Nyáron és kora ősszel rengeteg befőttet, savanyúságot, szószt készítettem. Így, október végére, már csak a birsalma marad, amit fel kell dolgoznom. Ebből zamatos befőttet, birsalmasajtot és lekvárt készítettem. 
A birsalmabefőtt és sajt készítése igazi erőpróba, mert a gyümölcs tisztítása erős kezeket igényel. 
A befőtt dunsztolása nálam nem annyira nehéz művelet, mert befőzőautomatával készítem, ami roppant mód megkönnyíti a dolgomat. Ennek ellenpólusaként a sajt készítése jó sok időt vesz igénybe, hiszen a sűrű masszát folyamatosan kell keverni. De megéri a fáradtságot, mert amint megszikkad, remek csemege válik belőle. Csak azt az időt nehéz kivárni, amíg a kellő állagúra szárad. Aki szereti, dió gerezdekkel gazdagíthatja ezt a finom csemegét.
A lekvár végül is nem más, mint a birsalmasajt, csak üvegbe töltöm. Nem zárom le kupakkal az üvegeket, hanem vászonnal lekötöm, így jó szilárd lekvárt kapok, mai nagyon finom buktába, hókiflibe. Különösen kedvelem a birsalmasajttal töltött
Nyúlfüle sütit, amit anyukám tud a világon a legfinomabban készíteni.
Hozzávalók:
1kg birsalma (pürésítve)
90 dkg kristálycukor
fél citrom leve
3 dl víz
A birsalmáról letörölgetjük az apró szőröket, majd alaposan megmossuk. Feldaraboljuk, és kivágjuk a magházat, illetve a hibás részeket. Ismét megmossuk, majd akkora edénybe tesszük, hogy kényelmesen tudjuk kevergetni. Ráöntjük a vizet, és puhára főzzük. Amikor már szinte teljesen szétfő, turmixszoljuk, és lemérjük. Jegyezzük fel, hogy mennyi volt a súlya, mert a cukrot e-szerint fogjuk adagolni! Hozzáadjuk a citrom levét is, és folyamatos keverés közben alaposan összeforraljuk. Amikor folyamatosan forr, "puffog", hozzáadjuk a cukrot. Ha már jó sűrű, próbaként tányérra teszünk egy keveset, és ha  megalvad, akkor készen van a birsalmasajtunk. Különböző formákba, tányérokba töltjük, és kihűtjük.  Száraz hűvös helyen tároljuk néhány napig, majd borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is ki tudjon száradni. Időnként megfordítva, legalább két hétig hagyjuk szikkadni, nehogy bepenészedjen.
Nagy türelmet kívánok az elkészítéséhez, majd jó étvágyat hozzá!




 















































