Szombaton reggel úgy éreztem, hogy záros határidőn belül francia krémest kell ennem.
A cukrászda kizárva, mert most oda sem
megyünk - az igazat megvallva, máskor sem túl gyakran -, így egy választásom
maradt, el kell készítenem. Szombaton hozták haza picuri Vencikénket a
kórházból, és akkora volt bennem az izgalom, hogy leveles tészta sütésére
képtelen lettem volna. Másfelől, egészségileg még nekem is kell erősödnöm, így
maradt, jobban mondva maradt volna a fagyasztott leveles tészta, ami viszont
nem volt itthon. Rendes karanténosokhoz híven egy dologért nem szaladunk a
boltba, tehát ez a lehetőség is kilőve. Kezdtem úgy érezni, hogy lemondhatok a krémesről, de jött a mentő
ötlet, mert eszembe jutott, hogy valamikor, fényévekkel ezelőtt vajas
kekszből készítettem krémest, és szerencsére keksz volt is
itthon. Szóval a krémes projekt megmentve, ha van itthon pudingpor és tejszín.
Volt mind a kettő. Innen már sima ügy volt az egész.
Igaz nem az a hamisítatlan francia krémes, de úgy vagyok
vele, mint Pelikán elvtárs A tanú című filmben a citrommal: "Az új magyar
narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk." Ha nem is leveles
tésztából készült, nincs karamell máz a tetején, tojás kerül a krémbe, de így
is nagyon finom lett. Gyorsan elkészül, nem kell sütni, és nagyon finom. Nekem
legalábbis nagyon ízlett.
Hozzávalók:
2 csomag téglalap alakú vajas keksz
3 db vaníliás pudingpor
13 kanál kristálycukor
2 csomag valníliás cukor
1 l víz
3 tojás
5 dl Hulala hab
8 dl vízet és 7 kanál cukrot összeforralunk. A pudingport elkeverjük 3 kanál cukorral, 3 tojássárgájával és 2 dl vízzel, a forró cukorsziruphoz öntjük, és folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a maradék 3 kanál cukrot, és 2-3 adagban, laza mozdulatokkal a forró pudinghoz keverjük. Egy közepes méretű tepsi alját kirakjuk keksszel, és rákenjük a meleg pudingot. A Hulalát - vagy tejszínt - habbá verjük, és a kihűlt puding tetejére kenjük. Az egészet befedjük a maradék keksszel.
Fóliával lefedjük és néhány órát pihentetjük, hogy a keksz egy kissé megpuhuljon, majd ezek mentén szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése