A hét közepén két unokámmal, Zéténnyel és Zalánnal sétálgattam a kertben, és felfedeztem, hogy jó sok, egészen kicsi, zsenge kaporral van tele a kert. A hosszan tartó meleg ősz miatt egy csomó fűszernövényem, a kapor, a borsikafű, a bazsalikom kikelt. Reméltem, hogy még sokáig kitart a jó idő és sokáig tudom használni a friss fűszereket. Nyáron természetesen jó sokat szárítottam belőlük, de a friss az mégis más. Ennek tükrében vettem is két szép, zsenge, de nagyobbacska cukkinit és töltött cukkini karikákat készítettem belőle.
Igaz, hogy a nap még szépen süt, de már jócskán benne járunk az őszben, külön szerencse, hogy ma már szezonon kívül is hozzá lehet jutni a zsenge cukkinihoz vagy tökhöz. Úgyhogy bármikor el tudom készíteni ezt a friss ízekben gazdag ételt. De azért nyáron lesz az igazi, amikor nem szerencse kérdése, hogy kapok e friss cukkinit és kaprot, mert egyszerűen kisétálok a kertbe és leveszek egy-egy zsenge zöldséget, és egy csokor zöldfűszert.
Hozzávalók:
40 dkg darált csirkemell
1 kg zsenge, de vastagabb cukkini (2 db)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál házi, sós darált paprika (vagy Édes Anna)
só
1 fehér paprika
1 paradicsom
12 dkg rizs
étolaj
1 kis pohár tejföl
2 dl tejszín
1 csokor kapor
Először elkészítjük a darált húsos pörköltet és a párolt rizst.
A hagymát apró kockára vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, a darált paprikát, az apró kockára vágott paprikát, és a paradicsomot. Összekeverjük a szaftot és rátesszük a darált húst, megsózzuk, és puhára főzzük a húst.
A rizst alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Olajat hevítünk, ráöntjük a rizst, és addig pirítjuk, amíg el kezd opálosodni. Ekkor felöntjük dupla mennyiségű, enyhén sós, forrásban lévő vízzel. Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük a rizst.
A cukkinit kb. 5 cm-es karikákra vágjuk, a közepüket karalábé vájóval kivájjuk, úgy, hogy a hengerek alja ne sérüljön.
Egy pici sóval megszórjuk a cukkini kosárkák belsejét.
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és bele ültetjük a cukkini hengereket.
A pörköltet összekeverjük a rizzsel és 1 evőkanál tejföllel. A keverékkel megtöltjük a cukkini hengereket. Mindegyik tetejére teszünk egy kevés tejfölt és reszelt sajtot.
A kivájt cukkini forgácsot a töltött cukkinik köré szórjuk. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, és az apróra vágott kaporral, kicsit megsózzuk és a cukkini darabokra öntjük.
A sütőedényt lefedjük alufóliával és 160 fokon, kb. 30 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
Ha jó étvágyú a család, a vele sült kapros, tejszínes cukkini mellé egy kis párolt rizst is kínáljuk. Tapasztalatból tudom, hogy a fiúknak kell hozzá valami köret. De tejföllel is tovább lehet fokozni az ízek kavalkádját.
Természetesen nem csak csirkehúsból lehet készíteni, de szerintem a zsenge cukkinihoz ez illik a legjobban.
Rizs tekintetében is szabad a vásár, de én a töltelékekhez mindig kerekszemű rizst használok, mert sokkal szaftosabb lesz vele az étel. A receptbe étolajat írtam, de bármilyen zsiradékkal lehet készíteni (zsír, kókuszolaj).
Jó főzést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!