Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. november 29., péntek

Gyulai szelet

Ahogy ígértem, hozom a lányom szülinapjára sütött másik krémes csoda receptjét is. Ez a süti nem más, mint a Gyulai szelet, amely két kakaós lapból, egy pihe-puha piskótából, és vaníliás krémből áll. Most sokan felkapják a fejüket és gondolják: Ó, én ezt ismerem, de a neve Nógrádi -, Vendégváró-, Horizont szelet..... Igen, nagyon valószínű, hogy a sok változatos név ugyanazt a sütit takarja. Felénk Gyulai szeletként ismert, már nagymamám ősrégi kézzel írt süteményes könyvében is így szerepelt. Bárhogy is hívják, a név semmit nem változtat azon a tényen, hogy ellenállhatatlanul csábító a kinézete és  finom. 
Szóval kedves olvasóim, itt az ideje, hogy mindenki neki lásson és elkészítse ezt a csábító Gyulai-nógrádi-horizont-vendégváró szeletet. 


Hozzávalók: 
Kakaós lapokhoz:
5 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg vaj
25 dkg liszt
1/2 csomag szalalkáli
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál tej
Piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
6 dl tej
6 evőkanál liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Csokimázhoz:
1 tábla étcsoki (10 dkg)


A kakaós lapokhoz  porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd belekeverjük a tojást is. Amikor szép egynemű a masszánk hozzáadjuk a lisztet, amelybe elkevertük a szalalkálit, a kakaót, a tejet és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk a tésztát és egy kb. 25x35 cm-es tepsi hátoldalán 170 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a piskótát, amelyhez a tojások sárgáját a kristálycukorral addig keverjük, amíg a cukor szemcséi fel nem olvadnak. Ekkor belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd laza mozdulatokkal  a tojások fehérjéből vert kemény habot.
A piskótát 170 fokon, kb. 15 perc alatt (tűpróba!), abban a tepsiben sütjük, amelynek a hátoldalán a lapokat készítettük.
A süti krémjéhez a tej 3/4 részét feltesszük forrni. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és folyamatos keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, és kis adagokban hozzávegyítjük a lisztes péphez. 
A süteményt úgy állítjuk össze, hogy alulra kerül egy kakaós lap, ezt megkenjük a krém felével, erre tesszük a piskótát, amelyet megkenünk a maradék krémmel és beborítjuk a második kakaós lappal. A sütemény tetejét olvasztott csokival vonjuk be.
Egy napig pihentetjük, hogy a krémtől megpuhuljanak a kakaós lapok. Másnap forró vízben előmelegített, vékony pengéjű késsel, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok, ehhez a finom sütihez!



2019. november 27., szerda

Lajcsi szelet

Nálunk szeptemberben megkezdődik a születés-, és névnapok áradata, és január közepéig tart. Ez idő alatt 13 szülinapot 6 névnapot ünnepelünk a szűk családban. Ilyenkor szinte minden hétvégére kell valami finomat süti, az ünnepelt, és természetesen az egész család örömére. Bőven van lehetőség kipróbálni az új recepteket, vagy a régen feledésbe merült sütemény leírásokat elő venni. Most, a lányom születésnapjára egy régen készített süti receptjét bányásztam elő. A vaníliás és puncsos krémmel töltött Lajcsi szeletre esett a választásom.  
Tudom, hogy ez a süti a krémes kedvelők egyik kedvence, mert minden alkalomra kiváló, nem csak finom, hanem nagyon mutatós is. 
Akinek ötlettel szolgáltam - akár már a karácsonyi sütéshez - biztos, hogy nem fog csalódni ebben a finomságban, hiszen egy nap pihentetés után a tésztája és a krém annyira "összeérik", olyan puha lesz, hogy szinte elolvad az ember szájában. Minden elfogultság nélkül állítom, hogy mind látványában, mind ízében csodás ez a süti.


Hozzávalók:
Tésztához:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál méz
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncs pudingpor
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál rum
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
Csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj


Gőz fölött összekeverjük a kakaóport, a cukorral, a mézzel, a tojásokkal és a vajjal. Kihűtjük a masszát, és hozzákeverjük a szódabikarbónával, és a sóval összekevert lisztet. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy 25x35 cm-es tepsi hátán 3 lapokat sütünk.
Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet.
A pudingporokat külön-külön, 3-3 dl tejben megfőzzük. A vajat habosra keverjük a porcukorral. Két részre osztjuk a vajas krémet, az egyikhez hozzákeverjük a puncsízű pudingot és a rumot, a másikhoz a vaníliás pudingot és a vaníliás cukrot.
Az első lapot megkenjük a puncsos krémmel, befedjük a második lappal, amelyre rákenjük a vaníliás krémet, majd befedjük az utolsó tésztával. 
A tetejét bevonjuk a felolvasztott csokival, amelybe felolvasztás után belekeverünk 1 evőkanál étolajat.


Legalább egy napig pihentetjük a sütit, hogy jól megpuhuljanak a lapok, majd forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel tetszőleges szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok!

2019. november 19., kedd

Püspökkenyér maradék tojásfehérjéből

A főzés terén nem vagyok az a "fogamhoz verem a garast" típusú háziasszony, de a pazarlás nem az én műfajom. Igyekszem takarékoskodni, és úgy készíteni a finom ételeket és süteményeket.



Egyik ilyen takarékos süteményem a püspökkenyér, amely tojásfehérjéből készül. Azért nem azt írtam, hogy spórolós, mert a hozzávalók nem olcsó dolgok - gondolok itt az aszalványokra -, szóval spórolni, a szó klasszikus  értelmében nem lehet vele. Az én nézetem szerint, azonban takarékoskodni igen is lehet, mert a maradék tojásfehérje felhasználására kiválóan alkalmas. Sok süteménybe vagy ételbe csak a tojássárgájára van szükség, ilyenkor én nem a szemétbe dobom a maradék fehérjét, hanem lefagyasztom. Amikor szükségem van nagyobb mennyiségű tojásfehérjére, csak ki kell vennem a fagyasztóból és néhány óra alatt felolvasztani, és ugyan úgy lehet használni, mint a frissen feltört tojást.  
A fagyasztószekrényben várakozik még néhány fagyasztott tojásfehérje, tehát elképzelhető, hogy a karácsonyi asztalon is lesz ilyen finom Püspökkenyér, esetleg Pavlova torta.


Hozzávalók: 
7 tojásfehérje
12 dkg porcukor
10 dkg dió
10 dkg csoki
15 dkg aszalt gyümölcs  
8 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
4 dkg olvasztott vaj



Először a tésztába valókat készítjük elő. A diót és a csokit durva darabokra vágjuk. A süteménybe bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatunk: mazsolát, szilvát, sárgabarackot, áfonyát, datolyát, stb. A nagyobb aszalt gyümölcsöket (aszalt szilva, - sárgabarack, - datolya) szintén összevágjuk.
Az előkészített "tölteléket" összekeverjük a rétesliszttel és a sütőporral.
A tojásfehérjéből, egy csipet sóval kemény habot verünk, majd fokozatosan belekeverjük a porcukrot. A kemény, fényes habhoz, laza mozdulatokkal, több részletben beleforgatjuk a lisztes, gyümölcsös keveréket. Legvégül beleöntjük a felolvasztott, de nem forró vajat.
Egy alaposan kizsírozott és lisztezett püspökkenyér formába öntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.


Csokimázzal tovább lehet fokozni az élvezeteket, de anélkül is tökéletes ez a süti.




Jó étvágyat kívánok hozzá! 


2019. november 17., vasárnap

Pozsonyi kifli

Egy kedves ismerősöm megkért, hogy készítsek Nekik karácsonyra Pozsonyi kiflit. Örömmel vállaltam a megbízatást. De biztos, ami biztos alapon egy főpróbát azért sütök belőle. A kellemest összekötöm a hasznossal, meg lesz a próbasütés is, és a gulyásleves mellé is remekül fog passzolni.  Elkezdtem keresni a receptet a blogon, és igazi meglepetésben volt részem, amikor nem találtam, pedig szentül meg voltam győződve, hogy már réges-régen felkerült ide. Ezek szerint biztos, hogy 3 éve már nem készült nálunk ez a finomság. Ezt haladéktalanul pótolnom kellet, úgyhogy meg is tettem. A próbasütés remekül sikerült, a süti isteni finom lett. Így már bár bátran neki láthatok a karácsonyi sütésnek.


Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
csipet só
8 dkg zsír
8 dkg vaj (margarin)
1,5 dkg élesztő
1,25 dl tej
2 tojássárgája
Töltelékhez:
22 dkg dió (mák)
1 dl tej
10 dkg kristálycukor
1 citrom héja
Tetejére:
1 tojás


Először a tölteléket készítjük el. Ehhez összekeverjük a darált diót, a kristálycukorral, a citrom héjával, és leforrázzuk a forró tejjel. Felhasználás előtt teljesen kihűtjük a tölteléket. Ha ekkor is hígnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
A langyos tejbe elkeverünk 1 evőkanál porcukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót, és lemorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejet. 


Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és 3 dkg-os gombócokra osztjuk. Ebből a mennyiségből 30-32 db gombóc lesz.
A golyókból egyenként kb. 3 mm vastag ovális lapokat nyújtunk, és mindegyikbe teszünk a henger alakúra formázott töltelékből.
A tésztát összetekerjük, és kifliket formázunk belőlük. 


Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sütiket, és lekenjük tojássárgájával. A kifliknek nem csak a tetejét, hanem az oldalát is meg kell kenni!
Hűvös, szellős helyen - de nem hűtőszekrényben! - 30-35 percig pihentetjük. Ez idő alatt megszárad a tojássárgája a kiflik tetején. Ezután, kissé felvert tojásfehérjével is meg  kell kenni a kifliket, és újabb 25-30 percig, szoba hőmérsékleten kell pihentetni.


A pihentetési idő leteltével 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a süteményt.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2019. november 12., kedd

Rakott (kolozsvári) káposzta

Az összes savanyú káposztából készült ételt imádom. Legnagyobb kedvencem a töltött káposzta, amit  Anyukám készíti a világon a legjobban. Én is készítettem már, de az övé felülmúlhatatlan. Nem tudom mi a titka ..... talán a szeretet, amellyel készíti. Igyekszem utolérni az Ő tudását, ami hatalmas feladat, de úgy hiszem jó úton haladok.
Kérdezhetitek, hogy miért írok a töltött káposztáról, mikor a bejegyzés neve Rakott (kolozsvári) káposzta. Elárulom, azért mert nekem ez a töltött káposzta tepsis változata, kistestvére, utánzata ..... 
Néhány éve arról beszélgettünk egy kedves ismerősömmel, hogy mindketten mennyire szeretjük a töltött káposztát, viszont az elkészítése nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Ő akkor azt mondta, miért nem csinálok Rakott káposztát, az összetevők szinte ugyanazok, és az íze is vetekszik a töltött változattal. Nálunk nem volt hagyománya ennek az ételnek, nem ismertem, de elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. A próba olyan jól sikerült, hogy azóta sokszor került a család asztalára. Igaz, teljes mértékben nem pótolja a töltött káposztát, mert azt semmi nem pótolhatja, de hasonló íz élményt ad.
Ahogy hűl az idő, egyre inkább vágyunk a tartalmasabb, laktató ételekre. És ma esik az eső, hideg van, igazi "szottyos" novemberi nap, tehát elérkezettnek láttam az időt, hogy ismét elkészítsem ezt a jó káposztás finomságot. 
Arról se feledkezzünk meg, hogy a savanyú káposzta nyersen kiváló vitaminforrás, úgyhogy fogyasszátok nyersen és főve is. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Hozzávalók:
70 dkg darált lapocka
1,2 kg savanyú káposzta
15 dkg rizs
2 fej hagyma
1 fehérpaprika
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
bors
borsikafű
zsiradék
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg császár szalonna
3 dl tejföl


Az egyik fej hagymát apró kockára vágjuk, és zsiradékon üvegesre dinszteljük, majd rátesszük a káposztát. Ízesítjük frissen őrölt borssal, morzsolt borsikafűvel, és ha szükséges kevés sóval. 
Amíg dinsztelődik a káposzta készítsük el a tölteléket. A rizst mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd forró zsiradékon pirítsuk meg, és öntjük fel dupla mennyiségű forró vízzel. Ízlés szerint sózzuk és takaréklángon főzzük meg.
A maradék fej hagymát is vágjuk apró kockára, és zsiradékon dinszteljük meg, szórjuk meg fűszerpaprikával, tegyük bele a kockára vágott fehérpaprikát, paradicsomot, majd  a zúzott fokhagymát, legvégül pedig a darált húst. Amikor megszórjuk a fűszerpaprikával vigyázzunk, nehogy megégjen, ha szükségesnek látjuk, öntsünk rá egy pici vizet. A darál húsos pörköltet ízesítsük sóval és főzzük készre.
A pörkölt szaftjából szűrjünk le egy keveset és  keverjük össze a tejföllel, majd a rizst és a pörköltet is keverjük össze.
Egy sütőedényt zsírozzunk ki és béleljük ki a káposzta egy harmadával. Erre ráterítjük a rizses tölteléket, meglocsoljuk a szaftos tejföl felével, és beterítjük a káposzta második harmadával, rátesszük a felszeletel kolbászt és császárszalonnát. Erre kerül az utolsó  réteg káposzta, majd tejföl.
Lefedjük az edényt  és 180 fokos sütőben kb. 50 - 60 percig sütjük, ekkor levesszük róla a fedést, és kicsit megpirítjuk a tetejét.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockára vágva tálaljuk.
Jó tanács: a káposztát főzés előtt feltétlenül kóstoljátok meg, és ha túl sósnak vagy savanyúnak érzitek mossátok át. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2019. november 6., szerda

Almás - mákos szelet

Tegnap egész nap szakadt az eső, így jól esett, hogy a konyhában jóval melegebbet csinált a begyújtott sütő, mint amilyen a lakás többi részében volt.  A kellemes melegen túl, az igazi élvezet azonban az volt, ahogy a süti illat elárasztotta a konyhát.
Valódi őszi sütit sütöttem, almával, mákkal, szilvalekvárral. Ugye jól hangzik? Mákos zserbót szerettem volna készíteni, aztán rátaláltam egy almás-diós zserbó receptre. 
De én nem diós sütire, hanem mákosra vágytam! Adott volt a feladat, át kellett alakítani mákos sütivé, élesztős tészta helyett sütőporos linzer tésztára, és kedvet kaptam az almás töltelékhez is. Így aztán, többféle süti receptjéből állítottam össze a saját "kreálmányomat", amely igazán finom lett. Biztos máskor is el fogom készíteni.  


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
csipet só
fél citrom reszelt héja
Mák töltelékhez:
10 dkg darált mák
7 dkg cukor
2,5 dkg gríz
1,25 dl tej
2 tojásfehérje
3-4 evőkanál szilvalekvár
Alma töltelékhez:
1 kg reszelt alma
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint akár több is lehet)
2 mokkáskanál fahéj


A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a csipet sóval, és a cukorral. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd összegyúrjuk a tojással, a tejföllel, és  a reszelt citromhéjjal. 3 részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez összekeverjük a darált mákot a cukorral, a grízzel, és összefőzzük a tejjel. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal a kihűlt mákos masszához keverjük.
Az alma töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almát. Kinyomkodjuk a levét, összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.


Egy közepes méretű (kb.: 25x35 cm-es) tepsit kizsírozunk és az egyik tésztalappal kibéleljük. Megkenjük szilvalekvárral és rákenjük a máktölteléket. Befedjük a második lappal, amelyre ráhalmozzuk a reszelt almát. Az egészet befedjük a harmadik cipóból nyújtott tésztával, jó mélyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz ne feszítse szét a sütit. 170 fokra előmelegített sütőben  szép aranysárgára sütjük, majd amikor kihűlt, csoki mázzal bevonjuk.
Amikor a csoki teljesen megszilárdul, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



2019. november 1., péntek

Babraguval töltött tarja sörben sütve

Régebben egyáltalán nem rajongtam a tarjáért, sőt ha jól belegondolok, egyáltalán meg sem ettem. Persze, ez az időszak már vagy 30 éve elmúlt. Akkoriban, amelyik húson egy kicsi réteg zsír volt nálam már szóba sem jöhetett. Szegény Anyukám, így visszagondolva jó sokat bosszankodhatott miattam, mert én csak a csirkemellet és a sovány karajt voltam hajlandó megenni. A nagy zsíros, "cupákos" húsok még ma sem a kedvenceim, de egy finoman elkészített csülök, vagy egy szaftos tarja, már nem tartozik az ellenségeim közé. Ma már szívesen használom ezeket a húsokat, főleg azért, mert a családom nagyon szereti őket.
Amikor egy gasztromagazinban megláttam ennek a sültnek a receptjét, már láttam is magam előtt, hogy milyen lesz, az általam készített változat. Mert egy kicsit változtattam rajta, hogy teljesen az ízlésemnek megfelelő legyen. A férjem szokta mondani, hogy ők a kísérleti alanyok. (De szerintem ezt Ő egyáltalán nem bánja.) Pici volt csak a változtatás az eredeti recepthez képest, és a végeredmény szuper finom lett. 



Hozzávalók:
7 szelet csont nélküli tarja
2,5 dl sör
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
1 vörösbab konzerv
liszt
1 mokkáskanál fűszerpaprika
bors
zsiradék


A tarját kicsit kiveregetjük, besózzuk és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Rátesszük a kockára vágott sonkát, és azt is átpirítjuk egy kicsit. Belekeverjük a leszűrt vörösbabot, a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük. Kevés vizet, vagy húslevest öntsünk alá, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük.  Végül 1 evőkanál liszttel szórjuk meg, és forraljuk össze.


A tarja szeletek mindegyikre tegyünk egy-egy halom babos tölteléket, hajtsuk össze, és alaposan nyomkodjuk össze a széleiket. 
A maradék lisztet keverjük össze a fűszerpaprikával, és ebbe forgassuk meg a töltött szeleteket. Egy kizsírozott tepsibe fektessük bele a húsokat, tegyük köré a megmaradt ragut, és öntsük rá a sört. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 fokon kb. 1 órán keresztül sütjük. Ekkor levesszük róla a takarást és megpirítjuk a sült tetejét.


Érdemes kipróbálni nagyon finom és laktató étel. Inkább jó nagy szelet tarjából készítsétek, mert akkor szépen egyben maradnak a csomagok, nekem elég kicsi szeletek voltak, és sütés végére szétnyíltak, mint a rózsa, de így is elég mutatósak lettek.


Jó étvágyat kívánok hozzá!