolaj
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
fél mokkás kanál fahéj
Krémhez:
2 csomag tejszínes pudingpor
6 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
Habhoz:
4 dl hulala hab
fél mokkás kanál fahéj
 
 
Egy 22 x 33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a meghámozott, vékony cikkekre vágott almával jó szorosan rakjuk ki és hintsük meg fahéjjal.
A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat és az 5 kanál vizet.
A liszthez keverjük hozzá a sütőport és keverjük bele a tojásos masszához. Utoljára a habbá vert tojásfehérjét keverjük hozzá. A tésztát két részre osztjuk és felét az almára öntjük. A másik felébe beleteszünk 1 kanál vizet és a kakaóport. Alaposan összekeverjük és a sárga tészta tetejére öntjük.
A sütit 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük. A pudingot megfőzzük a tejben. Amíg hűl a puding, habosra keverjük a porcukrot a vajjal, majd a teljesen hideg pudinghoz keverjük.
A tésztát kiborítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Nem fordítjuk vissza, és az almás rétegre rákenjük a krémet, amelynek a tetejére simítjuk a kemény habbá vert hulalát. A hab tetejére hintjük a fahéjat, és tetszés szerinti kockára vágjuk a süteményt.
 
 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!




2018. október 8., hétfő

Erdélyi csirke

Az, hogy valóban erdélyi  eredetű étel e az "Erdélyi csirke", fogalmam sincs. Egy jó ismerősömtől hallottam erről az ételről, aki szintén egy jó ismerősétől hallotta. Szóval az eredete elég bizonytalan, a végeredmény azonban isteni. Sütés közben olyan csodás illat tölti be a konyhát, hogy alig vártuk, hogy elkészüljön. A hús annyira puha és omlós lett, hogy szinte magától lejön a csontról.
Az elkészítése igen egyszerű, a húst csak be kell sózni, a zöldségeket össze kell vágni, összekeverni és máris mehet az egész a sütőbe. A hús mellett sült zöldségek egyből a köretet is adják, de az én jó étvágyú családomnak egy kevés rizst is készítettem mellé. Így a fiúk nem panaszkodhatnak, hogy csak "nyúl eledel" van a hús mellett. Persze ezt csak viccnek szánják, mert mindenki szívesen fogyasztja a zöldségeket.
Most így utólag belegondolok, hogy néhány éve, amikor Roland még középiskolás volt biztos nagy morgolódás lett volna, ha ennyi zöldség került volna az asztalra. Ma meg már természetes, hogy sok zöldséget főzök. Ez is igazolja azt, hogy a gyerek azt fogja enni, amit a szüleitől lát, még akkor is, ha a mármajdnem felnőtt gyerekről van szó.

 
Hozzávalók:
2 egész csirkecomb
1 nagy csirkemell
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 kisebb cukkini
1 kisebb padlizsán
1 lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
néhány ágacska tárkony, kakukkfű, borsikafű
3-4 evőkanál tejföl
kevés baromfizsír

 
A csirkehúst besózzuk és rászórjuk a zöldfűszerek felét. A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, egy kicsit megsózzuk és rászórjuk a maradék zöldfűszert. Egy tűzálló edényt vékonyan kikenünk zsírral, beletesszük a zöldségeket és a tetejére tesszük a húsokat.
Az edényt lefedjük a tetejével, vagy alufóliával és légkeveréses sütőben 170 fokon, kb. 90-100 percig sütjük. Amikor már puha a hús, megkenjük tejföllel a húsok tetejét és még néhány percig visszatesszük a sütőbe, hogy rápiruljon a tejföl.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. október 6., szombat

Tojáslepény

Imádom a különböző főzős műsorokat, rengeteg ötletet adnak, és sokat lehet belőlük tanulni. Jót vidultam, amikor megtudtam, hogy a csodás olasz frittata nem más, mint az én tojáslepényem. Közös, ráérős családi reggelikre szoktam készíteni  sajtos - zöldséges tojáslepényt, jobban mondva frittatát. Szabadon variálhatók a hozzávalók, egy a lényeg, olyan dolgokat tegyünk bele, amit szeretünk. Bátran tehetünk bele pl. sonkát, kukoricát vagy bármilyen párolt zöldséget, sajtot, spenótot, bazsalikomot,és még a végtelenségig sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyekkel még finomabbá tehetjük az ételt. Azért arra vigyázzunk, hogy a hozzávalóknak ne legyen túl nagy a nedvességtartama, vagy ha mégis olyan zöldséget teszünk bele, amelyik sok vizet tartalmaz - pl. paradicsom -, akkor azt csak közvetlenül sütés előtt tegyük a tojásba.
 
 
Szóval nevezhetjük ezt frittatanak, omlettnek, tojáslepénynek valójában ugyan arról az ételről beszélünk. Úgyhogy én ezt nem is receptnek szánom, inkább egy ötletnek, akár a holnapi reggelihez.
 
 
Hozzávalók:
6 tojás
5 dkg reszelt sajt
3 evőkanál tejszín
2 közepes krumpli
néhány szelet kolbász vagy szalámi
2-3 barna csiperke
1 szál újhagyma
1 fehér paprika
fél piros paprika (kaliforniai, kápia)
bors
petrezselyem zöldje

 
A krumplit nagyon vékony szeletekre vágjuk és egy serpenyőben mind a két oldalát megsütjük. A krumplit kiszedjük a serpenyőből és szorosan kirakjuk vele annak az edénynek az alját, amibe majd a lepényt szeretnénk sütni.
A visszamaradt zsiradékba megdinszteljük a karikára vágott hagymát, a darabolt csiperkét, és a  paprikákat.
A kolbászt vagy a szalámit vékonyra szeleteljük és rátesszük a krumpli tetejére, majd ráhalmozzuk a hagymás keveréket is.
A tojásokat felverjük, beleöntjük a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal és beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a sajtot, és a krumplis keverék tetejére öntjük.
170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
 

 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

2018. október 4., csütörtök

Csirke raguleves

Gyerekkorom lakodalmas levese a csirke raguleves volt, mert a vidéki lakodalmakban a déli ebéd a legtöbb esetben ez volt. Az az íz felejthetetlen. Olyan finomat, mint akkoriban ettem soha nem tudok készíteni. Persze ez érthető is, hiszen akkor nem egy csirkemellből, vagy néhány aprólékból készült, hanem nagy üstben, több csirke vagy tyúk felhasználásával. Nagymamám is  gyakran készített ilyen levest, de ő sem csak  csirkemellből. Az ő ragulevesében is volt  felsőcomb, szárny, nyak, máj, és természetesen sok-sok zöldség és az elmaradhatatlan grízgaluska. Gyerekeim kiskorukban jobbára csak a csirkemellet ették ezért inkább abból készítettem. Mára változott az ízlésük, és már nem csak a csirkemellért rajonganak, hanem a szárnyas jószág többi részét is szívesen fogyasztják, így amikor a nagycsalád összeül, akkor már a csirke többi részét is felhasználva készítem a ragulevest. De ma csak négyen ültünk a vacsora asztalhoz, így bőségesen elég lett a jókora csirkemellből készült leves.


Hozzávalók:
1 nagy csirkemell filé
2 evőkanál baromfi zsír
fehérbors
1 petrezselyem
2 répa
25 dkg borsó
1 kicsi szem paradicsom
fél paprika
1 kicsi fej vöröshagyma
kis csokor petrezselyem zöldje
Grízgaluskához:
1 tojás
1mokkáskanál baromfi zsír
1/4 mokkáskanál só
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
4 csapott evőkanál gríz


A csirkemellet kis kockákra vágjuk és a felhevített zsírban fehéredésig pirítjuk. Amikor már kifehéredett hús hozzákeverjük a borsót, az apróra vágott sárgarépát, petrezselymet és puhára pároljuk.


Ízesítjük sóval, borssal és felöntjük vízzel. Beletesszük az egész paradicsomot, a paprikát és a hagymát. Összeforraljuk, majd takarékra állítjuk a lángot és lassú tűzön készre főzzük a levest. Amikor elzárjuk alatta a lángot, kivesszük belőle a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és rászórjuk az apróra aprított petrezselyemzöldjét.
A grízgaluskát külön edényben főzzük ki, és csak tálaláskor tesszük bele a levesbe, így nem szívja fel a leves levét.


Jó étvágyat kívánok ehhez a finom leveshez!

2018. október 2., kedd

Gundel palacsinta

Néhány napja volt a férjem születésnapja. A lányunkkal megbeszéltük, ha a két kis rosszcsont mellett  lesz ideje, az idén ő süti meg a szülinapi tortát. És a drágám úgy ügyeskedett, az idővel hogy el tudta készíteni apukájának a tortát, ezért én úgy döntöttem, inkább ma csinálok valami finomságot a férjemnek. Készült jó néhány túrós, kakaós és lekváros palacsinta, de a Gundel palacsinta volt a fő "attrakció". Persze a tortát nem múlta felül - és nem is ez volt a cél - de finom lett.
Tudtátok, hogy a legenda szerint a Gundel palacsinta megalkotása nem is a Gundel családhoz fűződik. Állítólag Márai Sándor felesége, egy régi családi recept alapján készíttette el egy  bemutató utáni bankettre, amelyet a Gundel étteremben tartottak. Gundel Károlynak annyira megtetszett a desszert, hogy Márai palacsinta néven évekig szerepelt az étlapon. Aztán az 1940-es évek végén Márai Sándor emigrált, a Gundel éttermet pedig államosították. Ebben az időben, ahogy Márai művei már nem voltak "kívánatosak", a palacsinta neve is változott, Márai palacsintából ekkor lett Gundel palacsinta.
De az is lehet, hogy ez tényleg csak legenda, és mégis csak Gundel Károly nevéhez kötődik a híres palacsinta megalkotása.
A Gundel palacsintának is annyi változata van, ahány ház, és mindenki esküszik rá, hogy ővé az egyetlen és eredeti recept. Én inkább azt mondom az enyém nem eredeti recept alapján készült, ez olyan, ahogy mi szeretjük.


Hozzávalók:
Palacsintához:
20 dkg liszt
1 evőkanál cukor 
csipetnyi só
2 tojás
2 evőkanál étolaj
2 dl tej
2-3 dl szódavíz
Töltelékhez:
25 dkg darált dió
12 dkg cukor
2 dl tejszín
1-2 evőkanál rum
5 dkg mazsola
1 narancs reszelt héja
Csoki öntethez:
3 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
1 dl tej
1 tojássárgája
1-2 evőkanál rum
2 dkg vaj


A tészta hozzávalóit simára keverjük és a szokásos módon palacsintákat sütünk belőle.
A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral, hozzáöntjük a tejszínt és lassú lángon jól kenhető krémet főzünk belőlük. Ha szükségesnek találjuk, öntünk még kevés tejet hozzá. Legvégül belekeverjük a mazsolát, a narancshéjjat és a rumot.
A palacsinta felébe kenünk 1 evőkanál tölteléket és félbe hajtjuk, majd ismét félbe. Az így kapott, negyedbe hajtott palacsintákat jól átmelegítjük és leöntjük csoki mázzal.


A csoki öntethez a kakaóport összekeverjük a cukorra, majd a vízzel és a tejjel. Lassú lángon összefőzzük a csokit. Amikor elzárjuk alatta a lángot, a forró csokihoz hozzákeverjük a tojássárgáját, a rumot, majd legvégül a vajat.

 
Ha gyerekek is esznek belőle, a rumot rumaromával helyettesíthetjük.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!