Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. november 29., péntek

Gyulai szelet

Ahogy ígértem, hozom a lányom szülinapjára sütött másik krémes csoda receptjét is. Ez a süti nem más, mint a Gyulai szelet, amely két kakaós lapból, egy pihe-puha piskótából, és vaníliás krémből áll. Most sokan felkapják a fejüket és gondolják: Ó, én ezt ismerem, de a neve Nógrádi -, Vendégváró-, Horizont szelet..... Igen, nagyon valószínű, hogy a sok változatos név ugyanazt a sütit takarja. Felénk Gyulai szeletként ismert, már nagymamám ősrégi kézzel írt süteményes könyvében is így szerepelt. Bárhogy is hívják, a név semmit nem változtat azon a tényen, hogy ellenállhatatlanul csábító a kinézete és  finom. 
Szóval kedves olvasóim, itt az ideje, hogy mindenki neki lásson és elkészítse ezt a csábító Gyulai-nógrádi-horizont-vendégváró szeletet. 


Hozzávalók: 
Kakaós lapokhoz:
5 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg vaj
25 dkg liszt
1/2 csomag szalalkáli
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál tej
Piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
6 dl tej
6 evőkanál liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Csokimázhoz:
1 tábla étcsoki (10 dkg)


A kakaós lapokhoz  porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd belekeverjük a tojást is. Amikor szép egynemű a masszánk hozzáadjuk a lisztet, amelybe elkevertük a szalalkálit, a kakaót, a tejet és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk a tésztát és egy kb. 25x35 cm-es tepsi hátoldalán 170 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a piskótát, amelyhez a tojások sárgáját a kristálycukorral addig keverjük, amíg a cukor szemcséi fel nem olvadnak. Ekkor belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd laza mozdulatokkal  a tojások fehérjéből vert kemény habot.
A piskótát 170 fokon, kb. 15 perc alatt (tűpróba!), abban a tepsiben sütjük, amelynek a hátoldalán a lapokat készítettük.
A süti krémjéhez a tej 3/4 részét feltesszük forrni. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és folyamatos keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, és kis adagokban hozzávegyítjük a lisztes péphez. 
A süteményt úgy állítjuk össze, hogy alulra kerül egy kakaós lap, ezt megkenjük a krém felével, erre tesszük a piskótát, amelyet megkenünk a maradék krémmel és beborítjuk a második kakaós lappal. A sütemény tetejét olvasztott csokival vonjuk be.
Egy napig pihentetjük, hogy a krémtől megpuhuljanak a kakaós lapok. Másnap forró vízben előmelegített, vékony pengéjű késsel, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok, ehhez a finom sütihez!



2 megjegyzés: