A szomszéd nénitől már másodjára kaptam egy nagy tál fügét. Az első adagot anyukám és a barátnőm megette. Ezzel a második adaggal viszont nem tudtam mit kezdjek. Anyukám szívesen fogyasztja a fügét, a család többi tagja, velem az élen inkább aszalva kedveli. De ennyi friss gyümölcsöt nem hagyhattam kárba veszni, így elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit készíthetnék belőle. Hamarosan jött a mentő ötlet, ha lehet almás, meggyes, szilvás pite miért ne lehetne fügés is.
35 dkg liszt
10 dkg porcukor
csipet só
12 dkg margarin
2 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőport
5 dkg darát dió
5 dkg apró darabokra vágott dió
12-14 szem füge
2-3 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a sütőport, a tojásokat és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 15-20 percig pihentetjük, majd egy 22-33 cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk, és beletesszük a kinyújtott tésztát.
A tésztára szórjuk a darált diót és kirakjuk a felszeletelt fügével. A fügére szórjuk a fahéjjal összekevert kristálycukrot és a darabos diót, majd 160 fokos sütőben megsütjük a süteményt. Ha kihűlt téglalap alakúra szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!