Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. október 31., hétfő

Békaszáj

A nevével ellentétben, nem egy gusztustalan dologról, hanem egy nagyon finom és nagyon is gusztusos sütiről van szó. Tegnap hétvégi lazulásnak azt terveztem, hogy leülök és megnézek egy filmet. Bekapcsoltam a laptopot, de nem a mozi csatornára kattintottam, hanem arra a mappára, amiben a süti recepteket gyűjtöm. Ha megtetszik egy recept ide mentem le, vagy írom. Megakadt a szemem ezen a bejegyzésen, Békaszáj. Vajon mi ez? Egyáltalán nem emlékeztem rá, hogy mikor írtam ide.


A pontos leírás alapján lelki szemeim előtt, már láttam a sütit, és a kis sütimanók is nyomban elkezdtek suttogni  a fülembe: "Ne nézz filmet, süssél sütit!" Családomtól persze rögtön jöttek: "...miért nem pihensz, ... soha nem tudsz a nyugton maradni...." és hasonló, óvó megjegyzések, ami persze jól esik, de ha sütni kell, akkor sütni kell. Amikor készen lettek a finom sütik, persze ők is nagyon örültek, hogy inkább a konyhában nyüzsögtem, és nem a tv előtt punnyadtam.  Örülök, hogy rábukkantam erre a receptre, amit, mint mondtam nem tudom honnan, melyik sütis oldalról ered, de így is köszönöm annak, aki feltette. Biztos, hogy ezentúl sokszor el fogom készíteni, mert egyszerű, sok van belőle, nem túl drága, mutatós, és ami a legfontosabb, finom.


Hozzávalók:
Tésztához:
70 dkg liszt
csipetnyi só
27 dkg zsír
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag sütőpor
3 tojássárgája
2-2,5 dl tejföl
Töltelékhez:
3 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
kevés citromhéj
Tetejére:
porcukor


A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a sót, a kristálycukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Ezután beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt és szép simára gyúrjuk. Hűtőszekrénybe legalább egy órán keresztül pihentetjük. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket, amelyhez  habot verünk a tojásfehérjéből. Amikor már kemény a hab, 2-3 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük a habot. Legvégül beletesszük a darált diót, a reszelt citromhéjat, és azzal is összekeverjük. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es köröket szúrunk ki belőle. A körök közepére teszünk 1-1 kávéskanál tölteléket, félbehajtjuk, és a sütik két szélét kissé összenyomjuk. A közepét nem kell összenyomni, sőt nem is tudjuk a töltelék miatt. Sütés közben, kissé szét fog nyílni, és olyan formája lesz, mint a békaszájának, innen ered a neve is. A megformázott sütiket sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Amint kiszedjük  a tepsiből, vaníliás porcukorba hempergetjük őket.
 

Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. október 28., péntek

Tejbegrízes lepény

A minap álltam sorba a pénztárnál, amikor az előttem álló két hölgy azt tárgyalta, hogy az egyikük milyen gusztusos süteményt evett a szomszéd asszonyánál, aki a tévében látta a sütit és úgy készítette el. Kelt tésztából készült és tejbegríz volt a krémjében. Annyit áradoztak róla, hogy már szinte magam előtt láttam a süteményt. Amint haza értem, elkezdtem keresni a receptet, de nem találtam semmit, ami hasonlított volna a hallottakra. Kíváncsi voltam, és nem adatam fel a keresést, előbányásztam egy nagy köteg régi receptújságot - van közöttük, ami már közel 30 éves - és, azokban is elkezdtem a kutakodást, hátha ott szerencsével járok. És úgy is lett, ráakadta erre a receptre. Lehet, hogy nem pontosan erről folyt a beszélgetés, de én megelégedtem ezzel a sütivel. Pontosan olyan amilyennek elképzeltem. Biztos, hogy ezentúl sokszor el fogom készíteni. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej 
7 dkg cukor
1 tojás
6 dkg olvasztott vaj
0,25 dl étolaj
csipet só
Töltelékhez:
1 l tej
10-11 evőkanál gríz  
5 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
Tetejére:
1 felvert tojás


Először a tölteléket készítjük el. 1 liter tejbe belekeverjük a grízt, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és sűrű tejbegrízt főzünk belőle. A mazsolát megmossuk és a meleg grízhez keverjük. Teljesen kihűtjük. 
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanál cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és langyos helyen megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk, hozzátesszük a csipet sót, a maradék kristálycukrot, a tojást, és az olvasztott vajat, majd a megkelt élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor elválik az edény falától, több részletben hozzádolgozzuk az étolajat. Letakarjuk és langyos helyen 1 órán keresztül kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk.


 Az egyik részt, alaposan meglisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtunk, hogy kibéleljünk vele egy kb. 25-35 cm-es tepsit, amelyet előzőleg kizsíroztunk. A tésztára tesszük a lehűlt tejbegrízt. Elég darabos, ezért kézzel kell ráegyengetni. Kinyújtjuk a másik tészta adagot is, és befedjük vele a grízes tölteléket. Még 10 percig tepsiben pihentetjük a süteményt, majd megkenjük a felvert tojással és néhány helyen, villával,  jó mélyen megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kihűlt négyzetekre vágjuk. Ha nagyon édes szájúak vagytok, porcukorral kicsit meghinthetitek, de a nélkül is elég édes.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. október 25., kedd

Paradicsomszószban sült csirke

Mindig is szívesen kertészkedtem, de mostanában a lányom teljesen megfertőzött az évelő virágok ültetésével. Hétvégén szert tettem néhány újabb virágra, amiket természetesen azonnal el is kellett ültetnem, ezért igyekeztem olyan ételt választani, ami mellett nem kell órákig a konyhában ácsorogni. Paradicsomszószban sült csirkére esett a voksom, mert az előkészítésével nem kell órákig pepecselni, a többi pedig már a sütő dolga, én pedig nyugodtan kertészkedhetek.  Köretként rizs főztem hozzá, és máris készen volt a finom ebéd. Remekül illik hozzá a tészta is. Ha  esetleg elfogy a köret, és marad még egy kevéske szaft, azt  jó puha kenyérrel még ki lehet tunkolni. Szerintem ez a legfinomabb benne.  
Az eredeti recept paradicsom pürét ír, de én a nyáron készített Sült paradicsomszószt használtam hozzá.


Hozzávalók:
70- 80 dkg csirke (mell, comb, szárny)
1 nagy doboz sűrített paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
5-6 koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
arasznyi póréhagyma  (vagy 3 újhagyma fehér része)
1 teáskanál szárított bazsalikom
bors


A csirke darabokat megszórjuk sóval. Egy tálba összekeverjük a paradicsomszószt a fűszerekkel (bazsalikom, bors, 2 gerezd fokhagyma) és az olajjal, majd beletesszük a húst. Egy tepsibe beleöntjük a paradicsomos húst. A póréhagymát kb. fél cm vastag karikákra, a lila és vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk, a fokhagymát és a koktélparadicsomotokat feldaraboljuk és az egészet egyenletesen elosztjuk a csirke tetején. Alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőben egy órán keresztül pároljuk, ekkor leszedjük róla a fedést és rápirítunk. 


Jó étvágyat kívánok!

2022. október 22., szombat

Raffaello szelet

A Raffaello desszert nagy rajongója vagyok. Ha ajándékba kapok, próbálok magamon uralkodni, és nem egyszerre felfalni az egész dobozzal. Egyik kedves ismerősöm tudott a Raffaello iránti rajongásomról, és névnapomra egy doboz bonbon kíséretében kaptam  tőle kaptam ezt a receptet. Azóta ha nagyon finom édességre vágyom, elkészítem ezt a süteményt. Bizton állítom, hogy felveszi a versenyt a bonbonnal.


Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg liszt
15 dkg kókusz reszelék
1 csomag sütőpor
Krém:
6 tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg vaj
Tetejére:
kókuszreszelék


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd bele keverjük a porcukrot, az átszitált lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelünk egy 22-33 cm-es tepsit, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 
A tojások sárgáját 10 dkg porcukorral kikeverünk, majd hozzávegyítjük pudingport és 2 dl tejet. A maradék 3 dl tejet felforraljuk, és megfőzzük bennne a tojásos,  pudingos keveréket. A vajat kikeverjük a maradék 10 dkg porcukorral, és a teljesen kihűlt puding krémhez adjuk, alaposan összekeverjük.


A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel díszítjük, és felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ráadásnak egy régebbi kép 💓





 

2022. október 20., csütörtök

Lekváros bukta (zsírral)

Néhány napja már tervezgetem, hogy lekváros buktát fogok sütni, mert ráakadtam arra a receptre, ami alapján a nagymamám sütötte a buktát. A tőle származó receptek többségében zsírral készültek a kelt, és élesztős tészták. Amikor Mama ezeket a recepteket lejegyezte még sokkal gyakrabban használták a zsírt, mint a margarint.  Persze vajjal is készítettek kalácsot, de az akkor is jóval drágább volt, így általában sokkal olcsóbb zsírt használták. Megmondom őszintén én is szívesebben használom a zsírt, vagy a vajat, mint a margarint. Emlékszem Mama mindig azt mondta, sokkal tovább maradnak puhák a zsírral készült sütemények. Ezt nem tudom igazolni, mert nálunk  a kelt tészták általában nem szokták megérni a másnapot ...... de biztos így van. Természetesen vajjal vagy margarinnal is el lehet készíteni, de én most a "mamám féle"  zsírral készült buktát sütöttem meg. A töltelékről eddig nem ejtettem szót, pedig az is megérdemi, hogy megemlítsem. Anyukám minden évben készít birsalma lekvárt. A tavalyiból még volt egy üveggel, amivel most megtöltöttem a bukták egy részét. A másik felébe a nyáron sütőben készített szilvalekvárt tettem. Mind a kettővel nagyon finom. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg félfogós liszt 
(25 dkg sima liszt, 25 dkg rétes liszt)
2 tojássárgája
8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
7 dkg kristálycukor
fél kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
Töltelék:
Sütés álló lekvár
Tetejére: 
1 felvert tojás


A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A kétféle lisztet összekeverjük és átszitáljuk. Összekeverjük a sóval, és a cukorral a liszttel. Elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzá tesszük a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük. 


Körülbelül fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyikre teszünk 1-1 halom kemény lekvárt, buktákat formázunk belőlük. A tepsit alaposan kikenjük zsírral, beletesszük a buktákat, és további 20 percig pihentetjük. A pihentetés leteltével lekenjük a felvert tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kiborítjuk a tepsiből, és amikor langyosra hűlt szétszedjük a buktákat. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2022. október 17., hétfő

Vasutas szelet

Ez egy elronthatatlan sütemény. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Könnyű kevert tészta, édes hab és savanykás lekvár. Már akkor összefut a nyál a számban, ha csak rágondolok. A Vasutas szelet receptjét réges-régen kaptam egy munkatársamtól. Amikor mondta, hogy milyen süti ez, azt hittem a  Néger szeletről beszél, mert így hallomásra nagyon hasonlít rá. És nem csak hallomásra, de kinézetre is sok a hasonlóság. Azonban mégsem ugyan olyan, hiszen ennek tarka a tésztája, lekvár van a hab alatt - hogy csak a leginkább szembetűnő különbségeket említsem. Erre szoktam mondani, hogy ugyan olyan, csak mégis egészen más. Az viszont egyforma bennük, hogy mind a kettő isteni finom. Szerintem mind a kettőt próbáljátok ki, és döntsétek el, hogy Nektek melyik ízlik jobban.


Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg vaj
4 tojássárgája
20 dkg cukor
2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor
csipet só
Habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
Összeállításhoz:
6-7 evőkanál sárgabaracklekvár


A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat. Ezzel tovább keverjük. ezután beleöntjük a tejet, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és  felváltva belekanalazzuk a sárga és a kakaós tésztát.
170 fokra előmelegítjük a sütőt és megsütjük benne a piskótát.


A tojásfehérjéből, a porcukorból és a citromlevéből gőz fölött habot verünk. A tésztát megkenjük lekvárral és rákenjük a tojáshabot. A sütési hőmérsékletet 100-120 fokra mérsékeljük, és 5-10 percig szárítjuk a sütemény tetején a habot.
Ha teljesen kihűlt, tetszőleges formára felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. október 16., vasárnap

Karaj sült hagymával és paradicsommal

Újabban előre megtervezem a heti menüt. Már korábban is próbálkoztam ezzel, de mindig kudarcot vallottam, most azonban egész jól működik. Persze kisebb nagyon változások mindig adódnak. Például most is, amikor a hentes pultban magát kínáló csodás karaj változtatta meg a tervezett ételsort. Hortobágyi palacsinta volt a terv, de a hétvégi bevásárlás során annyira szép volt a karaj, hogy nem volt szívem ott hagyni. Nem tudtam, hogy mit főzök belőle, de biztos voltam benne, hogy karajból fog készülni az ebéd. Volt itthon néhány szem paradicsom, ami már kezdett kicsit puhulni, de még teljesen egészséges volt, ezek megmentését is számításba véve olyan ételt kellett készíteni, amihez ezt is fel tudom használni. Tehát adott volt a csodaszép karaj és a paradicsom. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy  ebből a két remek alapanyagból mit alkotok.  Kis fejtörés után ez a finom étel kerekedett ki belőle. Próbáljátok ki, remélem nektek is ízlik majd.


Hozzávalók:
6 szelet karaj
3 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 arasznyi friss rozmaring ág
 (vagy fél kávéskanál szárított)
3 paradicsom
10 dkg füstölt sajt
1- 1,5 dl húsleves (vagy fél húsleves kocka vízben feloldva)
4-5 evőkanál olívaolaj
bors


A húst kicsit megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd rövid időre pihentetjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a húsok mind két oldalát néhány perc alatt elősütjük. A húsok mellé dobjuk a rozmaringot, felöntjük a húslevessel és fedő alatt néhány percig pároljuk a húst, majd átesszük egy tepsibe. A visszamaradt pecsenyelébe tesszük a vékony szeletekre vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal és aranybarnára pároljuk. A párolt hagymát az elősütött húsok tetejére halmozzuk. Erre tesszük a felszeletelt paradicsomot, és az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a sajt megpirul. 


Jó étvágyat kívánok! 






2022. október 13., csütörtök

Mákos - meggyes pite

Szombaton délelőtt hívott a lányom, hogy ők mennének vásárolni, de gyerekek nélkül. Ezt teljesen érthető, mert három kicsi gyerekkel egy nagybevásárlás nem túlságosan szórakoztató. Tisztában vannak vele, hogy imádom, ha nálunk vannak az unokák, és soha nem mondok nemet egy unokás napra, de azt is tudták, hogy már készülök a másnapi  családos vasárnapra, és egy kis kertrendezést is tervezetm, így a három lurkó közül csak Zalán jött, aki itt is maradt egész hétvégén. Ő már nagyfiú - hamarosan 6 éves lesz -  szívesen segít a konyhában. És annyira ügyes, hogy a  feladatokba be is lehet vonni. Valódi "örömsütés" volt vele. Nagyon büszke volt magára, és természetesen én is.  A sütit nem kóstolta meg, mert nem szereti a mákot ..... szerintem sajnálhatja.


Iker testvére, Zétény a vasárnapi ebédnél jó ízűen elkezdte falni a sütit, megdicsért minket, hogy milyen finomat sütöttünk. Már majdnem megette az egész szeletet, amikor Zalán kétségbe esve megszólalt: Zéti, MI nem szeretjük a mákot! Erre Zéti ránéz, leteszi a sütit, és annyit mond: Tényleg, akkor azért nem ízlett annyira. Ez az iker lét! Imádom Őket. Most már csak azt kell kideríteni, hogy akkor jó volt vagy nem? Elhihetitek, nagyon jó volt,  mert az  utolsó  morzsáig elfogyott.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája 
2 evőkanál tejföl
csipet só
Mák töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 dl forró tej
5 evőkanál gríz
4 evőkanál meggylekvár
2 tojásfehérje
Meggy töltelékhez:
1 üveg befőtt
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
A sütemény összeállításához:
3-4 kanál meggylekvár


A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, a csipet sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgáját és a tejfölt. Rugalmas tésztát készítünk, és két részre osztjuk. Amíg a töltelékeket elkészítjük, a tésztát hűtőszekrénybe pihentetjük.
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot a porcukorral és a citromhéjjal, majd leöntjük a forró tejjel. Alaposan összekeverjük, és beleöntjük a grízt, és teljesen kihűtjük. Amikor meghűlt beletesszük a lekvárt és a habbá vert tojásfehérjét.
A meggyes krémhez összeturmixoljuk a meggyet a levével. Összekeverjük a cukrot a pudingporral, és megfőzzük a meggyes keverékkel.
Egy 22-33 cm-es tepsit kikenünk zsírral, és beletesszük az egyik kinyújtott tészta lapot, megkenjük lekvárral, rákenjük a mákos habot, annak tetejére pedig a meggyes réteget, majd az egészet befedjük a második tészta lappal. A tésztát jó mélyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a süteményt.
Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt, különben megfolyik a töltelék.

Mivel először készítettem ezt a sütit, küllemre nem teljesen úgy sikerült, ahogy akartam, de ez, az élvezeti értékéből semmit nem vont le.
A mákos töltelék, hígnak tűnik, de ahogy hűl, és amikor bele kerül a tojáshab, megfelelő lesz az állaga. A meggyes réteget én elég sűrűre főztem, és így nehéz volt rákenni a mákos rétegre - ez a fényképen is látszik. Emiatt nem tudtam egyenletes elkenni.  Legközelebb vagy hígabbra főzöm, vagy az a réteg kerül alulra.
Remélem ettől függetlenül sokan elkészítitek, mert tényleg jó sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá!







2022. október 8., szombat

Joghurtos pogácsa

 A közel múltban akadtam rá erre a pogácsa receptre. A leírás és a képek alapján nagyon jónak tűnt. Elhatároztam, hogy hamarosan meg is sütöm. Tegnap el is jött ennek az ideje. Úgy gondoltam, remekül fog illeni a sárgaborsó krémleveshez. És tényleg így lett, nagyon finomra sikerült mind a kettő. A pogácsa viszonylag gyorsan elkészült, nagyon finom puha és könnyű lett a tésztája. Biztos vagyok benne, hogy gyakran fogom készíteni.


Hozzávalók:
30 dkg natúr joghurt
5 dkg élesztő
2 teáskanál cukor
80 dkg liszt
30 dkg margarin
2 evőkanál só
2 tojás
Tetejére:
1 tojás
szezámmag


A joghurtot meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a tojásokat. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 


Kinyújtjuk és meghajtogatjuk. 20 percig kelesztjük, majd ismét hajtogatjuk, és újabb 20 perces pihentetés következik. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük felvert tojással, éles késsel berácsozzuk. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat és megszórjuk szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.


Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. október 4., kedd

Meggyes - mákos kiflifelfújt

Hétvégén  túlvásároltam magam kifliből. Gondolkodtam, hogy betegyem-e a fagyasztóba, hogy hirtelen jött kifli-éhség esetén legyen mihez nyúlni, de inkább úgy döntöttem, készítek belőle egy kis édességet. Első gondolatom máglyarakás volt, de azt a közelmúltban készítettem, és dióban sem bővelkedtem. Azonban hűtőszekrényben  volt egy adag darált mák, így adott volt, hogy azt fogom felhasználni. Igaz a diót sokkal  jobban szeretem, mint a mákot, de az eszemre hallgatva a mák mellett döntöttem. Végül is nem bántam meg, hogy mákkal készítettem, mert a mák és a meggy remekül harmonizált a felfújtban.

 

Hozzávalók:
6 kifli
3 tojás
5+10+10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5-6 dl tej (amennyit a kifli felvesz)
15 dkg darált mák
1 üveg magozott meggybefőtt
kevés vaj és zsemlemorzsa a tepsibe


A szikkadt kifliket kb. fél cm vastag karikákra vágjuk. A tojások sárgáját kikeverjük 5 dkg cukorral, és vaníliás cukorral. Amikor jó habos, beletesszük a reszelt citromhéjat, és hozzáöntjük a langyos tejet. A keveréket több részletben a kiflikre öntjük, hogy mindenhol átjárja.  Egy sütőedényt kikenünk vajjal és meghintünk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a kiflis keverék felét. Rászórjuk a 10 dkg cukorral összekevert darált mákot, és a meggyet, majd befedjük a maradék kiflivel.
 
170 fokra előmelegített sütőben kb.  20 percig sütjük. Ez idő alatt a tojásfehérjéből keményhabot verünk, amit 10 dkg cukorral édesítünk. A forró felfújt tetejére kenjük a habot, visszatoljuk a sütőbe és 150 fokon addig sütjük, amíg a hab szép rózsaszínű lesz.
Amikor langyosra hűlt kockára vágva tálaljuk.


Habár ez a mákos variáció isteni, azért legközelebb dióval is ki fogom próbálni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. október 1., szombat

Tejbegrízes túrógobóc

A múlt hét elég húzós volt, mert rengeteg feladatot kellett megoldani. Még termett annyi paradicsom, hogy egy újabb adag sült paradicsomot készítsek, kaptunk egy nagy kosár körtét, amiből befőttet készítettem, és ekkor volt Lencsi unokám keresztelője, amire süteményekkel készültem. Ennyi tennivaló mellett, egész héten igyekeztem olyan ételeket készíteni, ami gyorsan elkészül, ezért egyik napra beterveztem a túrógombócot, mert az egész család nagyon szereti és az elkésztése sem vesz órákat igénybe. A hagyományos - vízben kifőzött - gombócot szoktam főzni, ezt a fajtát még soha nem csináltam. Barátnőmtől kaptam ezt a receptet. Találkoztam már korábban is ezzel a recepttel, de kétségeim voltak vele kapcsolatban. De most, hogy Évi ajánlotta, bátran neki láttam, mert biztos voltam benne, hogy jó lesz. Bízom az ízlésében, és ha ő azt mondja finom, akkor az nagy valószínűséggel nekem is ízlik majd. És milyen igaza volt, mert valóban nagyon finom.


Az elkészítése valóban nagyon gyors. Mondjuk az én esetemben a gyorsaság most nem egészen úgy alakult, ahogy terveztem, mert volt segítségem is. Hiába volt előző napi maradék leves, a túrógombóc elkészítése annyi időbe telt, mintha a levest is most tettem volna fel főni.... vajon miért? 😀


Hozzávalók:
15 dkg gríz
5 dl tej
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
50 dkg túró
Tetejére:
pirított zsemlemorzsa


A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval. Beleszórjuk a grízt, és folyamatos keverés mellett megfőzzük. Langyosra hűtjük és összekeverjük az áttört túróval, majd gombócokat formázunk belőle és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ízlés szerint porcukorral, tejföllel kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok!