Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. december 21., szerda

Mézeskalács, amely azonnal puha

Úgy terveztük, hogy az idén nem sütünk mézeskalácsot, hanem a  lányom fog a gyerekekkel mézespuszedlit sütni, az egész család részére. Bevallom azt én is jobban szeretem, mert a mézeskalács nekem kicsit száraz.  Azon kívül már el is késtünk a sütésével, mert  már az adventi időszak elején meg szoktuk sütni a mézeskalácsot, hogy néhány alma társaságában garantáltan puha legyen, amikorra itt az ünnep. (Persze karácsonyra mindig jócskán megcsappan mézeskék mennyisége, mert ha kicsit kemény is, de  kávé vagy tea kíséretében finom rágcsálni valónak bizonyulnak.) 
De! .... egy régi Ráma süteményes könyvben ráakadtam erre mézeskalács receptre, és nem tudtam neki ellenállni. Így történt, hogy minden elhatározásom ellenére az idén is készült mézeskalács, ami valóban puha, nem csak akkor, amikor megsül, hanem 1-2-3... nap után is. Ha elhiszitek, azért, ha nem meg azért, hogy megbizonyosodjatok róla  süssétek meg. Jó karácsonyi készülődést kívánok!


Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
25 dkg porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg (kb. 2,5dl) méz
30 dkg lágy vaj vagy margarin
3 tojás
Habhoz:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
néhány csepp citromlé


A lisztet összekeverjük a száraz anyagokkal, majd beletesszük a tojásokat, a lágy vajat, a mézet, és tésztát gyúrunk belőle. Lágynak kell lennie a tésztának, de ha nagyon ragadna, kevés lisztet még kell hozzá tenni. 
A tésztát nem kell pihentetni, lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra melegített sütőben 9-10 perc alatt megsütjük. Semmi esetre ne süssük tovább, mert akkor kemény lesz. Ha kihűltek a mézesek, gőz fölött, felvert tojáshabbal díszíthetjük. 


Jó sütést kívánok!

2022. december 17., szombat

Fehérkrémes

Említettem már nektek, hogy előkerestem a kissé feledésbe merült  családi recepteket. Ezek között találtam rá a Fehérkrémesre, amit sokan Hókocka, Hófehérke néven ismernek. 


Amikor kislány voltam nagyon sokszor sütötte anyukám ezt a sütit.  Mind összetevőit, mind a küllemét tekintve nagyon egyszerű sütemény, ám ez nem jelenti azt, hogy nem finom, sőt, szerintem felveszi a versenyt a drága, különleges alapanyagokat tartalmazó desszertekkel. Azt bizton állíthatom, hogy ha elkészítitek ti sem fogtok csalódni ebben a habkönnyű sütiben. 


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
5 dkg zsír
10 dkg porcukor
fél csomag szalalkáli
1 tojás
2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 evőkanál liszt
5 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
vaníliás porcukor


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és a szalalkálival, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőlük és kb. 25-38 cm-es tepsi hátán egyenként megsütjük.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és folyamatos keverés közben megfőzzük benne a lisztes keveréket. A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt hozzátesszük a vajkrémet, és az egészet habosra keverjük. A krémet két egyenlő részre osztjuk és megtöltjük vele a  lapokat.


A megtöltött süteményt legalább 1 éjszakán át pihentetjük. Felvágás előtt a tetejét szórjuk meg vaníliás porcukorral.


Jó étvágyat kívánok!



2022. december 14., szerda

Lábasban sült kalács

Múltkorában anyukámmal arról nosztalgiáztunk, hogy milyen finom volt az a kalács, amit kedves ismerősünk, Annus néni sütött. Olyan kalácsot azóta sem ettem, rendkívül édes volt, foszlós, és könnyű. Emlékszem azt mondta, csakis, és kizárólag lábasban süti, és szacharinnal készíti a kalácsot, mert attól sokkal édesebb és légiesebb lesz a kalács. Szerinte a sok cukor lehúzza, és nem lesz olyan magas a tészta, a kuglófsütő meg úri huncutság. Sajnos csak ennyi ismeretem maradt arról a finom kalácsról. Buta fejjel, a receptet akkor nem kértem el, sajnos ma meg már ezt nem tehetem meg. Azonban, nincs olyan dolog, amit az interneten nem lehet megtalálni, így neki láttam ott a recept keresésnek. Nem is nagyon kellett keresnem, mert azonnal több receptet is feldobott a rendszer. Kiválasztottam a legszimpatikusabbat, ami, ahogy azt a néni is mondta, édesítőszert ír. Mivel édesítőszer nem volt itthon, én cukorral sütöttem meg. Lehet, hogy nem lett olyan magas, mint annak idején Annus nénié, de az utolsó morzsáig elfogyott, és azt hiszem ez a siker mércéje.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 dl étolaj
csipet só
5 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor vagy 25 szem édesítőszer
2 evőkanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
4 dl + 3 evőkanál tej
3 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál vaj a kész kalács lekenéséhez


A 4 dl langyos tejben feloldjuk a 2 evőkanál kristálycukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a csipet sóval, a cukorral, és a felfutatott élesztővel. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor kezd elválni az edény falától, kis részletekbe hozzádolgozzuk az étolajat. Amikor szép sima, és fényes a tészta, és teljesen elválik az edényfalától, két részre osztjuk. A kakaóport összekeverjük a maradék 3 evőkanál langyos tejjel, és az egyik tészta részhez dagasztjuk.


A két tésztát, külön - külön 1 cm vastag lappá nyújtjuk, majd egymás tetejére fektetjük és feltekerjük. Egy kb. 5 literes lábast kikenünk zsírral, és csiga alakba beletesszük a tésztát. Lefedjük, és duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A megkelt kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
Amikor kisült, kiborítjuk a lábosból, a tetejét megkenjük a vajjal, hogy szép fényes legyen. Sütés előtt tojással is megkenhetjük a tetejét, attól is fényes lesz, így viszont teljesen tojásmentes.
Ha édesítővel készítjük, akkor a 4 dl tejből vegyünk el keveset és abba oldjuk fel a tablettákat.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. december 9., péntek

Citromos szelet

Átnéztem a süteményes gyűjteményemet, és rájöttem, milyen sok remek süti van benne, amit már évek óta nem sütöttem.  Persze, nehéz ellenállni az új recepteknek, hiszen a különböző újságok, média felületek tele vannak újdonságokkal. De eldöntöttem, hogy elkezdem megsütni a feledésbe merült régi családi kedvenceket. Bízom benne, hogy másoknak is örömet tudok majd szerezni egy-egy régi kedvenccel. Az egyik ilyen, régen készített finomság a Citromos szelet, amely omlós linzer lapokból és pikáns citromos krémből áll. 



 Hozzávalók: 
Tésztához:
60 dkg liszt
12 dkg porcukor
csipet só
1 csomag sütőpor
20 dkg margarin
5-7 kanál tejföl
2 tojássárgája
Töltelék: 
1 marék apróra darabolt dió
3-4 evőkanál lekvár
Krémhez:
6 dl tej
6 evőkanál liszt
1 evőkanál kristálycukor
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
(ízlés szerint kevés reszelt citromhéj)



A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, a csipet sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd 4 részre osztjuk. 


A tészta lapokat kb. 25x35 cm nagyságúra kell nyújtani és zsírozott sütőlapon, vagy tepsi hátoldalán megsütni. 
Az első tészta részt kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, amelyre rászórjuk az apró darabosra vágott diót, és befedjük egy másik tésztalappal. Néhány helyen megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A másik két lapot külön, külön sütjük meg. 
Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet. 2 dl tejben lekeverünk 6 evőkanál lisztet. A maradék 4 dl tejet feltesszük forralni. Amikor felforrt a tej, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a lisztes keveréket, és kevergetve sűrű masszát főzünk belőle. A vajat, a porcukorral és a citrom levével  habosra keverjük, majd összekeverjük  a teljesen hidegre hűtött főzött krémmel.
A süteményt úgy töltjük meg, hogy a lekváros-diós lap kerüljön középre. 


A sütemény tetejét is ezzel a krémmel kenjük meg, és tetszés szerint díszítjük (híg lekvárt csorgatunk rá, villával megmintázzuk, vagy csokit reszelünk rá).


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2022. december 5., hétfő

Pudingos keksz

Unokáim már nagyon várják a Mikulást. Egész nap az ablakot kémlelik, hogy mikor jön már a Mikulás. A kis csizmák már ki vannak kifényesítve, és egész nap "Hull a pelyhes fehér hó"-tól zeng a ház. A hosszú úton biztos megéhezik a kedves öreg télapó, ezért készült egy kis keksz és egy kis langyos tej a fogadására.


Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 csomag pudingpor (ízlés szerinti ízesítésű)
25 dkg margarin


A porcukrot habosa keverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk a lisztet és a pudingport. A tésztából teáskanállal kis adagokat szaggatunk, majd golyókat készítünk belőlük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és bele tesszük a golyókat, úgy, hogy kb. 2 ujjnyi hely maradjon közöttük. A golyók tetejét lenyomjuk egy villával, ettől lesz csíkos a teteje.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 10-11 perc alatt megsütjük. Nem szabad megpirítani, mert akkor nagyon kiszárad!
Ha két féle kekszet szeretnénk, akkor a tésztát (margarin, porcukor, liszt) két részre szedjük, és 1-1 különböző ízesítésű pudingport keverünk bele.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. november 30., szerda

Kakaós (fahéjas) csavart kuglóf

Lakás felújítás kellős közepén vagyunk. Pakolás közben, a spájzban, a befőttek mögé csúszva találtam egy papírt. Kicsit gyűrött, kicsit szakadt, kicsit maszatos, de ami rajta van az már első olvasatra is egy csoda volt. A kivágott újság darabkán ennek a kuglófnak a receptje volt. Nagyon izgatta a fantáziámat ez a süti, ma délelőtt meg is sütöttem. Beváltotta a hozzáfűzött reményemet, sőt túl is szárnyalta azt. Nagyon finom lett.


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
3 tojássárgája
8 dkg olvasztott margarin
8 dkg porcukor
csipet só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
5 dkg olvasztott margarin
12 dkg kristálycukor
1 evőkanál kakaópor vagy 1 kávéskanál fahéj
Forma kikenéséhez:
olvasztott vaj
kristálycukor


A tejet meglangyosítjuk, beleteszünk 1 evőkanál porcukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a maradék porcukrot, a csipet sót és a tojássárgáját, majd a felfutatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amikor már elválik az edény falától, több részletben hozzádolgozzuk az olvasztott vajat és sima, fényesre dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva 30 percig kelesztjük.


A formát teljesen kikenjük vajjal és megszórjuk kristálycukorral. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaóporral vagy fahéjjal  elkevert kristálycukorral. Ha maradt kevés olvasztott vaj, azt rácsorgatjuk, majd nem túl szorosan feltekerjük, és a kuglóf formába tesszük. Konyharuhával letakarjuk és további 25-30 percig kelesztjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2022. november 27., vasárnap

Lili kifli

Általában szombaton szoktam megsütni a hétvégi süteményt, de tegnap a lakás dekorálásával töltöttem a napot, így sütésre már nem jutott időm. Ám, úgy gondoltam, az ünnepvárás első vasárnapja  megkívánja, hogy valami finom desszert is kerüljön a vasárnapi asztalra. Sok időm nem volt, az ebédkészítés közepette, de a Lili kifli, pontosan megfelelt erre az alkalomra, mert gyorsan elkészült, nagyon finom. Igen mutatós kis süti, így akár a karácsonyi süti kavalkád egyik szereplője is lehet. A kiflik  a túrótól finom puhák, a rétegek közötti lekvártól pikánsak, a tetejét befedő porcukortól - amely úgy lepi be, mint a frissen esett hó - édes. 
A lakás ünneplőbe öltöztetése, a karácsonyi készülődés mellett nagyon fontos, hogy a lelkünket is felkészítsük az ünnepre. Kívánom, hogy erre is jusson időnk a konyhai sürgés-forgás közepette.


