Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. május 22., szerda

Nevesincs krémes

Hogy is van ez?..... ha valaminek az a neve, hogy Nevesincs, akkor most van neve, vagy nincs neve? De nem fejtegetem tovább ezt a rejtélyt, mert úgysem kapok rá választ. 
Azt mondják nincsnek véletlenek, de én most mégis azt mondom, hogy véletlenül akadtam rá erre a receptre, ugyanis egy kedves ismerősöm ódákat zengett egy sütiről, aminek a nevét nem tudta, csak úgy körülbelül írta körül, hogyan is néz ki. Hajtott a kíváncsiság, hogy megtaláljam az "elmondhatatlanul" finom krémes receptjét, de böngészés közben rátaláltam a  Nevesincs krémesre. Első olvasatra nagyon megtetszett a receptje, és nem is keresgéltem tovább. Örülök, hogy ennek a sütinek a receptjét találtam meg, mert  nagyon finom és mutatós. A tésztája a selymes krémtől néhány óra alatt teljesen megpuhul, és szinte szétomlik az ember szájában. Szerintem érdemes kipróbálni.


Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
csipet só
15 dkg margarin
1 tojássárgája
3 evőkanál tej
5 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
4 evőkanál lekvár
Diós-csokis réteghez:
15 dkg dió
3 evőkanál kakaópor
18 dkg kristálycukor
4 tojás
1 tojásfehérje
1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
6 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor


A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a csipetnyi sót, a porcukrot, a sütőport és elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgáját, a tejet, és összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kb. 22x33 cm-es lappá nyújtjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. A másik adagot is kinyújtjuk, zsírral kikent tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral és rákenjük a következő habot. A 4 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a kakaóport, a diót, a sütőport, majd az 5 tojásfehérjéből vert habot. A habos tésztát megsütjük.
A krémhez a pudingport és 5 dkg cukrot összekeverjük, majd kis részekben hozzáöntjük a tejet és összefőzzük.  A meleg pudingot lefedjük, hogy ne "bőrösödjön" be, és teljesen lehűtjük. A vajat a maradék 10 dkg porcukorral kihabosítjuk, majd a pudinghoz keverjük. 
A diós-habos tésztára kenjük a pudingkrémet, amelyet befedünk a másik tészta lappal. Néhány órán keresztül pihentetjük, a tetejét vékonyan megszórjuk porcukorral, majd tetszőleges szeletekre vágjuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2024. május 15., szerda

Tarka meggyes

Sajnos az utóbbi időben egyre többektől hallom, hogy a családjukban valaki étel intoleranciától, vagy allergiától szenved. A mi családunkban is van ilyen probléma, ezért igyekszem olyan ételeket és sütiket is készíteni, amelyekből a különféle problémákkal küzdő családtagjaim is bátran ehetnek. Persze, ma már több alternatíva van az allergén hozzávalók kiváltására. Ebben a sütiben azonban semmit nem kell csere-berélni, mert a tej helyett víz, a vaj helyett étolaj szerepel benne. Már van hasonló meggyes süti receptem, ami szintén vízzel és olajjal készül, és azt is nagyon szeretem, de ez sokkal zamatosabb,  a kakaó, a rum és a citrom ízesítéstől. Szerintem nagyon finom süti, és az is az elkészítése mellett szól, hogy pillanatok alatt összeállítható, olcsó, és mutatós. Szeretettel ajánlom nektek.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
csipet só
5 tojás
1,5 dl víz
1,5 dl étolaj
1/2 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1  evőkanál citromlé
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 üveg magozott meggybefőtt


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a vizet, és az olajat. A liszthez adjuk a csipet sót, a sütőport, és a tojásos masszával összekeverjük. A tojások fehérjéből a kemény habbot verünk, és lazán a tésztához forgatjuk.  A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe beletesszük a reszelt citromhéjat, és citrom levét, a másikba a kakaóport és a rumot. A fehér tésztát egy 22x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A kakaós tésztát rácsorgatjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, meghintjük egy kevés liszttel, és egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. 
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és tűpróbáig sütjük a sütit.
A kihűlt tésztát kockára vágjuk, vékonyan megszórjuk porcukorral, és úgy kínáljuk.


Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!