Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. október 20., péntek

Pikáns tejfölös csirkemell csíkok

Egy régi szakácskönyvben találtam rá erre a receptre. Rögtön megtetszett, mert már első olvasatra láttam, hogy hasonló ízvilága lesz mint a Vadas mártásnak, amelyet imádok. És nem is csalódtam. Valóban hasonló lett, azzal a különbséggel, hogy ebben darabokban van a zöldség. A tejfölös, tejszínes habarástól finom, selymes mártás vonja be a puhára párolt zöldségeket és húst 
A rohanós hétköznapokon igyekszem olyan ételt készíteni, amely nem vesz igénybe órákat, és ez pontosan ilyen. Legtöbb időt a zöldségek és a csirkemell darabolása veszi el. De az az idő ráfordítás megéri, mert valóban nagyon finom.


Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell filé
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1/2 közepes zeller
1 hagyma
1 babérlevél
1/2 mokkáskanál kakukkfű
1 evőkanál mustár
1 evőkanál kristálycukor
0,5 dl fehérbor
1 kis pohár  tejföl
1 dl tejszín
bors
  kevés citromlé
étolaj vagy zsír

 
A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, sóval, borssal ízesítjük és kevés zsiradékon megpároljuk, kisség megpirítjuk a húst. Vigyázzunk ne száradjon ki!
Kiszedjük a serpenyőből, a visszamaradt zsíron elkezdjük pirítani a vékony csíkokra vágott zöldségeket. Amikor már kezdenek puhulni a zöldség csíkok, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, majd amikor az üvegesre pirult, hozzáadjuk a kristálycukor és néhány pillanat alatt karamellizáljuk.
Ekkor hozzáöntjük a bort, és kevés vizet. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel. Beletesszük a húst és puhára pároljuk.

 
Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Amikor már minden puha, belekeverjük a mustárt és a tejszínnel elkevert tejfölt, összeforraljuk, és ha szükséges, utána ízesítünk sóval, cukorral és néhány csepp citromlével.

 
Én spagettivel tálaltam, de bármilyen tészta vagy rizs finom köretként szolgál hozzá.

 
Jó tanács:
Nem fog összekapódni a tejföl, amikor a forró ételbe öntjük, ha fokozatosan hozzákeverünk a forró mártás alapból néhány kanállal, és így öntjük a forró ételhez.
A mártás készítéséhez vizet ír a recept, de ha helyette húslevessel pótoljuk a vizet még finomabb lesz a mártás.
Az eredeti recept 1/2 fej zsenge karalábét is ír a recepthez, de nekem jobban ízlik anélkül.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése