2019. január 17., csütörtök

Rizses csirke

Amikor kislány voltam, nagymamám készített rizses csirkét. Általában csirkeaprólékból készítette, tele apóra darabolt zöldségekkel, sárga és fehérrépával, zellergumóval, borsóval. Nem tartozott a kedvenceim közé, talán a zöldségek miatt. Később anyukám is, majd én is csak a bácskai rizses húst készítettem. De annyit változik az ember ízlése az évek alatt, ma már mindent imádok, amiben sok zöldség van. Úgy gondoltam, ideje elkészíteni a mama féle "fehér" rizses húst. És milyen jól tettem. Annyira ízlett mindenkinek, hogy ezentúl ez a változat is bekerül a családi recepttárba. 





Hozzávalók:
1 db csirkemell filé
2 db felsőcomb filé
30 dkg kerekszemű rizs
1 nagy sárgarépa
1 közepes petrezselyem gyökér
1 ujjnyi vastag szelet zeller
10 dkg zöldborsó
1 közepes fej hagyma
baromfizsír vagy olaj
petrezselyem zöldje
kb. 8 dl húsleves vagy víz
só 
fehérbors



A zsiradékban aranyszínűre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük  kisebb kockákra vágott húst. Sóval és fehérborssal ízesítjük, és fehéredésig pároljuk. A zöldségeket apró kockára vágjuk és a borsóval együtt a húshoz adjuk és félpuhára főzzük. Közben zsiradékot hevítünk, és opálosra pirítjuk benne a megmosott, lepecsegtetett rizst, felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel (kb. 8 dl) vagy húslevessel, és az egészet a félpuhára párolt zöldséges húshoz öntjük. Megkóstoljuk, ízesítjük sóval és finomra aprított petrezselyem zöldjével.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs is, és a hús is megpuhul. Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet önthetünk még alá, hogy finom szaftos legyen.




Nagyon jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése