Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. október 28., szerda

Almás - pudingos rácsos pite

Az almás sütik tárháza végtelen, és én is sok félét sütöttem már, mert nagy rajongója vagyok az almával készült süteményeknek. A mostani pudingos, rácsos pite az egyike a legfinomabbaknak, amit valaha ettem. A receptre, egy receptmegosztó oldalon találtam rá. Megtetszett, hogy a linzer tésztán nem csak a gyümölcs van, hanem krémes puding is. Kicsit változtattam az eredeti recepten, és a zsír felét vajjal pótoltam. Így sokkal omlósabbnak találtam a tésztát. Ha szeretitek az almás sütit érdemes kipróbálnotok, mert nagyon finom és mutatós. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
3 evőkanál gríz
6 közepes alma
1,2 l tej
3 csomag vaníliás pudingpor
7 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor

A tésztához átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a porcukorral és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Beleteszünk 2 evőkanál tejfölt, 1 tojást, és összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és 50-60 percig hűtőszekrényben pihentetjük. 


Egy kb. 21x33 cm-es tepsit kikenünk zsírral, és a kibéleljük tészta 2/3 részével. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeletekkel beborítjuk a tésztát. 
A tejből, a pudingból és a kétféle cukorból, a pudingpor tasakján található leírás alapján megfőzzük a pudingot, és még forrón az almás tésztára öntjük. A maradék tésztából rácsokat készítünk, és berácsozzuk a puding tetejét. 
Előmelegített sütőben, addig sütjük amíg a rács  szép aranybarnára nem sül. Ha kihűlt porcukorral megszórjuk és kockára vágva tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2020. október 21., szerda

Gyömbéres körtetora

Nyár vége felé kezdenek érni a különböző körte fajták, nekem a körtéről mégis inkább az ősz jut az eszembe. Lehet, hogy azért, mert amikor kislány voltam, egy hatalmas körte fa volt az udvarunkon, ami ősszel kezdett érni, és a kamrában egész télen kitartott a zamatos gyümölcs.  
Ma végre ismét csodás őszi idő volt, és végre lehetett a kertben tevékenykedni egy kicsit. A kert egyre inkább kezdi magára ölteni az ősz színeit, a sárgát, barnát, bordót, a narancssárgát, és ezek végtelen sok árnyalatát.  Ezekben  a csodás színek nem csak a növényeken, hanem a zamatos őszi gyümölcsökön, a szőlőn, a körtén, almán, a sütőtökön is visszaköszönnek. 
A kertészkedésben kellemesen elfáradtam és eszember sem jutott a sütés, de a konyha asztalon aranylóan sárga körték mégis süteménysütésre csábítottak. Nagy pepecselős sütést nem akartam, csak egy ripsz-ropsz elkészülő finomságon törtem a fejem. Természetesen olyan csak olyan süti jöhetett szóba, amibe körte is kell. 


Nagyon régen, egy baba látogatás alkalmával kóstoltam egy csokis körtetortát. Akkor vanília fagyival kínálták, és emlékeim szerint isteni finom volt. Igaz fagyit most nem ettünk hozzá, de kevés gyömbérrel izgalmassá tettem az egyszerű kis sütit.
 

Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
3 tojás
25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
fél mokkáskanál gyömbérpor
csipet só
1,5 dl étolaj
1 dl tej
2 körte


A körtéket meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és felszeleteljük. 
A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, majd beleszitáljuk a sütőporral, gyömbérporral, kakaóporral és csipetnyi sóval összekevert lisztet. Hozzáöntjük a tejet, az étolajat, és alaposan összekeverjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és egyenletesen belesimítjuk a tésztát, majd kirakjuk körte szeletekkel.
160 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig, kb. 40-45 percig sütjük.
Ha kihűlt, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 

  

2020. október 5., hétfő

Pille szelet

Olyan régen készítettem ezt a sütit, hogy már idejét sem tudom megmondani. Talán akkor, amikor még kicsik voltak a gyerekeim. Akkoriban - ennek már legalább 20 éve - nagy divatja volt ennek a sütinek, aztán jöttek az új süticsodák, és ez a süti egyszerűen a feledésbe merült. Régi családi képeket nézegettem, és ott láttam az egyik fotón ezt a sütit. Adva volt a feladat, hogy ezt ismét meg kell sütnöm. A régi recepten egy ici-picit változtattam, mert emlékeim szerint elég vékony volt a tésztája. De ez a mostani tökéletes lett. Ezentúl így fogom készíteni.


Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás  
5 csomag puncs ízű pudingpor
20 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
Tetejére:
10 dkg csoki vagy 


A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a pudingporral elkevert sütőport, végül lazán hozzáforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Egy közepes tepsit (22x33 cm) sütőpapírral kibélelünk, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingporba belekeverünk 2 evőkanál cukrot, hozzátesszük a tojások sárgáját, és elkeverjük a tejjel, majd sűrű krémet főzünk belőle. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot. A tésztát kettévágjuk és megkenjük a pudingos krémmel. A sütemény tetejét csoki mázzal vonjuk be. Amikor a csoki megdermedt, forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk a süteményt. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!