Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. október 1., vasárnap

Tepsis "cigánypecsenye"

Nagyon kedveli a családom a cigánypecsenyét, és nem csak ők, én is. Nekem egyetlen egy problémám van ezzel a hússal, hogy amikor sütöm, össze-vissza fröcsögi a tűzhelyet. Hiába teszek rá fröccsenés gátló fedő, azok a fránya zsírcseppek átcsempészik magukat minden akadályon.  Ettől függetlenül készítettem a fiúknak - lányoknak, hiszen ez csak kényelmi szempont. De azért vagyok annyira "önző", hogy kitaláltam valami praktikát ennek a nem szeretem feladatnak a kiküszöbölésére, így mostanában előfordul, hogy tepsiben sütöm meg a cigánypecsenyét. Legalább annyira finom, mint a serpenyőben, vagy nyílt lángon készített hús, Igaz ebben a változatban nincs annyi pörzsanyag mint az eredeti recept alapján készített hús, de a sült szalonna zsírjával leöntött, és tepsiben megsütött pecsenye is fenséges.


Hozzávalók:
6 szelet ujjnyi vastagra vágott csont nélküli tarja
1 púpozott evőkanál mustár
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál édes fűszerpaprika
1 kávéskanál bors
fél mokkáskanál oregánó
fél mokkáskanál majoránna
aki szereti kevés chili pehely
ízlés szerint só
4 evőkanál étolaj
6 szelet szalonna


A húsokat kegy kicsit megütögetjük és bekenjük a páccal, amelyhez összekeverjük a mustárt, az olajat, a sót, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a borsot, az apróra vágott majorannát, oregátót, és a chilit. A bepácolt húst néhány órára, de jobb ha egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.


Amíg pihen a hús, a kisujjnyi vastag, kakastaréjra vágott szalonnát kisütjük.
Egy tepsit vékonyan kikenünk zsírral - legjobb, ha a szalonna kisült zsírjával - és sorba bele tesszük a bepácolt szeleteket. Meglocsoljuk a maradék zsírral, lefedjük alufóliával és 160 fokos, légkeveréses sütőben kb. 50 perc alatt puhára sütjük, majd levesszük róla a fóliát és néhány percre egy kicsit megpirítjuk.


Tálalásnál a húsokra teszünk 1-1 szelet szalonnát és tört krumplival tálaljuk.
Mivel még bőven virulnak a kertben a fűszernövények, természetesen friss oregánót és kakukkfüvet használtam
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése