Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. december 15., hétfő

Raffaello kuglóf

Kedvenc desszertem, a Raffaello. Imádom a ropogós, kókuszos kis golyókat. Ezért nagyon megörültem, amikor rátaláltam a Raffaello kuglóf receptjére. A kókuszreszelék és aroma csodás kókuszos ízt ad, a szaftos tésztának. A tésztája nem túl édes, de a bevonatot képező fehér csoki kellemesen édessé teszi.  Nem csak finom, de mutatós is, olyan, mint egy havas hegycsúcs. Szerintem, annyira dekoratív, ez a süti, hogy az adventi vagy a karácsonyi reggelik, vagy uzsonnák méltó szereplője lehet. Ha esetleg nem fogy el azonnal, másnapra is finom  marad.


Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
5 tojás
8 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál kókusz aroma
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg tejföl
1 dl tej
Tetejére:
15 dkg fehér csoki
1 evőkanál étolaj
3-4 dkg kókuszreszelék


A lágy vajat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, utána pedig a tejfölt és a tejet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipet sóval és több részletben a tojásos keverékhez szitáljuk. Beletesszük a kókuszreszeléket, az aromát, és simára keverjük. Egy kb. 22 cm-es kuglóf formát alaposan kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel.


A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és kb. 50  perc alatt megsütjük a kuglófot. Rácsra borítva kihűtjük. A csokit 1 evőkanálnyi olajjal, mikróban felolvasztjuk, ráöntjük a kuglófra, és megszórjuk a kókuszreszelékkel.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

2025. december 3., szerda

Repülő krémes

Amikor kaptam a receptet, elgondolkodtam, hogy miért repülő krémes, a repülő krémes.... de nem jöttem rá a megoldásra. Talán azért, mert annyira könnyű, légies, az egész sütemény, hogy olyan éreztünk van, ha ráfújunk, elrepül. A lapokat a selymes krémek néhány óra pihentetés után puhává, szinte piskótaszerűvé teszik.
Őszintén megmondom, a csoki és citrom krém kombinációtól kicsit tartottam, de kellemesen csalódtam, mert remek harmóniát alkottak. Lehet, hogy ez az idegenkedésem a fagyiból ered, mert valami "elakadásom" miatt a csoki fagyihoz nekem a vanília vagy a puncs az eszményi páros. De ezek után lehet, hogy a csoki - citrom kombináció is bekerül a kedvencek közé.....?


Ho
zzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál tejföl
csipet só
Krémhez:
8 dl tej
2 csomag tejszínes pudingpor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál rum
2 evőkanál kakaópor
1 citrom leve


A liszthez hozzáadjuk a csipetnyi sót, a porcukrot, a szódabikarbónát. Majd hozzátesszük a tojást, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Három részre osztjuk a tésztát. Egyenként kb. 25x35 cm-es lappá nyújtjuk és megsütjük a lapokat. 
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A kimért cukorból elveszünk 3 evőkanállal és a pudingporhoz keverjük, majd hozzákeverjük a tejet, és folyamatos kevergetés mellett megfőzzük. Fóliával letakarjuk, és kihűtjük.  Közben kihabosítjuk a vajat a maradék porcukorral, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Ezt a krémet két részre osztjuk, felébe belekeverjük a citrom levét, a másik félbe pedig a rumot, és a kakaóport. 
Az első lapra rákenjük a kakaós krémet, befedjük a második lappal, amelyre rákenjük a  citromos krémet, és rátesszük a harmadik lapot. Egy éjszakán keresztül pihentetjük, másnap porcukorral leszórjuk a tetejét, és hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok!