Egész héten lekváros buktára vágyakoztam. Aztán minden nap közbejött valami, és a buktából semmi sem lett. De jött a péntek, ami nálunk általában "tésztanap", és a gulyásleves mellé tényleg valami kelt tészta kívánkozott. Már este bekészítettem a konyhába a lisztet, a tojást, hogy reggelre egyforma hőmérsékletűek legyenek, és semmi akadálya ne legyen a sütemény készítésnek. Lehet, hogy sokaknak ez feleslegesnek tűnik, de azt tapasztaltam, hogy ha nem a hűvös kamrából és hűtőszekrényből kezdem el a tészta dagasztást, sokkal könnyebben megkel, és finomabb lesz a kelt tészta. Egyszóval minden elő volt készítve a reggeli sütéshez, amikor fellapoztam a süteményes könyvet, hogy a receptet is előkészítsem. Ekkor jött a nagy felismerés, hogy nem is lekváros buktát fogok sütni, hanem kakaós tekercset. Ennek a férjem is nagyon örült, ugyanis a héten említette, hogy alig lehet igazán finom kakaós csigát vásárolni. Így neki kedveztem a legjobban, mert így ismét finom kakaós csigát ehetett. Azért a család többi tagja sem szomorkodott amiatt, hogy nem az eredetileg tervezett bukta készült, hanem a puha, csupa csokis kakaós csiga.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 kg liszt
fél mokkáskanál só
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 tojássárgája
Töltelék:
7 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
Tetejére:
1 dl tej
1 evőkanál porcukor
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanál porcukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, hozzátesszük a maradék porcukrot és a sót, majd a tojássárgáját, az olvasztott vajat és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Legalább 40 percig kelesztjük, majd enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal és rászitáljuk a kakaós porcukrot. Szorosra feltekerjük a tésztát, és 2 cm vastag karikákra szeleteljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egymástól 2 cm távolságra beletesszük a csigákat. A sütit még 15-20 percig a tepsiben is kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A tejbe elkeverjük a porcukrot, a megsült tekercsek tetejét megkenjük vele. Még 2-3 percre visszatesszük a sütőbe, majd rácsra szedjük és kihűtjük a kakaós csigákat.
Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok a süteményhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése