Köszöntő
Kedves Olvasóm!
Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.
A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.
Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.
Jó nézelődést kívánok!
Gizus :)
2025. augusztus 9., szombat
Libaláb
2025. augusztus 4., hétfő
Szedres tekercs
2025. augusztus 1., péntek
Fahéjas almás kevert süti
2025. július 25., péntek
Szilvás kevert pite
2025. július 18., péntek
Dióhabos almás sütemény
Beindult a nyári alma dömping, és ilyenkor kötelező valamilyen almás sütit készíteni. Hatalmas az almás süti kínálat, és nagyon nehéz választani, mindegyikben van valami, ami különösen csábító. Ezt a sütit a savanykás almás töltelék, és tetején a ropogós dióshab teszi különösen finommá. Egyetlen aggályom volt az elkészítésével kapcsolatban, hogy a sütő jól be fogja melegíteni az amúgy sem hideg konyhát. De amint elkészült a sütemény, az omlós tészta, a lágy almatöltelék, és a ropogós hab feledtette velem a meleg konyhát.
2025. július 8., kedd
Csirke vagy karaj marengoi módra
2025. július 7., hétfő
Kelt meggyes rácsos
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát langyos helyen 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tészta 2/3 részét zsírral kikent tepsibe tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük a meggyet. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral, és a meggyre szórjuk. A maradék tésztából vékony rácsokat sodrunk, és berácsozzuk a süti tetejét.
- A tojást felverjük, és megkenjük vele a rácsokat.
- 30 percig a tepsiben kelesztjük a süteményt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
- Tepsiben hűtjük ki, majd kockára vágva kínáljuk.
- Jó étvágyat kívánok!
2025. június 25., szerda
Zsálya szörp
2025. június 16., hétfő
Váci töltött karaj
2025. június 3., kedd
Vaníliakrémes kókuszos szelet
2025. április 14., hétfő
Zalai krémes
- a piskta lapra kenjük a krém felét
- amelyre sorba rárakjuk a háztartási kekszet,
- keksz tetejére kenjük a maradék krémet
- végül leönjük csokimázzal.