2019. december 7., szombat

Sajtos (parmezános) keksz

Mostanában annyi édes süteményt készítettem, hogy aktuálisnak éreztem egy adag sajtos keksz sütését. Hamarosan itt a karácsony, és mákos, diós, krémes sütiktől fognak roskadozni az asztalok. De! Gondoljunk azokra is, akik inkább a sós apróságokért rajonganak. 


Most nekik kedveskednék ezzel a sajtos sütivel. Az elkészítése roppan egyszerű és gyors. Én most tettem bele egy adag parmezánt is, amitől pikáns lett, de ha trappista sajttal készítitek, akkor is nagyon finom lesz. 




Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg parmezán
20 dkg trappista sajt
1 teáskanál só
1 tojás 
2-3 evőkanál jéghideg víz
szezámmag
mák
köménymag




A lisztbe elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a kétféle sajtot, a sót és a tojássárgáját. A vízből annyit öntünk bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Itt megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, megszórjuk valamelyik maggal, és 200 fokos sütőben megsütjük.



Vigyázni kell vele, mert gyorsan sül!



Jó étvágyat kívánok hozzá!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése