Családunk egyik kedvenc omlós sütije, a gesztenyés puffancs. A gesztenyés sütik hozzátartoznak a karácsonyi készülődéshez, ezért valami gesztenyés finomságot mindig készítek az adventi időszakban, vagy a karácsonyi asztalra. Idén erre a puffancsra esett a választásom. A gesztenye miatt szaftos a tésztája, ezért napokig finom omlós marad.
Sütés közben a gesztenye, és a rum illat lengi be a konyhát. Ha az orrunkat kellően kényeztettük a süti illatával, következhet a szemünk, és gyönyörködhetünk, a kis puffancsokban. A kis gombócok a sütőben megdagadnak, és megrepednek, mondhatnánk, hogy szétpuffannak.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg gesztenye massza
17 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipet só
2 teáskanál kakaópor
2 tojás
1 evőkanál rum (vagy néhány csepp rumaroma)
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sütőport, a csipetnyi sót, a kakaóport, és a cukrot. Legvégül hozzágyúrjuk a gesztenyemasszát, és a tojásokat. Rugalmas tésztát készítünk belőle, és kb. 3 dkg-os gombócokat készítünk, amelyeket porcukorba forgatunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A sütőt 180 fokosra melegítjük, és a kis golyókat kb. 15 percig sütjük.
Sütés során szépen megrepedeznek a kis puffancsok.
A fenti mennyiségből 34-35 puffancs lesz. Természetesen lehet kisebb vagy nagyobb golyókat is készíteni, de a sütési idő ennek függvényében változik.
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!