Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. október 31., péntek

Birsalmasajt

Nyáron és kora ősszel rengeteg befőttet, savanyúságot, szószt készítettem. Így, október végére, már csak a birsalma marad, amit fel kell dolgoznom. Ebből zamatos befőttet, birsalmasajtot és lekvárt készítettem. 



A birsalmabefőtt és sajt készítése igazi erőpróba, mert a gyümölcs tisztítása erős kezeket igényel. 
A befőtt dunsztolása nálam nem annyira nehéz művelet, mert befőzőautomatával készítem, ami roppant mód megkönnyíti a dolgomat. Ennek ellenpólusaként a sajt készítése jó sok időt vesz igénybe, hiszen a sűrű masszát folyamatosan kell keverni. De megéri a fáradtságot, mert amint megszikkad, remek csemege válik belőle. Csak azt az időt nehéz kivárni, amíg a kellő állagúra szárad. Aki szereti, dió gerezdekkel gazdagíthatja ezt a finom csemegét.
A lekvár végül is nem más, mint a birsalmasajt, csak üvegbe töltöm. Nem zárom le kupakkal az üvegeket, hanem vászonnal lekötöm, így jó szilárd lekvárt kapok, mai nagyon finom buktába, hókiflibe. Különösen kedvelem a birsalmasajttal töltött
Nyúlfüle sütit, amit anyukám tud a világon a legfinomabban készíteni.


Hozzávalók:
1kg birsalma (pürésítve)
90 dkg kristálycukor
fél citrom leve
3 dl víz


A birsalmáról letörölgetjük az apró szőröket, majd alaposan megmossuk. Feldaraboljuk, és kivágjuk a magházat, illetve a hibás részeket. Ismét megmossuk, majd akkora edénybe tesszük, hogy kényelmesen tudjuk kevergetni. Ráöntjük a vizet, és puhára főzzük. Amikor már szinte teljesen szétfő, turmixszoljuk, és lemérjük. Jegyezzük fel, hogy mennyi volt a súlya, mert a cukrot e-szerint fogjuk adagolni! Hozzáadjuk a citrom levét is, és folyamatos keverés közben alaposan összeforraljuk. Amikor folyamatosan forr, "puffog", hozzáadjuk a cukrot. Ha már jó sűrű, próbaként tányérra teszünk egy keveset, és ha  megalvad, akkor készen van a birsalmasajtunk. Különböző formákba, tányérokba töltjük, és kihűtjük.  Száraz hűvös helyen tároljuk néhány napig, majd borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is ki tudjon száradni. Időnként megfordítva, legalább két hétig hagyjuk szikkadni, nehogy bepenészedjen.


Nagy türelmet kívánok az elkészítéséhez, majd jó étvágyat hozzá!














2025. október 28., kedd

Farmer szelet (sörben sütve, hagyma ágyon)

Egy nyaralás alkalmával ettem először Farmer szeletet. Rákerestem a receptre, ahol láttam, hogy az elkészítése és az alapanyagok is egyszerűek. Amikor nem szeretnék órákig a konyhában ácsorogni, ez azt étel remek választás. Csak bepácolom a húst, majd a tepsibe teszem, és a sütőre bízom a többi teendőt. A végeredmény, omlós, szaftos, zamatos hús lesz.  Most karajból készítettem, de tarjából, combból is nagyon finom.  


Hozzávalók:
6 szelet karaj (vagy tarja, comb)
2 közepes fej hagyma
2 dl világos sör
5 dl húsleves
sertéshús fűszerkeverék
2 evőkanál zsír
2-3 evőkanál étolaj
 

A húsokat enyhén kiklopfoljuk. A fűszerkeveréket összekeverjük az étolajjal, és bekenjük vele a hússzeleteket.
Néhány órán, de még jobb, ha egy éjszakán át hűtőszekrényben pácoljuk. 
A hagymát félfőre vágjuk és felét, egy tepsit kizsírozott tepsibe szórjuk. Rátesszük a pácolt húst, amelyre rászórjuk a maradék hagymát, majd ráöntjük a sört. A sütőedényt lefedjük, és 150 fokon kb. 1 órán keresztül pároljuk, ekkor levesszük róla a takarást, ráöntjük a húslevest és takarás nélkül 160 fokon folytatjuk a sütést, addig, amíg szinte teljesen elfő a leves, a hús alól, az pedig megpirul.
Kedvünk szerinti körettel kínáljuk.
Én nem kedvelem a gyári fűszerkeverékeket, ezért most is saját magam kevertem a következőkből: só, bors, majoránna, őrölt kömény, fűszerpaprika, fokhagymapor, borsikafű, oregánó.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2025. október 21., kedd

Csokis körtés sütemény

Ma egy olyan kevert sütit készítettem, amire azt szokás mondani, hogy elronthatatlan, és abbahagyhatatlan. A csoki és a gyümölcs imádók igényeit is egyaránt kielégíti. A kicsit kesernyés csoki és kakaó remekül harmonizál a zamatos körte ízével, valamint a puha tészta és a kissé ress körte darabok igazi ízélményt nyújtanak. Mivel a tészta nem túl édes kevés porcukorral megszórtam a kész, kihűlt süti tetejét.  


A sütik egy részét fahéjas porcukorral szórtam meg, és bátran állítom, hogy nagyon jót tett neki. Legközelebb a tésztájába is fogok tenni kevés fahéjat, biztos nem fogom vele elrontani.


Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg étcsoki
15 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
25 dkg liszt. 
1,5 dl tej
2-3 db körte apró kockára vágva


Az egész tojásokat habosra keverjük a kristály és vaníliás cukorral. Majd hozzáadjuk a puha margarint és a  felolvasztott, de nem meleg étcsokit, és tovább keverjük. A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a sütőporral, a kakaóporral, a fahéjjal,  és a tojásos keverékhez adjuk. Végül a tejet és az apró kockára vágott körte egy részét is hozzákeverjük.
A tésztát egy 20x30cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és rászórjuk a maradék körét. 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral, és kockára vágva tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!





2025. október 14., kedd

Darázsfészek

Úgy emlékszem, valamikor réges-régen ez volt az első kelt tészta, amit készítettem. Azóta is az egyik kedvencem. Nagyon szeretem, hogy sütés közben a cukros, diós vaj kissé karamellesre sül a tészta alján. Egy kiadós leves után  második fogásnak is megfelel. Főleg ha nyakon öntjük egy adag vanília öntette, de anélkül is remek. Ha nem második félében gondolkodunk, vagy ebéd után marad belőle néhány darab, kávéval, vagy tejjel csodás reggeli, illetve uzsonna válik belőle. Öntet nélkül, iskolába is vihetik a lurkók. Nem kell aggódni, hogy nem eszik meg az uzsonnát, garantált, hogy üresen hozzák haza az uzsonnás dobozt.


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dkg élesztő
2 dl tej
5 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 tojássárgája
12 dkg olvasztott margarin 
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
A sütemény lekenéséhez:
1 tojás
Tejes locsoláshoz:
0,5 dl tej
2 evőkanál cukor
Vanília öntethez:
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 evőkanál liszt


A langyos tejbe feloldunk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez keverjük a csipetnyi sót, a maradék cukrot, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt, ezután kisebb részletekbe az olvasztott, de nem meleg margarint. Kidagasztjuk a tésztát, és kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel a tészta megdaráljuk a diót és elkészítjük a krémet. Ehhez a vajat habosra keverjük a kristálycukorral. 
A megkelt tésztát deszkára borítjuk,1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, és megszórjuk dióval. Jó szorosan feltekerjük és kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a tekercsek között 2 cm távolság legyen. Újabb 30 percig pihentetjük, majd megkenjük tojással a tekercsek tetejét és 180 fokra előmelegített, majdnem készre sült. Ekkor meglocsoljuk néhány kanál cukros tejjel, és szép pirosra sütjük.


Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília öntettet is adjunk hozzá. Ehhez a tojássárgáját  habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd bele tesszük a lisztet, és csomómentesre keverjük. Kevés tejet adunk hozzá. A maradék tejet felforraljuk, és belekeverjük a tojásos keveréket. Folyamatosan kevergetve krémet főzünk belőle.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2025. október 8., szerda

Magyar karaj

Erre az évre véget ért a kertünkben a paradicsom és a paprika szezon. Az utolsó szüretből még pont annyi termést tudtam leszedni, ami ehhez az ételhez elegendő volt. 


Hozzávalók: 
6 szelet karaj
2 fej hagyma
4-5 paprika
4-5 paradicsom
10 dkg paraszt vagy lángolt kolbász
2 evőkanál zsír
bors


A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és legalább 30 percig pihentetjük. 
Egy tepsit kikenünk zsírral, beletesszük a vékonyra szeletelt hagymát, és rátesszük a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsom felét. A kolbászt felszeleteljük és a lecsós alapra szórjuk. A maradék paprikával és paradicsommal befedjük a kolbászokat. Erre a lecsós alapra helyezzük a hússzeleteket. A tepsit lefedjük alufóliával, és 160 fokos sütőben, légkeveréssel puhára pároljuk, majd levesszük róla a takarást és kissé rápirítunk a húsra. 
Én rizzsel kínáltam, de a krumpli is remekül illik hozzá.




Jó étvágyat kívánok hozzá!



2025. október 2., csütörtök

Szilvás kalács

Múlt hét közepén, a piacon zamatos szilvát vásároltam, amiből sokat megettünk, de maradt egy adag, ami már elég puhára és mézédesre érett. Ebből a maradék, zamatos, lédús gyümölcsökből szilvás kalácsot sütöttem. A finom, puha tésztájú, cukros, fahéjas szilvával töltött kalácsnak  ismét nagy sikere lett, másnapra egy morzsa sem marad belőle.
Aki nem szereti fahéjjal, kakaóporos cukorral is készítheti, úgy is nagyon finom. 


Hozzávalók:
Tésztához:
 50 dkg liszt
12,5 dkg margarin
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojássárgája 
5 dkg porcukor
1,5 dl tejföl
 Töltelékhez: 
30-40 dkg szilva
6-8 evőkanál dkg cukor
2 mokkáskanál fahéj
Tetejére:
1 tojás a kalácsok lekenéséhez
 
 
 
A langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.  A lisztet összekeverjük a porcukorral, a tojássárgájájával, a tejföllel valamint a felfuttatott élesztővel, majd hozzá adjuk az olvasztott margarint. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges  még tejfölt gyúrjunk hozzá. A kész tésztát  2 részre osztjuk. Az egyes gombócokat ujjnyi vastagra (kb.25x35 cm-es négyzet alakúra) nyújtjuk, rászórjuk a fahéjjal kevert cukor felét, úgy, hogy a tészta szélétől kb. 1-2 cm üres rész kimaradjon, majd  kirakjuk a félbevágott szilvával. A tésztát feltekerjük, a szélesebb oldalától kezdve. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy az illesztés a tekercs aljára kerüljön. A tekercsek tetejét lekenjük tojással és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük. A pihentetési idő leteltével, hústűvel, jó mélyen megszurkáljuk a tekercs tetejét és oldalát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen megsütjük a kalácsot.



Íme, a kakaóporos cukorral szórt változatról is egy régebbi fotó.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


 

 
 

2025. szeptember 16., kedd

Hűtős pogácsa

Szeretem, ezt a pogácsát, mert csak össze kell gyúrni, éjszaka pihentetni, másnap pedig lehet süti. Nem kell hajtogatni, mégis réteges lesz. Néhány darab meg is dőlt, úgy, ahogy a hajtogatott pogácsák szoktak - pedig ezek nem lettek hajtogatva. Venci unokám meg is kérdezte, miért ilyen ferde némelyik pogi, mondtam neki, hogy éjszaka nagy buli volt a  hűtőszekrényben. Ezen jót nevettünk, és ettől kezdve direkt kereste a bulizó pogácsákat. Ez az a pogácsa, ami frissen is nagyon finom, de másnap még finomabb. A sütés napján omlós, másnap viszont puha lesz. Megunhatatlanul finom. 


Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg tejföl
3 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás
Tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt


A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk.
Fóliával letakarjuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. 
Másnap kb. 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, kb. 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,  lekenjük felvert tojással, és megszórjuk sajttal. 
A sütőt előmelegítjük (180 fok), és kb. 25-30 perc alatt megsütjük a pogácsákat.



Jó étvágyat kívánok hozzá!



2025. szeptember 1., hétfő

Szedres kocka

Tele vannak a szederbokrok csodás, lédús, fekete gyümölcsökkel. Vétek lenne, ha kihagynám ezt a remek sütit. Semmi bonyolult nincs az elkészítésében, hiszen a tésztája egyszerű, kakaós, vizes piskóta, a töltelék pedig szederrel ízesített, joghurthab. Egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a zselatinnal kellően megdermedjen a krém.


Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
15 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
5 evőkanál víz
csipet só
Krémhez:
45 dkg (vagy 3 kispohár) erdei gyümölcsös joghurt vagy görögjoghurt 
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
0,5 dl tej
20 dkg szeder


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vízzel kikeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a sárgájához keverjük. A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a sütőporral és a kakaóporral, majd laza mozdulatokkal a tojásos masszához keverjük.
Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a tészta kettévágjuk. A felső lapot egyforma kockákra vágjuk.
A szederből a díszítéshez elteszünk néhány szemet, a többit pürésítjük, és átszűrjük, majd a joghurthoz keverjük. A tejszínből habot verünk, 2-3 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, a többit a joghurthoz keverjük. A zselatint elkeverjük a tejjel és összefőzzük. Amikor langyosra hűlt, a tejszínes joghurthoz keverjük. Ha hígnak találjuk, néhány percre tegyük a hűtőszekrénybe, és kicsit dermesszük a krémet.


A krémet a piskótára kenjük, a tetejére rátesszük a kockára vágott piskótát. Vékonyan megszórjuk porcukorral, a félretett tejszínnel és szederrel díszítjük. Mielőtt felszeleteljük, legalább egy órán keresztül dermesszük hűtőszekrényben.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2025. augusztus 9., szombat

Libaláb

Már egy ideje szemeztem ezzel a sütivel. Néhány napja megvettem hozzá a túrót, hogy megsütöm, de mindennap halogattam valamiért. Egyik nap, befőzés miatt, másik nap, nagytakarítás miatt, és így tovább. Ma a meleg lehetett volna a kifogás, de inkább neki fogtam, hogy a túró ne menjen veszendőbe. Megérte a meleg a konyhában, mert nagyon finom lett. A nyers sütiket kristálycukorba kellett forgatni, emiatt sütés után a  talpukon ropogós karamell réteg képződött, ami miatt ellenállhatatlanul finom.  Első gondolatom, az volt, hogy fémdobozba teszem, és néhány napig eleszegetem kávé mellé, de már látom, hogy ebből semmi nem lesz. Szerintem a holnapi napot sem fogják megérni a cukros, falatnyi kis sütik.


Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin (nagyon hideg)
30 dkg liszt
csipet só
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál sütőpor
2 tojássárgája
2 evőkanál jéghideg víz
kb. 10 dkg kristálycukor


A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a sütőport. Beletesszük a túrót, és azt is eldolgozzuk benne. Végül hozzáadjuk a tojást és a vizet, és összegyúrjuk.(A tésztával gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk ne melegítse fel.) A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.


Majd vékonyra nyújtjuk a tésztát és kb. 7cm-es fánkszaggatóval köröket szúrunk ki. A tészta lapokat megmártjuk a kristálycukorba, és félbe, majd negyedbe hajtjuk, úgy, hogy mindenhol cukros legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sütiket, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Én barna cukrot használtam, de a sima kristálycukor is tökéletes hozzá.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

2025. augusztus 4., hétfő

Szedres tekercs

Folyamatosan érnek a finomabbnál-finomabb gyümölcsök. Most a feketére érett szeder ontja a hatalmas, lédús szemeket. Kézenfekvő volt, hogy ebből a finom gyümölcsből készítem a hétvégi süteményt. Lágy, tejszínes krémmel és szederrel töltött piskótatekercsre esett a választásom. Nem voltam elég türelmes és kissé lágy volt még a krém, amikor a tekercs tetejét kentem a krémmel, így ez  hagy némi kivetni valót maga után, de az ízélményen ez nem változtat. Tanulság: a türelem masszívabb krémet terem 😊. Legközelebb, kicsit tovább fogom dermeszteni a krémet, és akkor nemcsak az íze, de a látványa is tökéletes lesz. 


Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
2,5 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
15 dkg görögjoghurt
10 dkg tejföl
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg szeder
0,5 dl tej
2 evőkanál zselatin


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből a csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztához forgatjuk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűtjük és feltekerjük.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingport és kristálycukrot és összefőzzük. Még melegen belekeverjük a görögjoghurtot és a tejfölt. A tejszínből, a habfixálóval kemény habot verjünk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. A zselatint a tejben megfőzzük, és langyosra hűtjük, majd a krémhez tesszük. 


Félre teszünk néhány kanál krémet, és néhány szem gyümölcsöt. A több krémmel megkenjük a piskótát, amelyre rászórjuk a szedret, és lazán feltekerjük. A félretett krémmel megkenjük a sütemény tetejét, és a szeder szemekkel kidíszítjük.
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 




2025. augusztus 1., péntek

Fahéjas almás kevert süti

Már említettem, hogy nem csak a konyha a szenvedélyem, hanem a kert is. Előszeretettel bogarászom a kertészeti csoportokba is. Egyik kedvencem Szomorú Miklós Facebook oldala, az  Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten. Minap nem csak csodás kertjéből mutatott képeket, hanem Édesanyja által készített almás sütiről is. Örülök neki, hogy a sütemény receptjét is közzétette, mert megsütöttem, és nagyon finom lett. (Egy egészen kicsit változtattam a recepten, de csak egy egészen kicsit, mert az eredeti receptben több olaj van, és nincs benne tej.)  

 

Hozzávalók:
2-3 alma, apró kockára vágva
fél citrom leve
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg liszt
csipet só
3 kávéskanál fahéj
2-3 alma, apró kockára vágva
fél citrom leve
 

Az almát apró kockára vágjuk és meglocsoljuk a citrom levével, és félre tesszük, amíg elkésztjük a tésztát.
A tojásokat habosra keverjük a kristály és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az étolajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipet sóval és a 2 kávéskanál fahéjjal, és a tojásos keverékhez adjuk. Az almát megszórjuk a maradék 1 kávéskanál fahéjjal, és felét a tésztához adjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és beleöntjük a süteményt, a tetejére szórjuk a maradék almát és meghintjük 2 evőkanál cukorral. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és megsütjük.
Ha kihűlt vékonyan   tetszés szerint felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2025. július 25., péntek

Szilvás kevert pite

Elkezdett érni a kerekszemű szilva. A kicsi szilvafán annyi gyümölcs van, hogy hiába támasztottuk meg az ágait, néhány nem bírta a hatalmas súlyt és letört. Ezekről az ágakról le kellett szedni a gyümölcsöt. A keményebb szemekből befőtt készült, az érettekből szilvakrémleves és sütemény.   Remek szilvás süteményeket lehet belőle készíteni, az édes tésztával jól harmonizál a kissé fanyar, savanykás, de mégis édes szilva. Ami még finomabbá teszi ezt a sütit, a tetején lévő fahéjjal kevert kristálycukor, ami sütés közben kissé karamelles lesz. Egyszerű az elkészítése, a végeredmény pedig nagyon finom. 


Hozzávalók:
(a hozzávalók a kefires pohárral vannak kimérve)
3 tojás
2 pohár kristálycukor
1 pohár étolaj
1 pohár kefir 
3 pohár liszt
csipet só
fél csomag sütőpor
20 dkg szilva
3-4 dkg kristálycukor (barna cukor)
1 kávéskanál fahéj


A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a kefirt. A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, és a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet alaposan összekeverjük. 
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Kimagozott szilvával kirakjuk a sütemény tetejét, és megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral.170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc  alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült e a tészta. 
Amikor kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


És végezetül a korareggeli napsütésben fürdőző, bőven termő kicsi fa.