2019. április 15., hétfő

Jégszelet

A régi receptes könyvben sokáig szemeztem ezzel a süti recepttel, mert elképzelni sem tudtam, miért Jégszelet a neve. Semmi jeges nincs benne. Ok, citromos és az hűsítő, de ezen kívül semmi nem utal a hidegre. Neki veselkedtem az elkészítésnek - ami egyébként nem nagy kihívás, mert egy végtelenül egyszerű kevert sütemény -  amikor készen lett, megoldódott a rejtély. Rájöttem, hogy azért Jégszelet a süti neve, mert amikor felvágtam a tetején lévő citromos cukormáz a vágás mentén úgy nézett ki, mint amikor a vékony jég megreped.


Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg lágy margarin
25 dkg cukor
5 tojás
2 pohár joghurt
40 dkg liszt 
1 csomag sütőpor
fél citrom leve és héja
csipet só
Cukormázhoz:
15-20 dkg porcukor
fél citrom leve


A margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a joghurtot és a citrom levét. A lisztet összekeverjük a reszelt citrom héjával, a sütőporral, a csipetnyi sóval és a folyékony masszához keverjük. 
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
Rácsra borítva teljesen kihűtjük, és a tetejét bevonjuk cukormázzal, amelyhez a porcukrot alaposan kikeverjük a citromlével. Amikor teljesen felolvadt a cukor, a kihűlt tészta tetejére öntjük. 3-2 óra alatt megszikkad a máz, ekkor hosszúkás szeletekre vágjuk a süteményt.
A mázhoz szükséges cukor mennyisége attól függ, mennyi leve van a citromnak. Ne legyen nagyon híg, csak olyan mint egy híg krém.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése