Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. október 27., péntek

Szegényleves grízgaluskával

Legalább 25 évvel ezelőtt, a szomszéd nénitől tanultam a Szegénylevest. A férjem nagy leves imádó, neki nem telhet el leves nélkül a nap.  Ha kevés az időm, ez a leves akkor is nyerő, mert nagyon gyorsan elkészül. Azonkívül, hogy gyorsan elkészíthető, csupa olyan alapanyag kell hozzá, amely valamennyi háziasszony kamrájában megtalálható. És mind ezek megkoronázásaként még nagyon finom is. Aranysárga és olyan kristálytisztán átlátszó, mint a legfinomabb húsleves.
 
 
Hozzávalók:
Leveshez:
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
3-4 db közepes krumpli
1 csokor petrezselyem zöldje + néhány szál a  leves tetejére
1 fehér paprika
1 paradicsom
1 evőkanál baromfizsír vagy étolaj
8-10 szem bors
3 teáskanál házi ételízesítő, vagy ízlés szerinti bolti ételízesítő
Grízgaluskához:
1 tojás
1/4 mokkáskanál só
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál gríz
1 mokkáskanál baromfizsír vagy étolaj
 
 
Kb. 2 liter vizet felteszünk forrni. Amíg felforr a víz, megtisztítjuk a zöldségeket, majd a répát és a petrezselymet kb.0,5x0,5 cm-es, a krumplit 1x1 cm-es kockára vágjuk.
Amikor a víz zubogva forr, beletesszük a felkockázott zöldségeket, a krumplit, a paprikát és paradicsomot, a csokorba kötött petrezselyemzöldjét, és a zsírt. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és borssal. A tüzet mérsékeljük, és lassú forralás mellett puhára főzzük a zöldségeket.
Közben elkészítjük a grízgaluskát, amelyhez alaposan elhabarjuk a tojást, belekeverjük a zsírt, a sót, a szódabikarbónát és a grízt. Amíg a zöldségek puhulnak, addig pihentetjük a galuska masszáját.
Amikor puhák a zöldségek, kanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe és készre főzzük.
A kész levesből, kiszedjük az összekötött petrezselyem csokrot, a paprikát és paradicsomot. Legvégül megszórjuk kevés apróra vágott petrezselyem zöldjével.
Én teatojásba szoktam tenni az általam készített ételízesítőt  és a borsot, így ezeket is ki tudom venni a levesből és kristály tiszta marad a leves.
 
 
Természetesen többféle zöldségből  (zeller, karalábé, karfiol) is készíthetjük, de akkor már nem olyan "szegény" a levesünk.
Jó étvágyat kívánok!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése