Nem tudom nálatok, hogy működik, de nálunk a nagy családi, közös ebédek alkalmából mindig "túl főzzük" magunkat egy kicsikét. Most a krumplipüréből sikerült akkora adagot főzni, hogy az még legalább 5 embernek bőven elég lett volna.
Ilyenkor kellenek a "kármentő" receptek, mint a maradék krumplipürére épülő pogácsa receptje. Egy jó pogácsának úgyis mindig, mindenki örül, főleg, ha olyan finom, mint ez a krumplis pogácsa.
A kelesztés és a hajtogatás miatt időigényes, de ettől eltekintve egyszerű az elkészítése. És a végeredmény kárpótol a ráfordított időért.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg krumplipüré
1 evőkanál só
10 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
15 dkg tejföl
1 teáskanál cukor
Tetejére:
1 tojás
A tejfölt meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
A maradék krumplipürét meglangyosítjuk, majd a zsírral, a sóval, és a tojással együtt a liszthez adjuk és elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a tejfölös élesztős keveréket, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát legalább 90 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és hármas hajtással összehajtogatjuk. A tészta felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, így kapunk egy keskeny tésztacsíkot. A tészta jobb szélét behajtjuk, kicsit tovább mint a fele, majd a bal oldali részt is ráhajtjuk. Az így kapott hajtogatott tésztát letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Lekenjük felvert tojással, éles késsel berácsozzuk, majd kb. 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A kihűlt pogácsát konyharuhával, vagy fóliával takarjuk le, így másnap is finom puha marad.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A kihűlt pogácsát konyharuhával, vagy fóliával takarjuk le, így másnap is finom puha marad.
Gratulálok gyönyörük a pogácsáid !
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésIsmerem a receptet,mindig ezt sütöm,a családom nagyon szereti.Annyi a különbség,
VálaszTörléshogy a tojásnak a sárgája kerül csak bele a tésztájába,így két-
három napig is puha marad,igaz nálam a legkisebb mennyiség egy kiló lisztből készül!
Nekem is maradt néhány darab belőle és puha maradt. De ki fogom próbálni csak tojássárgájával is. Köszönöm az ötletet. :)
VálaszTörlés