Sokunk kedvencei közé tartoznak a különböző pogácsák, nem vagyok ezzel én sem másként. Különösen kedvelem a krumplis pogácsát, és persze a töpörtyűset, a kettőnek az ötvözetét pedig még jobban szeretem. Egyesíti a kétféle pogácsa összes jó tulajdonságát. Az alja és a teteje ropogós, a belseje puha és szaftos. Ráadásul a hajtogatástól - jobban mondva a tekeréstől - csodásan réteges lesz. Én úgy szeretem, ha egy pogácsa kellemesen sós, a töpörtyűs ráadásul kicsit borsos is. És ez valóban olyan ....csodás ízkavalkád. A töpörtyűs krumplis pogácsa, krumplitól másnap is puha marad(na) ha marad(na) belőle. Jelen pillanatban úgy tűnik, csak néhány darab marad majd belőle holnapra, így esetleg azokon tudom ellenőrizni, hogy tényleg puha marad e.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 evőkanál só
2 kávéskanál bors
10 dkg sertészsír
30 dkg főtt krumpli
1 tojás
1 tojássárgája
3 dl tejföl
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
5 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
50 dkg töpörtyű
Tetejére:
1 felvert tojás
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, a borsot, és összemorzsoljuk vele a zsírt és a krumplit. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Szép sima tésztát gyúrunk belőle, és letakarva 30 percig pihentetjük.
Ez idő alatt ledaráljuk a töpörtyűt.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a darált töpörtyű felével, majd feltekerjük, mint a bejglit. A tekercset gondolatban 3 részre osztjuk és a két szélét a középső rész alá hajtjuk. Ismét pihentetjük 30 percig, majd megkenjük a maradék töpörtyűvel, és még egyszer megismételjük a hajtogatást, amely után megint pihentetjük 30 percig.
Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15 percig pihentetjük, majd mindegyiket megkenjük felvert tojással és egy konyhai ollóval megcsipkedjük a tetejét.
190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a pogácsákat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése