2019. december 13., péntek

Darálós keksz

A héten elkezdődött a karácsonyi sütés. Készülnek a kekszek, aprósütemények. Szeretem ezeket a kis apróságokat készíteni. Egyrészt, mert már néhány héttel karácsony előtt meg lehet sütni őket, hiszen minél tovább állnak, annál puhábbak, omlósabbak lesznek. Másrészt szemet gyönyörködtetően szépek a maguk egyszerűségével.
Ma Anyukám kedvencét, darálós kekszet sütöttem. 




Előkerült az öreg húsdaráló, amit jóformán már csak erre használunk. Kicsit kopott, és ugye használni is alig használjuk, de nem cserélnél le, semmiféle elektromos darálóra, keksz kinyomóra. Igaz keksz kinyomóm van, csak még a tökéletes recept hiányzik hozzá, mert az eddigi kísérleteim mindig kudarcba fulladtak. A régi daráló azonban soha nem hagy cserben.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 dkg zsír
7 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
3 tojás
- citromos kekszhez:1 citrom leve és héja
- kakaós kekszhez: 3 evőkanál kakaópor 1 evőkanál rum




A lisztet a sóval, a sütőporral, a porcukorral elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáadjuk a tojást, majd a citrom levét és héját (vagy, ha kakaós kekszet szeretnénk, akkor a kakaóport és a rumot). Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és 1-2 órára hűvös helyen pihentetjük.




A húsdarálóra rászereljük a kekszformázót és rudakat nyomunk ki vele, amelyekből különféle formákat készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokos sütőben 10 perc alatt világosra sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk a kekszeket. 



Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése