Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. október 4., szerda

Diós és mákos kalács

Vannak bizonyos ünnepek, amikor a mi családunkban "kötelező" elkészíteni a diós és mákos kalácsot. Karácsonykor természetes, hogy anyukám ezt készíti én meg a bejglit, de kerül az asztalra még húsvétkor, búcsúkor  nagy családi összejövetelek alkalmával, és természetesen akkor, amikor a család apraja - nagyja megkívánja. És ilyenkor, ha én nem is, de anyukám biztos elkészíti a diós  és mákos kalácsot. Ennek a kalácsnak Mama a szakértője, nála finomabbat senki nem tud készíteni. Igyekszem a nyomdokaiba lépni, ezért szorgosan gyakorolok, de bízom benne, hogy még nagyon sokáig én csak másod hegedűs maradok és Mama finom kalácsát eszi az egész család.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
1 kg liszt
25 dkg margarin
1 dl tej
4 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
Diós töltelék 2 rúd kalácshoz
27 dkg dió
23 dkg cukor
2-2,5 evőkanál tej
Mákos töltelék 2 rúd kalácshoz
27 dkg mák
23 dkg cukor
2-2,5 evőkanál tej
1 tojás a kalácsok lekenéséhez
 
 
A langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amíg feljön az élesztő, a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzátesszük a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a tejfölt valamint a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát, és 4 részre osztjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és ráterítjük a diós töltelék felét, majd szorosan feltekerjük.
 
 
A másik 3 tészta adaggal is ugyan így járunk el. A rudak tetejét legalább kétszer lekenjük a felvert tojással, és legalább 50-60 percig meleg helyen kelesztjük.
Sütés előtt, jó mélyen néhány helyen (tetejét és az oldalát is) megszurkáljuk a tésztát, hogy a sütés közben keletkezett gőz szabadon tudjon távozni, és ne repedjen meg a kalács oldala.
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük (a sütési idő sütő függvénye!
 
 
A töltelékbe ízlés szerint tehetünk mazsolát, vagy kevés reszelt almát.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése