Mostanában valahogy nehezen szánom rá magam a blog írásra, pedig folyamatosan készülnek nálam a finom sütik és ételek. A ritkább jelentkezésemnek több oka is van, részben betudható a lustaságomnak, részben meg annak, hogy sokat vagyok drága kis unokáimmal, ezen felül elég sok időmet elveszi a kamratöltögetés is.
De nem mentegetőzni akarok, inkább leírom azt a süti receptet, amelyet Vencikénk keresztelőjére sütöttem.
Emlékszem ezt a receptet szomszédasszonyunk anyukájától, Acsai Manci nénitől kaptam, aki lakodalmakba sütötte a finom sütiket és főzte a remek ételeket. Elég volt belőle egy szelet kóstolása, és azonnal kialakult a rajongásom iránta. Azóta rendszeresen sütöm és egyik kedvencem lett. Igaz, nyáron inkább a könnyedebb, gyümölcsös sütiket részesítem előnybe, mert a krémes sütiknek az elkészítéséhez nem a 35 fokos nyári meleg a legideálisabb. De most mégis kivételt tettem, és a jeles alkalomra megsütöttem ezt a remek sütit. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a puha krémeseket, és a puncsos ízeknek.
Hozzávalók:
Tésztához:
55 dkg liszt
2 tojássárgája
6 evőkanál tej
4 evőkanál méz
22 dkg porcukor
6 dkg zsír
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál holland kakaópor
Krémhez:
9 dl tej
3 csomag puncsos pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2-3 evőkanál rum
Csoki mázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
A lisztet összekeverjük a porcukorral, és a szódabikarbónával. Elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, a mézet, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát megfelezzük és az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
Zsírozott, lisztezett tepsi hátán (25x38 cm-es) két kakaós, és két sárga lapot sütünk. Amikor teljesen kihűltek a lapom megkenjük a krémmel.
A pudingot összekeverjük a kristálycukorral, és kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet, és pudingot főzünk belőle. Időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a puding teteje, és teljesen kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, és összekeverjük a kihűlt pudinggal. Ha kisgyerek nem eszik belőle, ízesíthetjük 2-3 evőkanál rummal.
A lapokat úgy töltjük meg, hogy alul és felül legyen a kakaós tészta, középen pedig a sárga lapok.
A süti tetejét csoki mázzal vonjuk be.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése