Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. július 29., szerda

Cukkinis csirkemell saslik rántva

A rántott cukkinit szeretem, a rántott csirkemellet szeretem, gondoltam, akkor nagyon valószínű, hogy a kettő kombinációját is szeretni fogom. És tényleg szerettem. Az ötletet a tv-ben láttam, ott almával készítették a rántott saslikot. Szeretem a gyümölcs és hús kombinációját, de mivel most sok cukkini terem, inkább azzal készítettem. Nagyon jól sikerült, a családban mindenkinek nagyon ízlett. Amint eljön a finom ropogós alma szezonja, azzal is ki fogom próbálni.
Nagyon finom, és nem a megszokott rántott cukkini és hús, pedig mégis csak az. Semmi extra ízesítés, csak a só, hogy érvényesüljön a cukkini és a hús íze. Remélem nektek is ízlik majd.


Mutatós finomság, és az elkészítése a látszat ellenére nagyon egyszerű, a receptet inkább ötletnek szánom, ezért nem is írok pontos arányokat. 


Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
1 kisebb cukkini
liszt
tojás
zsemlemorzsa
a sütéshez étolaj


A csirkemellet vastagabb szeletekre, majd nagyobb kockákra vágjuk és besózzuk. A cukkinit ujjnyi vastag karikákra vágjuk.
A húst és a cukkinit váltakozva felhúzzuk a nyársra, majd a szokott módon lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban, megsütjük.


Ha nagyobb a cukkini, felezhetjük, vagy negyedelhetjük a karikákat. 
Sütéskor vigyázzunk, ha túl forró az olaj, nem sülnek át a saslikok, tehát, legyen forró az olaj, de sütés közben mérsékeljük a lángot.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2020. július 27., hétfő

Levendula szörp mentával és citromfűvel

A  múlt héten Tihanyban jártunk a családdal. Mindenhol levendula volt, a kerámiákon, az illatszerekben, a szörpökben, a lekvárokban, a fagyiban, a sütikben. Már ott elhatároztam, hogy amint hazaérkezek, leszedem a kertben található levendulát, és szörpöt készítek belőle.
Igen ám, de amíg csavarogtam, a virágok többsége már elnyílt, így csak 10 dkg friss virágot tudtam leszedni. Ennyi virágból azonban nagyon kevés szörpöt lehet készíteni. De jött a mentő ötlet, ha a limonádéba kellemes ízkavaládot alkot a citromfű, a menta és a levendula, akkor szörpnek is biztosan jó lesz ez a kombináció. És tényleg jó lett.  
Korábban, már olvashattátok itt, a blogon a Levendula szörp receptjét. Hasonló a két szörp, de ebben a változatban kiérződik a menta és a citromfű kellemes aromája is.
Tudom, már mindenhol elnyílóban van a levendula, de most olvastam, hogy szárított levendula virágból ugyan olyan finom szörpöt lehet készíteni, az íze ugyan olyan lesz, csak a színe lesz egy kicsit halványabb. Továbbá, ha gondosan leszedjük az elnyílt virágokat, ősz elején másod virágzása is számíthatunk. Úgyhogy drágáim, senki nem maradt le a levendula szörp készítésről. 


Hozzávalók:
10 dkg levendula virág
2 citrom
4 ág citromfű
4 ág menta
1,5 kg cukor
2 l víz
4 csapott teáskanál citromsav


A lemorzsolt levendula virágot, a citromfüvet, és a mentát egy fazékba tesszük, és ráöntjük szirupot, amelyet 0,5 l vízből és 50 dkg cukorból főzünk. Belekarikázunk 2 citromot és egy napig hideg helyen áztatjuk. Másnap hozzáöntünk 1,5 liter vizet és 1 kg cukrot, és ismét összeforraljuk. Ízesítjük a citromsavval, majd a főzetet átszűrjük és tisztára mosott üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba hűtjük ki.



Kellemes szörp készítést kívánok Nektek!

2020. július 23., csütörtök

Sárgabarackos kelt pite

Reggel, amikor bementem a konyhába, csábítóan mosolyogtak rám a gyümölcsös tálból az érett sárgabarackok, és kínálgatták magukat. Ahogy alaposan szemre vételeztem őket megállapítottam, hogy ha 2-3 szemet megeszek, és a hűtőszekrényből is kiveszem az ott hűsölő barackokat, akkor pont egy pitére való gyümölcsöm van. Már napok óta kacérkodtam a gondolattal, hogy barackos pitét sütök, és minden bizonnyal ennek ekkor jött el az ideje.


Emlékeztem, hogy a Gasztroangyal egy korábbi adásában sütöttek egy olyan pitét, amire én vágytam.  Megkerestem a receptet, és neki láttam az elkészítésének. A saját ízlésemnek megfelelően variáltam   egy kicsit a recepten, de az alapokhoz "hű" maradtam. Nagyon finom süti kerekedett ki belőle, a tésztája finom puha, a tetején lévő tejfölös máz, pedig krémesel lágy. Az ízélményt a cukrozott barackok pikánssága koronázza meg. Szívből ajánlom mindenkinek. 


Hozzávalók:
Tésztához: 
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
3 evőkanál tejföl
10 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
Rakományhoz:
6 dl tejföl
3 tojássárgája
4-5 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
kb. 15 kisebb szem sárgabarack
1 evőkanál kristálycukor


Langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a porcukorral, a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, valamint a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük kidolgozni a tésztát. Amikor kezd egynemű lenni, részletekbe hozzáöntjük az olvasztott, de nem meleg vajat, és simára dolgozzuk a tésztát. A nokedli tésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát fogunk kapni. Letakarjuk és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük. Egy közepes méretű (22x33 cm-es) tepsit kikenünk zsírral és alaposan kilisztezzük, majd egyenletesen belesimítjuk a megkelt tésztát. A tejfölt összekeverjük a cukorral, a citrom héjával, a tojások sárgájával és a tésztára öntjük.
A barackokat elfelezzük és magházukkal felfele egyenletesen kirakjuk vele a süti tetejét. A magok helyére 1-1 kávéskanál cukrot teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük a süteményt. Hústűvel ellenőrizzük, hogy teljesen átsült e. 
A kihűlt sütit úgy szeleteljük, hogy mindegyikbe kerüljön 1-1 szem barack.


Én most fahéjas és levendulás kristálycukrot tettem a barackokra, amelyek tovább ízesítették az amúgy is zamatos sütit.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2020. július 19., vasárnap

Karamellás sárgabarackleves

Amikor már megfőztem a sárgabarack lekvárt, elraktam a befőttet, megsütöttem a barackos sütit, és még mindig van sárgabarack, akkor jöhet a finom sárgabarackleves. 
Imádom a különböző a krémes leveseket. Kihasználom a nyár csodás ajándékait, és sorra készítem a különféle gyümölcsleveseket. Persze télen is készülnek nálam ilyen finomságok, fagyasztott gyümölcsből, vagy befőttből, de ilyen csodás íze, és színe nem lesz, mint a szezonban készült társaiknak. Most van alkalmam gyönyörködni a látványukban és kényeztet az ízlelőbimbóimat a zamatukkal. 


A sárgabarack elég édes gyümölcs, de azért csak kívánkozik bele egy kis cukor, amit most karamellizáltam, és a leves betétjeként szolgáló darabolt  barackokat is karamellbe forgattam. A kissé ropogós barackdarabkákat, csak közvetlenül a tálaláskor tettem a levesbe, így azok remek kontrasztot alkottak a selymes krémlevessel.


Hozzávalók:
1,2 kg sárgabarack
6 evőkanál kristálycukor
2 l víz
2 dl tejszín
csipet fahéj
1 teáskanál vaj


1 kg sárgabarackot, forró, majd jéghideg vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héjjét. 4 evőkanál kristálycukrot  karamellizálunk, és hozzáadjuk a barackot. Alaposan összekeverjük és egy kicsit együtt rotyogtatjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a barackokat, és összeforraljuk. A puha barackot turmixoljuk, ízesítjük fahéjjal, és felöntjük úgy, hogy kb. 2 liter legyen a leves. Ekkor egyett forralunk rajta, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt.


A maradék 20 dkg barackot apró kockára vágjuk. 2 evőkanál kristálycukorból karamellt készítünk, hozzákeverjük a barackot, majd a vajat. 
A levest kihűtjük, és a darabolt karamellás barackkal, valamint a visszamaradt szósszal kínáljuk.
A karamellizált barackhoz inkább keményebb gyümölcsöt használjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



2020. július 13., hétfő

Málnahabos kocka

Ó, azok a málnahabos sütik, amit kislány koromban minden cukrászdában lehetett kapni. Még most is érzem a számban az ízét. A legfinomabb a Keletinél lévő  cukrászdában volt. Nekem legalább is ez az íz az etalon. Azóta sem ettem olyan finomat. Kutattam a receptet, és sokat kipróbáltam, de egyik sem olyan. Őszintén bevallom ez sem, habár ez is nagyon finom lett, mondatni csodás. Az én sütimnek a habjába került némi joghurt is, ami szerintem abban a régi sütiben nem volt. 


Szóval drágáim, aki olvassa ezt a bejegyzést, és ismeri annak a klasszikus málnahabos sütinek a receptje, és azt megosztaná velem annak nagyon örülnék. Addig meg esszük ezt a szintén finom joghurtos változatot, és kutatom tovább a recepteket.

 

Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
1 pohár kefir
1 pohár tejföl
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
Habhoz:
20 dkg málna
2 pohár málnás joghurt
4 dl tejszín
3 csomag habfixáló
ízlés szerint porcukor


A tojásokat szétválasztjuk és  sárgáját habosra keverjük a cukorral. Beletesszük a kefirt, a tejfölt, majd a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és lazán a tésztához forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt közepes (22x33 cm-es) tepsibe öntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
A tésztát teljesen kihűtjük. A krémhez a málnát megturmixoljuk, kislyukú szitán átszűrjük, és a joghurthoz keverjük. A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a habfixálóval keményhabbá verjük, majd a joghurthoz keverjük.


A habot a kihűlt tésztára kenjük, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kockára felvágjuk. Tejszínhabbal, vagy málna szemekkel díszítjük.
  

Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!

2020. július 2., csütörtök

Almás rácsos

Már nagyon végét járja a tavalyi alma. Már kicsit fonnyadtak, nem olyan zamatosak, de azért sütibe még remekül felhasználhatóak. A spájzban ott várakozott néhány nem túl szép példány. Nem szépek, de épek és egészségesek voltak, és tudtam, hogy egy kis fahéjjal és citromhéjjal megbolondítva remek süti töltelék lesz belőlük. Néhány keményebb alma a hűtőszekrény gyülömcstároló rekeszében is megbújt, de őket is feláldoztam, a nemes cél érdekébe. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg zsír
3 tojássárgája
csipet só
Töltelékhez:
1,5 kg alma
4 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
ízlés szerinti fahéj
1 citrom reszelt héja


A liszthez keverjük a porcukrot, a sót és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd eldolgozzuk benne a tojások sárgáját is. A rugalmas tészta 2/3 részét kizsírozott tepsibe tesszük, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával és rákenjük a tölteléket. Ehhez lereszeljük az almát, kissé kinyomkodjuk a levét, majd belekeverjük a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, 1 evőkanál zsemlemorzsát és a reszelt citromhéjat. A maradék tésztából rácsokat készítünk, és azzal díszítjük a süti tetejét.


170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a sütit.


Ha kihűlt tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!