Már hetek óta kívántam a Méteres kalácsot, de valahogy mindig elmaradt a sütése. Most azonban elhatároztam, ha törik, ha szakad, megcsinálom. Régen nagyon gyakran készítettük Anyukámmal, szinte az összes ünnep elmaradhatatlan süteménye volt. A lakodalmakról nem is beszélve. Ott szinte kötelező eleme volt a süteményes tányéroknak.
Nem azt mondom, hogy pillanatok alatt elkészíthető süti, mert van vele munka, de megéri a fáradozást. Aki sütötte már ezt a sütit tudja, hogy az elkészítése nem bonyolult, még akkor sem, ha első pillantásra, annak is tűnik. Valójában egy könnyű kevert tészta, és krém. A fortély csak annyi, hogy a két különböző színű piskótát váltakozva össze kell ragasztani egy habkönnyű puncskrémmel. A végeredmény pedig mind látványilag, mind ízharmóniában, egy kivételesen finom és mutatós süti.
Nálunk mindenkinek nagyon ízlett, de a legnagyobb elismerés az volt, amikor Zalán unokám (aki lassan 3 éves lesz már) a rózsaszín sütiből kért, mert az olyan finom.
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
25 dkg porcukor
1,5 dl víz
1,5 dl étolaj
25 dkg liszt
3 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
Krémhez:
7 dl tej
2 csomag puncs ízű pudingpor
4 evőkanál cukor
3 evőkanál rum
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
Csokimázhoz:
1 evőkanál étolaj
1 tábla étcsokoládé
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük a cukorral. Amikor már szinte kifehéredett a massza, apró részletekben hozzáadjuk az olajat, a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és laza mozdulatokkal tésztához keverjük. A masszát két részre osztjuk, és az egyik felébe belekeverünk 1 evőkanál vizet és a kakaóport. Két őzgerincformát kivajazunk, és lisztezünk, majd külön-külön beleöntjük a tésztákat és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük a tésztákat.
A krémhez a pudingport összekeverjük 4 evőkanál cukorral, kevés tejjel, majd a tasakon található leírás alapján megfőzzük. Amíg hűl a puding, a vajat habosra keverjük a porcukorral és a rummal. Amikor a puding teljesen kihűlt összekeverjük a vajas krémmel.
A piskóta rudakat, a gerincek mentén felszeleteljük, majd a szeleteket megkenjük krémmel, és a szeleteket állítva, a következőmódon összerakjuk a süteményt:
- 1 szelet sárga tészta
- krém
- 1 szelet barna tészta
- krém,
és így folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A maradék krémmel megkenjük a rudak tetejét.
A rudakat hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben be tudjuk vonni a csokimázzal. A mázhoz a csokoládét gőz felett, vagy mikró olvasztó fokozatán megolvasztjuk, hozzá az étolajat és bevonjuk vele a süteményt.
Ismét hűtőszekrénybe tesszük a rudakat, hogy megdermedjen, majd ferdén szeleteljük.
Én két rúdba szoktam elkészíteni ezt a sütit.
Ötletként ajánlom: csak sima fehér piskótát sütünk - ugyan úgy két rúdba - és kétféle, puncsos és csokis krémmel felváltva töltjük. Így is nagyon mutatós, és finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!