Az almás sütik tárháza végtelen, és én is sok félét sütöttem már, mert nagy rajongója vagyok az almával készült süteményeknek. A mostani pudingos, rácsos pite az egyike a legfinomabbaknak, amit valaha ettem. A receptre, egy receptmegosztó oldalon találtam rá. Megtetszett, hogy a linzer tésztán nem csak a gyümölcs van, hanem krémes puding is. Kicsit változtattam az eredeti recepten, és a zsír felét vajjal pótoltam. Így sokkal omlósabbnak találtam a tésztát. Ha szeretitek az almás sütit érdemes kipróbálnotok, mert nagyon finom és mutatós.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
3 evőkanál gríz
6 közepes alma
1,2 l tej
3 csomag vaníliás pudingpor
7 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
A tésztához átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a porcukorral és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Beleteszünk 2 evőkanál tejfölt, 1 tojást, és összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és 50-60 percig hűtőszekrényben pihentetjük.
Egy kb. 21x33 cm-es tepsit kikenünk zsírral, és a kibéleljük tészta 2/3 részével. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeletekkel beborítjuk a tésztát.
A tejből, a pudingból és a kétféle cukorból, a pudingpor tasakján található leírás alapján megfőzzük a pudingot, és még forrón az almás tésztára öntjük. A maradék tésztából rácsokat készítünk, és berácsozzuk a puding tetejét.
Előmelegített sütőben, addig sütjük amíg a rács szép aranybarnára nem sül. Ha kihűlt porcukorral megszórjuk és kockára vágva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!