Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. október 17., kedd

Vajas krumplis pogácsa

 
A blogomban többféle pogácsa receptje található, de ez az egyik kedvencem. A rétegek közé reszelt vaj és krumpli csodásan finommá és levelessé teszi a tésztát. Langyosan is nagyon jó, de érdemes megvárni amíg teljesen kihűl a pogácsánk, mert akkor lesz igazán finom. Eddig bárki megkóstolta mindenkinek nagyon ízlett.

25 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
3 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1 dl étolaj
2,5 - 3 dl tej
1 teáskanál cukor
12 dkg vaj
25 dkg héjában főtt krumpli
Tetejére:
1 tojás


A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és teljesen kihűtjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Egy tálba bele szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, az étolajat és a tejben felfuttatott élesztőt. A lágy tésztát addig dagasztjuk, amíg az el nem válik a tál oldalától. Meleg helyen, legalább 1 órán keresztül kelesztjük, ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk és apró lyukú reszelőn ráreszeljük a krumpli és a fagyos vaj 1/3 részét. Ezt a műveletet, 15 perces időközönként még kétszer ismételjük, majd az utolsó hajtogatás után is pihentetjük a 15 percig, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük felvert tojással és éles késsel berácsozzuk, majd kb. 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.


Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10-15 percig még a tepsiben is pihentetjük, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
 

Nagyon jó étvágyat kívánok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése