2020. június 7., vasárnap

Almás lepény

Nagy rajongója vagyon minden féle almás sütinek, de ez az egyik kedvencem, aminek a receptje nagymamám süteményes könyvéből származik. Készíthetek én akármilyen újabbnál - újabb és finomabbnál - finomabb változatokat, nálunk az almás lepény, Anyukám almás lepénye. Úgyhogy ennek sütése, elsősorban az ő feladata.    Zazi és Zéti unokám nem nagy süti rajongó, de Dédi almás lepényét mindig, minden körülmények között szívesen majszolják. Néha én is neki veselkedek, hogy megsüssem, és nem is szokott panasz érkezni rá, de nekem Anyu sütije valahogy mégis jobban ízlik. 


Lehet, hogy az alma az oka, hogy az övé olyan utánozhatatlanul finom. Olyan mintha alma krém lenne benne. Van egy almafánk, ami korai, kásás almát terem. Anyukám az ezt az almát lereszeli, kicsavarja a levét és lepényenkénti adagokba lefagyasztja, aztán a sütés előtti este kiveszi a fagyasztóból. Másnap, amikor felolvadt, ízesíti - habár azt alig kell, mert annyira zamatos - és megtölti vele a sütit. Lehet, hogy ez a titok. Remélem, még jó sokáig ehetjük Mama isteni lepényét, én meg, ha néha - néha megsütöm, konstatálom, hogy az övé sokkal finomabb.


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
15 dkg porcukor
25 dkg margarin
1 tojás
1 kis pohár tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg reszelt alma
10-15 dkg cukor
2 kávéskanál fahéj
A sütemény lekenéséhez:
1 tojás


A lisztbe keverjük a porcukrot, a sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Beleütjük a tojást, majd hozzádolgozzuk a tejfölt. A tésztát addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Az almát lereszeljük, és kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a  fahéjat és  az  alma  savanykásságától  függően  a  cukrot.
Ha  nagyon  kemény  az alma, kevés olajon dinszteljük meg. 
A tészta felét ujjnyi vastagra nyújtjuk és  egy alaposan kizsírozott tepsibe tesszük (kb. 25x35 cm-es tepsiben készítettem. Rásimítjuk a tölteléket és befedjük a tészta másik felével. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással és néhány helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben könnyebben távozzon belőle a keletkezett gőz.


Ha kihűlt kockára vágjuk és fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.
Nagyon kiadós, olcsó és finom süti.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Családi kondér! jónak tűnik a recept.Meg szeretném kérdezni hány fokon kell sütni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Renáta, én 170 fokos sütőben sütöttem ezt a sütit, de ezt is mint a sütési idő, sütő függvénye. Üdv: Gizus

      Törlés