Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. október 3., csütörtök

Kossuth kifli

Megkívántam valami finom süteményt, és a választásom a Kossuth kiflire esett. Kíváncsi voltam, hogy valójában volt e valami köze Kossuth Lajoshoz. Utána is néztem, és kiderült, hogy volt, legalább is a legenda szerint. Egyszóval vagy volt, vagy nem.......
Az egyik állítás szerint a puha, kevert, mandulával megszórt sütemény volt Kossuth Lajos egyik kedvence. Ha Pozsonyban járt, Palugyay Jakab vendéglőjében legszívesebben ezt fogyasztotta. Ezért a vendéglős akit "pozsonyi Gundelként" emlegettek, a nagy politikusról nevezte el a süteményt. 
A másik történet szerint, 1848. március 17-én a Zöldfa fogadó erkélyéről jelentette be Kossuth, Magyarország újjászületését, és itt mutatta be az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. Ebben az időszakban a képviselők és politikusok, gyakran megfordultak a fogadóban, és előszeretettel fogyasztották Palugyay mester híres süteményét a pozsonyi kifli. A kifli mandulás változata volt Kossuth Lajos kedvence, így ezt mandulával töltött élesztős kiflit nevezte el róla. Hogy melyik történet fedi a valóságot, vagy csak legenda mind a kettő, azt ennyi év távlatából nem lehet sem igazolni, sem cáfolni. Az azonban tény, hogy a köztudatban a piskóta alapú süti jut mindenkinek eszébe, ha Kossuth kifliről esik szó. 


Az interneten rengeteg "eredeti" recept található, az enyémet nem mondanám eredetinek,  hiszen ez "csak" egy régi családi recept, és ez nekem fontosabb, mint, hogy eredeti vagy sem. Erről biztosan tudom, hogy gyorsan elkészül, finom és mutatós.Kell ennél több...? 


Hozzávalók:
6 tojás
28 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj
30 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
3 evőkanál rum
csipet só
1 marék szeletelt mandula (vagy dió)


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, és a vaníliás cukorral. Amikor kifehéredett a massza, hozzáadjuk a lágy vajat, majd a lisztet, a sütőport, és a rumot. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és óvatosan a tésztához keverjük.


Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
A kihűlt tésztából pogácsaszaggató segítségével hold alakokat szúrunk ki.


Mivel elég édes a tészta, én nem szoktam porcukorral megszórni, de aki igazán édesszájú, az nyugodtan meghintheti egy leheletnyivel. 
Akár dióval, akár mandulával készítjük, garantáltan finom sütit kapunk.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!


2 megjegyzés: