Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. november 25., vasárnap

Máglyarakás

A hétvégén kicsit elszámoltam magam kifli ügyileg, és összegyűlt itthon néhány kifli. Tudom, hogy másnap már nem szívesen eszi meg senki, ezért szombaton délután még vettem hozzá néhány darabot, hogy másnap el tudjam készíteni a máglyarakást. Van, aki kalácsból készíti, de abból nálunk nem szokott annyi maradni, hogy ilyen finomság készüljön belőle. Nem szoktam ételt kidobni, csak ha már tényleg menthetetlen, így voltam a kiflikkel is. Ezek a maradék kiflik még a máglyarakáshoz tökéletesek, lettek másnapra. Sőt az igazat megvallva csak ezek a szikkadt kiflik jók erre a célra.
Ez a "sütemény" is azt bizonyítja, hogy egy finom ételhez nem kellenek drága alapanyagok, inkább egy kis ötlet és sok-sok szeretet!
Tudjátok, hogy miért máglyarakás a máglyarakás? Állítólag a tetején lévő habtól, mert olyan a színe mint  a parázsé, és ha szép tüskésre igazítjuk a habot, akkor az hasonlít a rőzséből rakott máglyára. Hát az én sütimen nem tüskés a hab, de ettől ez még máglyarakás.

 
 
Hozzávalók:
10 kifli (szikkadt)
6 tojás
6 evőkanál cukor
1 liter tej
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált dió
10 dkg mazsola
4 evőkanál baracklekvár
3 alma
 

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, és hozzákeverjük a tejet. A szikkadt kifliket fél cm vastagra vágjuk, egy nagy tálba tesszük, meglocsoljuk a tojásos tejes keverékkel, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral ízesített darált dióval. Közé szórjuk a mazsolát, és az egészet egy nagyobb, vajjal kikent jénai edénybe tesszük. 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje elkezd kicsit pirulni.  Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 4 evőkanál lekvárt. Az almát meghámozzuk, és vékony cikkekre vágjuk.


Az alma szeletekkel befedjük a kiflik tetejét, és a habot az alma tetejére kenjük. A sütő hőfokát 150 fokra mérsékeljük, és megszárítjuk  a habot.
 
 
Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz!

2018. november 23., péntek

Citromos zsályás csirke

A zsályát nagyon ritkán használjuk, pedig csodás az íze. Nagyon jól illik a szárnyas húsokhoz, és paradicsomos, olaszos ételekbe is igazán finom. Ezen kívül az egyik legrégebben használt gyógynövény, amelyből finom teát készíthetünk. Remek gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, nyugtatja az idegeket, javítja a koncentrációt és a memóriát. Csökkenti a bélpanaszokat.  A növény latin neve Salvia officianalis, aminek e jelentése "gyógyítani".  Úgyhogy együnk, igyunk sok zsályával készült ételt és teát. 
Én most egy könnyű csirkét készítettem, amelyet zsályával és citrommal ízesítettem. Remek páros lett. A zsálya kellemes aromát adott az ételnek, a citrom pedig csodásan omlóssá tette a húst.


Hozzávalók:
3 egész csirkecomb
1 csirkemell
fél citrom leve
3-4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10-12 zsálya levél
csipet fehér bors



Először elkészítjük a pácot, amelyhez összekeverjük az olívaolajat a fél citrom levével, a zúzott fokhagymával, a borssal, a sóval és 5-6 levél apróra vágott zsályával. Jól záródó edénybe tesszük a húsokat, és bekenjük a citromos páccal, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. 
Egy tűzálló edénybe tesszük a bepácolt húsokat, a tetejére szórunk még néhány egész zsálya levelet. 
Lefedjük az edény alufóliával és 160 fokos sütőben puhára pároljuk a húst. Amikor megpuhult, levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük a húsok tetejét.



Most burgonyapürével tálaltam, de rizzsel is nagyon finom.



  Jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. november 21., szerda

Tejfölös palacsinta vanlíliás és csokis krémmel töltve

Már napok óta kívántam a palacsintát. De a végső lökés az volt, amikor rátaláltam, jobban mondva hallottam a tejfölös palacsintáról. Olyan sok dicséretet hallottam róla, hogy mennyire puha, légiesen könnyű,finom, hogy eljött az ideje a palacsinta sütésnek.

 
És tényleg olyan finom lett, mint amilyennek mondták. Azt hiszem ezentúl, ez a palacsintatészta lesz az alapja minden palacsintás finomságnak, amit készíteni fogok.

 
Hozzávalók:
Palacsintához:
3 tojás
1 evőkanál cukor
1 kis pohár tejföl
csipet só
50 dkg liszt
kb. 4 dl tej
kb. 5 dl szódavíz
3 evőkanál étolaj
Vaníliakrémhez:
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
Csokikrémhez:
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
5 dkg étcsoki
1 evőkanál holland kakaópor
3 dl tej

 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, és simára keverjük. Hozzátesszük a lisztet, majd fokozatosan a tejet és a szódavizet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a tésztához keverjük. Legutoljára az olajat tesszük a  tésztához, és megsütjük a palacsintákat.
Elkészítjük a krémet, amelyhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Amikor már kifehéredett a keverék, hozzáadjuk a lisztet és azzal is alaposan kikeverjük. A keverékhez hozzáadjuk a tej felét. A másik felét felforraljuk, kevergetés közben hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket és sűrű krémet főzünk belőle.  Az alap mind a két krém esetében ugyan így készül. Vaníliás krém esetében hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a csoki krémnél, pedig a forró krémhez adjuk a csokit és az átszitált kakaóport, majd simára keverjük.
Amikor langyosra hűltek a krémek megtöltjük velük a palacsintákat, és a szokásos módon feltekerjük.


A receptbe leírt tej és a szódavíz mennyisége csak irányadó, nagymértékben függ a liszt minőségétől.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!


2018. november 20., kedd

Frankfurti leves

Ismét egy leves receptjét hoztam Nektek. 
Imádom a leveseket, és nincs ez másként a kelkáposztás Frankfurti levessel sem. A kelkáposztát sokan nem szeretik, köztük a fiam sem, de ezt a levest imádja. Amikor kicsi volt, azzal próbáltam rávenni a főzelék evésre, hogy a frankfurti leves ugyan olyan, mint a kelkáposzta főzelék, csak több a leve. Hát ezt a magyarázatot nem "kajálta be" már akkor sem, mert ugye ott van a frankfurti sertésszelet, vagy tokány, hát az sem hasonlít a főzelékhez. Úgyhogy a főzeléket azóta is  csak a férjem és én esszük, de a "bő lére engedett kelkáposzta főzeléket", vagyis a frankfurti levest a család minden tagja szívesen fogyasztja.
Odakint egész nap esik az eső, tipikus szottyos novemberi idő van, ezért valami test- és lélekmelegítő levest főztem mára. Szerintem este mindenki fog örülni egy jó meleg frankfurti levesnek.

 
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál majoránna
fél mokkáskanál őrölt kömény
fél mokkáskanál őrölt bors
2 evőkanál  liszt
 étolaj
fél mokkáskanál fűszerpaprika
1 pohár tejföl
4 pár virsli

 
A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a nagyon apróra aprított fokhagymát, majd a laskára vágott kelkáposztát. Rászórjuk a majoránnát, az őrölt köményt, a borsot és kevés sót. Amikor összeesett a káposzta, felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ízesítjük sóval, és lefedve puhára főzzük. 3 evőkanál olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, rászórjuk a pirospaprikát és azonnal felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és a leveshez öntjük. Összeforraljuk, hozzákeverjük az előzőleg karikára vágott, és kevés zsiradékon megpirított virslit. A tejfölt kevés forró levessel simára keverjük, és a leveshez öntjük.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a finom leveshez!



2018. november 19., hétfő

Sütőtökös almás muffin

Igazi őszi sütivel készültem ma. A zamatos alma és az édes sütőtök házasításából született muffinnal.


Be kell vallanom a sütőtök sokáig nem tartozott a kedvenceim közé. Kicsi lány koromban szívesen ettem, de egyszer csak ráuntam, és onnantól kezdve a világ minden kincséért sem kóstoltam meg. Talán az lehetett az oka, hogy besokalltam a sütőtöktől. Amit nem csodálok, hiszen öcsém - aki 9 évvel fiatalabb nálam, folyton sütőtök pürét evett. Egyszerűen imádta. Sokáig én is nyalakodtam az ő babakajájából, de egyszer csak elmúlt az imádat. Aztán, évtizedekig rá sem bírtam nézni, aztán egyszer, amikor megéreztem s sülő tök illatát ellenállhatatlannak éreztem, és azóta ismét a kedvenceim közé tartozik. Egyszerűen változnak az idők, változnak az ízlések....


Hozzávalók:
25 dkg sütőtök (sütve, tisztán mérve)
1 alma
10 dkg barnacukor
8 dkg vaj
2 tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
0,5 dl tejszín
1 mokkáskanál fahéj
csipet gyömbér
csipet szerecsendió
csipet só


A kihűlt sült sütőtököt kikaparjuk a héjából és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat és a cukrot, és nagyon sima krémmé keverjük. Ekkor beleütjük a tojásokat, és tovább keverjük. Ezután beleöntjük a tejszínt, a lisztet, a sót és a fűszereket. Az egészet sima masszává keverjük. Legvégül hozzáreszeljük az almát, és összekeverjük a tésztával. 
A tésztát egyenletesen elosztjuk a muffin formákba, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük.


Az almától és a sütőtöktől szaftos és puha lesz, a fűszerek pedig remek illatot adnak a kis sütiknek.


Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!


  

2018. november 16., péntek

Töltött cukkini karikák

A hét közepén két unokámmal, Zéténnyel és Zalánnal sétálgattam a kertben, és felfedeztem, hogy jó sok, egészen kicsi, zsenge kaporral van tele a kert. A hosszan tartó meleg ősz miatt egy csomó fűszernövényem, a kapor, a borsikafű, a bazsalikom kikelt. Reméltem, hogy még sokáig kitart a jó idő és sokáig tudom használni a friss fűszereket. Nyáron természetesen jó sokat szárítottam belőlük, de a friss az mégis más. Ennek tükrében vettem is két szép, zsenge, de nagyobbacska cukkinit és töltött cukkini karikákat készítettem belőle.
Igaz, hogy a nap még szépen süt, de már jócskán benne járunk az őszben, külön szerencse, hogy ma már szezonon kívül is hozzá lehet jutni a zsenge cukkinihoz vagy tökhöz. Úgyhogy bármikor el tudom készíteni ezt a friss ízekben gazdag ételt. De azért nyáron lesz az igazi, amikor nem szerencse kérdése, hogy kapok e friss cukkinit és kaprot, mert egyszerűen kisétálok a kertbe és leveszek egy-egy zsenge zöldséget, és egy csokor zöldfűszert.
 
 
Hozzávalók:
40 dkg darált csirkemell
1 kg zsenge, de vastagabb cukkini (2 db)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál házi, sós darált paprika (vagy Édes Anna)
1 fehér paprika
1 paradicsom
12 dkg rizs
étolaj
1 kis pohár tejföl
2 dl tejszín
1 csokor kapor
 
 
Először elkészítjük a darált húsos pörköltet és a párolt rizst.
A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, a darált paprikát, az apró kockára vágott paprikát, és a paradicsomot. Összekeverjük a szaftot és rátesszük a darált húst, megsózzuk, és puhára főzzük a húst.
A rizst alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Olajat hevítünk, ráöntjük a rizst, és addig pirítjuk, amíg el kezd opálosodni. Ekkor felöntjük dupla mennyiségű, enyhén sós, forrásban lévő vízzel. Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük a rizst.
 
 
A cukkinit kb. 5 cm-es karikákra vágjuk, a közepüket karalábé vájóval kivájjuk, úgy, hogy a hengerek alja ne sérüljön.
Egy pici sóval megszórjuk a cukkini kosárkák belsejét.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és bele ültetjük a cukkini hengereket. 
A pörköltet összekeverjük a rizzsel és 1 evőkanál tejföllel. A keverékkel megtöltjük a cukkini hengereket. Mindegyik tetejére teszünk egy kevés tejfölt és reszelt sajtot.
A kivájt cukkini forgácsot a töltött cukkinik köré szórjuk. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, és az apróra vágott kaporral, kicsit megsózzuk és a cukkini darabokra öntjük.
 
 
A sütőedényt lefedjük alufóliával és 160 fokon, kb. 30 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
Ha jó étvágyú a család, a vele sült kapros, tejszínes cukkini mellé egy kis párolt rizst is kínáljuk. Tapasztalatból tudom, hogy a fiúknak kell hozzá valami köret. De tejföllel is tovább lehet fokozni az ízek kavalkádját.

 

 
Természetesen nem csak csirkehúsból lehet készíteni, de szerintem a zsenge cukkinihoz ez illik a legjobban.
Rizs tekintetében is szabad a vásár, de én a töltelékekhez mindig kerekszemű rizst használok, mert sokkal szaftosabb lesz vele az étel. A receptbe étolajat írtam, de bármilyen zsiradékkal lehet készíteni (zsír, kókuszolaj).
 
 
Jó főzést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!
 

 

2018. november 15., csütörtök

Tepsis kalács

Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. Az élesztőtől életre kel a tészta. Látom, ahogy gyarapodik, átalakul. Már a nyers tészta illatát is imádom, de amikor sül, ahhoz az illathoz semmi sem hasonlítható. Beteríti illatával az egész lakást.
Amikor még csak tanultam a sütés fortélyait, kézzel tanította az anyukám, hogyan kell kidolgozni a tésztát. Ma már, általában robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel dagasztom, de a végén mindig "rádagasztok" egy kicsit kézzel is, hogy érezzem a tészta állagát. Szerintem csak így érzi az ember, hogy jó e már a tészta.
Most egy olyan kalácsot készítettem, aminek a tölteléke az eredeti recept szerint kristálycukor. De, hogy változatossá tegyem kakaóval, fahéjjal, vagy vaníliás cukorral szoktam ízesíteni a cukrot.
Egyszerű és nagyon finom sütemény. Tartalmas leves után második fogásnak is kiváló, de kakaóval, tejjel remek reggeli.
 
 
Hozzávalók: 
Tésztához:
50 kelt tészta liszt (vagy félfogós liszt - 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt keveréke)
1 teáskanál kristálycukor
5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 csipet só
1,25 dl étolaj
Töltelékhez:
3-4 evőkanál étolaj
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor, vagy 2 evőkanál kakaópor, vagy 2 teáskanál fahéj,
A tészta lekenéséhez:
1 tojás
 
 
A lisztet átszitáljuk és közepébe morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos cukros tejet  és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a csipet sót, az étolajat és kidagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 20 percig pihentetjük.
Lisztezett nyújtódeszkán kerek lappá nyújtjuk. (Minél nagyobbra nyújtjuk, annál több részre tudjuk osztani, és annál levelesebb lesz a sütemény.) A tészta tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk az ízesített kristálycukor 3/4 részével. A tésztát kb. 10 cm távolságban, 15-20 cm mélyen bevágjuk, de hagyunk egy szélesebb tészta cikket is.
Ezeket a tészta cikkeket egyenként a kör közepére felhajtjuk, és mindegyiket megkenjük olajjal és megszórjuk a maradék cukorral. Úgy kell hajtogatni, hogy mindig a szembe lévő cikket hajtjuk fel.
 
 
Utolsóként a széles cikket hajtjuk fel. Ezt már nem kenjük meg olajjal és nem szórjuk meg cukorral.

 
A tészta halmot tepsi nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt (kb. 24x36 cm-es) tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük a felvert tojással és éles késsel berácsozzuk. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Langyosra hűtjük, és tetszőleges kockára vágjuk.
 
 
Amikor lekenjük tojással, kevés cukorral is megszórhatjuk a tetejét. Így még finomabb, habár nálam most ez elmaradt.
 
 
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!

2018. november 13., kedd

Nyírségi gombócleves

Évekkel ezelőtt egy főzős műsorban találkoztam először a nyírségi gombóclevessel és azonnal megtetszett, és hamarosan el is készítettem. Nem tudom miért, de onnantól kezdve egy csomó helyen, vendéglőben, gasztromagazinban, tv-ben, vendégségben összehozott a jó sors ezzel a finom levessel. Lehet, hogy akkor volt ennek a levesnek a reneszánsza.  A raguleveseknek  egyébként végtelen a tárháza, készíthetünk zöldségeset, húsosat, tejszíneset, vagy tejfölöset, dúsíthatjuk különböző levesbetétekkel, gríz-, máj-, vagy vajas galuskával, krumpligombóccal. Be kell vallanom, nálam ez a burgonyagombócos leves viszi a pálmát. És nem csak a puha gombócok  miatt, hanem mert az egész levesben csodás harmóniában vannak az ízek.  Isteni finom és nagyon laktató, ez után elég egy finom tészta vagy egy jókora adag máglyarakás....


Hozzávalók:
Leveshez:
70 dkg sovány sertéscomb
2-3 evőkanál zsír vagy vaj
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem
25 dkg zöldborsó
1 kisebb (50  dkg) karfiol
25 dkg gomba
8 dkg vaj
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
bors
petrezselyem zöldje
Krumpligombóchoz:
30 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojás


A húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és a vajon vagy zsíron fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított gombát, répát, petrezselyem gyökeret, a borsót és a kis rózsákra szedett karfiolt. Kevés borsot szórunk rá, megszórjuk liszttel, alaposan elkeverjük és felöntjük vízzel, sózzuk, lefedjük és kis lángon puhára főzzük.
Közben a kockára vágott krumplit, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel, sóval meg a tojással összegyúrjuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe megfőzzük. Megkóstoljuk a levest, és ha szükséges megízesítjük sóval és borssal. Levesszük a tűzről, a belekeverjük a tejszínt és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Bevallom az eredeti recept zellert és karalábét is tartalmaz, valamint 1-2 evőkanálnyi citromlét is kevernek a levesbe mielőtt belekerül a tejszín, de nekem anélkül sokkal jobban ízlik. De bátran kísérletezzetek vele, mert úgy is finom.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2018. november 10., szombat

Kekszes kókuszos krémes

Ugye ti is szeretitek a kókusztekercset. Én imádom. Tavalyelőtt a lányom születésnapjára  kókusztekercs tortát készítettem. Most az volt a célom, hogy a kókusztekercs kekszes részéhez hasonló "töltelék" is legyen a sütiben, és természetesen finom kókuszos krém is legyen benne. Nem kókusztekercset akartam készíteni, csak valami olyasmit, amiben visszaköszönnek a kókusztekercs ízei, a kókusz, a keksz, a kakaó,  és a vajas krém.
Igazán jól sikerült ez a süti, szép is, finom is ......  kell ennél több?.... azt hiszem nem, mert ez a legtöbb, ami elvárható egy süteménytől.
 
 
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
6,5 evőkanál víz
20 dkg cukor
16 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
Kekszes réteghez:
10 dkg darált keksz
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 + 2 evőkanál lekvár
5 dkg darált dió
2-3 evőkanál erős kávé
szükség szerint tej
ízlés szerint rum 
Kókuszos krém:
4 dl tej
3 evőkanál liszt
8 dkg kókusz reszelék
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
Tetejére:
2 dkg kókusz reszelék
5 dkg étcsoki
 
 
A vajat habosra  keverjük a porcukorral. A kekszet keverjük össze a dióval, kakaóporra, 2 evőkanál lekvárral és a rummal. Adjuk hozzá a vajas krémet és annyi tejet, hogy jól kenhető krémet kapjunk, esetleg néhány evőkanál kávét.
A kókuszos krémhez a tej felét elkezdjük melegíteni, amint el kezd forrni, hozzáadjuk a liszt és a maradék tej keverékét, majd a kókusz reszeléket és sűrű krémmé főzzük.
Amíg hűl a főzött krém, a vajat habosra keverjük a porcukorral és a teljesen kihűlt krémhez adjuk.
A piskótát kettévágjuk és megkenjük lekvárral. Rákenjük a kekszes krémet és befedjük a piskóta másik felével, majd rákenjük a kókuszos krémet, amelyet megszórunk kókusz reszelékkel és olvasztott csokit csorgatunk rá. 
A kekszes részből a kávét és a rumot nyugodtan el is hagyhatjuk, illetve a rumot aromával helyettesíthetjük.
 
 
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok!
 

2018. november 3., szombat

Almás karaj (csirkemell)

Az alma olyan gyümölcs, amiből készíthetünk süteményt, kompótot, lekvárt, szószt, bort, üdítőt és még sorolhatnám, hogy mi minden finomságot.
Remekül illik a sült húsok mellé, vagy akár a sült húsokra. Most egy nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom és mutatós ételt készítettem almával. Ehhez az ételhez inkább savanykásabb almát ajánlok, de mindenkinek az ízlése dönti el, hogy milyen almából készíti. Én idared almából csináltam, és be kell vallanom, nem csak annyit sütöttem  amennyi a húshoz kell, hanem a dupláját, mert sütés közben jóformán a felét elcsipegettük.
Csemegének sem utolsó a vajban párolt alma, főleg ha egy leheletnyi fahéj is kerül rá, esetleg 1-2 evőkanál édes fehér bort is löttyintünk az almákra miután megsültek. De nem fokozom tovább, mert még kísértésbe viszem magam, és képes leszek most lemenni a konyhába és néhány szem almát megsütni. Inkább leírom az almás hús receptjét, amelyet készíthetünk felszeletelt csirkemellből, vagy sovány karajból.
 
 
Hozzávalók:
6 szelet karaj (csirkemell)
4 evőkanál olaj
bors
3 alma
5 dkg vaj
4-5 evőkanál húsleves (vagy víz és fél húsleves kocka)
6 szelet sonka
5-10 dkg reszelt sajt
 
 
A húst megklopfoljuk, megszórjuk sóval és kevés frissen őrölt borssal. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és a  húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt megsütjük. Kevés húslevestöntünk alá, és fedő alatt néhány perc alatt puhára pároljuk a húsokat. Ha nincs húslevesünk akkor vizet öntünk a hús alá, és ételízesítővel, vagy fél húsleveskockával ízesítjük
Az almát meghámozzuk, kiszúrjuk a közepét és kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A felhevített vajon az alma karikák mind a két oldalát  2-2 perc alatt  megsütjük.
Egy tepsibe tesszük a sült hús szeleteket, amelyre  ráöntjük a visszamaradt pecsenyelét, majd mindegyikre teszünk 1-2 karika almát, befedünk 1-1 szelet sonkával és megszórjuk reszelt sajttal.
160 fokos sütőben, csak annyi ideig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul. a tetején.
 
 
Én most krumplipürével kínáltam, másfajta körettel is nagyon finom.
,

2018. november 2., péntek

Rizses hús patakitálban

Ha gyors, egytálételt szeretnék készíteni, sokszor veszem elő a pataki tálamat. Szeretek ebben az edényben főzni, mert sokkal finomabbak a benne készült ételek, mintha jénaiban, vagy lábasban főzném.
Sokan készítik úgy, hogy külön - külön megfőzik a pörköltet és a rizst, majd amikor mind a kettő készen van, egyszerűen összekeverik. Ha finom, ízes a pörkölt és a rizs,  így is finom lesz a rizseshús, de próbáljátok ki, hogy összefőzitek a pörköltet és a rizst. Ha így készül, akkor sokkal jobban beleszívódik a rizsbe a pörkölt szaftja. Sokkal szaftosabb és zamatosabb lesz az étel. De a rizses hús csúcsa, amikor a félig főtt pörkölthöz hozzákeverjük az alig főtt rizst, és a főzését cserépedényben, sütőben fejezzük be. Ekkor az összes íz belefő a rizsbe, puha és omlós lesz a rizs is és a hús is.
 

Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb, vagy pulykacomb filé
3 evőkanál zsír
1 nagy fej hagyma
2 mokkáskanál  édes fűszerpaprika
fél mokkáskanál csípős fűszerpaprika
1 paradicsom
1 paprika
25 dkg rizs 
 
 
A pataki tálat legalább 15 percre hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát apró kockára vágjuk és 2 evőkanál zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle fűszerpaprikát a nagyon apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Hozzátesszük a húst, ízlés szerint sózzuk és félpuhára főzzük a húst. Közben, ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá.
A rizst több vízben átmossuk, alaposan lecsepegtetjük és felhevített zsiradékban kissé megpirítjuk. Dupla mennyiségű vizet forralunk és a pirított rizshez öntjük. Megsózzuk és elkezdjük főzni. Néhány perc főzés után összekeverjük a pörköltet és a rizst, majd a pataki tálba öntjük. Hideg sütőbe tesszük a tálat és 170 fokosra melegítjük. Ezen a hőfokon kb. 1 órán keresztül a sütőben főzzük az ételt. Közben nézzük meg, és ha kevésnek találjuk a rajta lévő vizet, kevés meleg vizet öntsünk hozzá. Sokat ront az étel élvezeti értékén, ha nagyon száraz a rizs, inkább legyen kicsit szaftosabb.
 
 
A kerekszemű rizsből sokkal szaftosabb lesz.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. november 1., csütörtök

Almás diós kevert sütemény

Imádok sütni, és akár órákig pepecselni egy sütivel. De van, amikor sem időm, sem energiám nincs a pepecselős sütikre. Na ekkor kerülnek elő a kevert sütik, amelyekben az a legjobb, hogy csak összekeverjük, és azonnal süthetjük, majd hamarosan ehetjük is. Most az egyszerű kevert sütit fahéjas almával és darabos dióval tettem finomabbá, és persze ne feledkezzünk meg a tetejére kent csokimázról, attól több mint finom lett.
 
 
Minden túlzás nélkül állítom, hogy az almás-diós kevert a sütik királya. Az ízek nagyon harmonikusak benne, és az alma szaftossá teszi, de nem áztatja el a tésztát.
Készítsétek el  biztos vagyok benne, hogy nem csalódtok majd benne.


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl cukor
4 dl liszt
4 tojás
1 csomag sütőpor
4 nagy szem alma
1 nagy maréknyi dió, darabosra vágva
1 pohár kefir
1 dl étolaj
csipetnyi só
1 mokkáskanál fahéj
Csokimázhoz:
1 tábla étcsoki
1 evőkanál étolaj
 
 
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk, meghintjük fahéjjal és állni hagyjuk, amíg összekeverjük a tésztát.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az étolajat a kefirt, majd a sütőporral és sóval összekevert lisztet, és végül a tojások keményre vert habját. Beleforgatjuk a fahéjas almát és a darabos dió felét. Belesimítjuk egy 22x33 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejére szórjuk a dió másik felét, és 160 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.
 
 
Amikor kihűlt, csokimázzal leöntjük, majd kockára vágjuk, és úgy kínáljuk.
 

 
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!