Hozzávalók:
20 dkg túró
20 dkg liszt
20 dkg vaj
csipet só
fél csomag sütőpor
4-5 evőkanál lekvár
porcukor


A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipet sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát 3 részre osztjuk. 


Az első tészta adagot késhát vastagságú kerek lappá nyújtjuk, megkenjük lekvárral és derelye, vagy pizzavágóval cikkekre vágjuk. (12-16 cikkre, attól függően mekkora kifliket  szeretnénk.) A szeleteket a szélesebb végüktől kezdve feltekerjük, és kifliket formázunk belőlük. A kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk.


Jó étvágyat kívánok!

2022. november 24., csütörtök

Kefires (aludttejes) krumplis pogácsa

Nem tudom, hogy nálatok, hogy van ez, de nálunk mindig van valami élelmiszer, ami adott időszakban nagy "sztár", aztán egy időre vége a tündöklésnek, és ott várakozik a hűtőszekrényben, hogy valaki újból felfedezze. Most két pohár kefir várakozott már vagy egy hete, hogy valaki megegye. Még 1 hét volt hátra a szavatosságából, de nem akartam, hogy a frizsider mélyére kerülve csúfos végük legyen, inkább előkerestem az aludttejes pogácsa receptet. Aludttej nem volt itthon, de tudtam, hogy  kefirrel bátran helyettesíthetem ugyan olyan finom lesz. Hogy valóban puha legyen kevés krumplit is tettem bele. A kelesztés és a hajtogatás miatt kicsit időigényes, de megéri a ráfordított időt.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
1csapott evőkanál só
1 tojássárgája
1 teáskanál cukor
15 dkg zsír
1 pohár kefir
2,5 dkg élesztő
Tetejére:
1 tojás


A krumplit sós vízben megfőzzük, áttörjük és teljesen kihűtjük. A kefirt kicsit meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, betesszük a tojássárgáját, a felfutott élesztőt és kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük. 
Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és rászórjuk a krumpli harmadát. 


Meghajtogatjuk - a felső harmadát középre hajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. A tésztasáv jobb oldalát középre fel, a bal oldalát középre alá hajtjuk. 15 perces időközönként még kétszer ugyan így járunk el. 


Az utolsó hajtogatás után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel berácsozzuk, és kb. 5 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, mindegyik tetejét lekenjük tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 


Néhány pogácsa tetejét megszórtam sajttal, szezámmaggal, de anélkül is remek.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2022. november 18., péntek

Kekszes almás kocka

 
Volt itthon néhány Golden alma, ami kissé kezdett ráncosodni. Ezeket semmi esetre nem szerettem volna kidobni, és mivel az unokáim imádják az almás sütiket egyértelmű volt, hogy még néhány szem almával kiegészítve, sütiben fogják végezni. Több süti kavargott a fejemben, amikor eszembe jutott a Kekszes almás kocka, amit már nagyon régen készítettem. Remek alkalom, hogy ismét megcsináljam, hiszen gyorsan elkészül, egyszerű, nem drága, ugyanakkor nagyon finom, rendkívül kiadós, és mutatós. Ebből az adagból nekem 24 háztartási keksz méretű szelet lett, amiben jó gazdagon volt a töltelék. Ha egy kicsivel nagyobb tepsiben készítitek, akár 28-30 szelet is ki jön belőle, igaz akkor a töltelék kicsit vékonyabb lesz. Azt hiszem, én maradok ennél a tepsi méretnél, mert finom a keksz is, de az almás töltelék ellenállhatatlanul finom.


Hozzávalók:
25 dkg (kb. 24 darab) háztartási keksz
1 kg alma
15 dkg kristálycukor
5+3 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
3 csomag vaníliás pudingpor
Tetejére:
4 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál víz
5 dkg vaj


A keksz felével kibélelünk egy kisebb tepsit. Az almát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábosba tesszük a lereszelt almát, hozzákeverjük a kristálycukrot, az 5 dl vizet, és 10 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 5 dl vízzel, és a keveréket a főtt almapéphez adjuk, összeforraljuk és kb. 2 percig főzzük, majd még forrón a kekszre öntjük. A maradék kekszekkel befedjük az almás tölteléket. 


A kakaóport összekeverjük a kristálycukorral, a vízzel és összefőzzük. Végül hozzáadjuk a vajat, egyet forralunk rajta, és a kekszek tetejére kenjük. Néhány órán keresztül pihentetjük, hogy teljesen meghűljön a töltelék, és megpuhuljon a keksz. A kekszek mentén szeleteljük fel a süteményt.


Jó étvágyat kívánok!


2022. november 15., kedd

Tüzes csirkemell

Hogy miért tüzes?..... azért, mert az eredeti recept sok erős paprikával készül. Én már szelídítettem rajta, és sokkal kevesebb erős paprikával készítem, így már nem olyan "tüzes", inkább csak csípős. Amióta unokáim vannak tovább szelídítettem az ételt, és kicsit átvariálva főzöm, hiszen az erős, de még csak csípős ételeket sem szeretik a kicsik - kivétel Zalán, aki a közel 6 éve ellenére szereti a csípős ételeket, és erre végtelenül büszke is. Ettől függetlenül néha megfőzöm az eredeti recept alapján is, mert a felnőttek nagyon kedvelik. Amikor az "édes", gyerekbarát variációt készítem, akkor az erős paprikát kihagyom belőle. Ám, chili paprikával bárki tüzessé teheti a saját adagját. Így kicsiknek és nagyoknak egyaránt a kedvében járhatok.


Hozzávalók:
1 csirkemell filé
bors
1 nagy kaliforniai paprika
ízlés szerint hegyes erős zöldpaprika, vagy chili paprika
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
15 dkg füstölt kolbász
2-3 étolaj 


A csirkemellet kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk. Beletesszük a húst, meghintjük sóval, borssal és kissé lepirítjuk.  Ekkor kevés vizet - esetleg húslevest - öntünk rá és újból zsírjára sütjük. Ezt a szakaszos pirítást még egyszer megismételjük. (Így jó puha lesz a hús, de nem szárad ki.) Rátesszük a kockára vágott kaliforniai paprikát, a karikára vágott zöld, hegyes erős paprikát. Kissé összepirítjuk, és hozzákeverjük a darabolt paradicsomot, és forralunk rajta egyet, majd hozzáöntjük a   a hámozott paradicsom levét is. Ez után kerül bele a karikára vágott kolbász, amellyel még egyet forralunk rajta. Ha szükséges ízesítjük sóval, borssal. A fűszerezéssel óvatosan bánjunk, mert a legvégén belekerülő kolbásztól már eleve sós, fűszeres lesz az ételünk.
Rizzsel vagy sült krumplival kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok!

2022. november 13., vasárnap

Parasztkifli

Régebben nem szerettem kelt tésztát készíteni, mert tartottam tőle. Féltem, hogy nem fut fel az élesztő, nem kel meg, esetleg túl sokáig kelesztem a tésztát, vagy nem sül át teljesen, és "szappanos" lesz a belseje...., egy szóval, minden kifogásom volt vele kapcsolatban. Hogy miért volt ez a félelmem, meg nem tudnám mondani, csak úgy volt, és kész. A süteményeket, tortákat viszont én sütöttem, de a kelt tészták anyukám fennhatósága alá tartoztak.  Egy húsvét alkalmával a szüleim nem otthon töltötték az ünnepet, a kalács azonban "követelmény" az ünnepi asztalon. Dönteni kellett vagy veszek vagy sütök. Hála az Istennek a sütés mellett döntöttem, és innentől kezdve elmúltak az élesztővel kapcsolatos kételyeim, mert siker övezte a sütésemet. Jól sikerült a kalács, és végre rájöttem, hogy a kelt tészta nem ördöngösség. Azóta lelkesen készítem a kelt tésztákat, kalácsokat, pogácsákat, sőt mondhatom, ezeket sütöm a legszívesebben. Különös szeretettel nyúlok az élesztővel készülő tésztához, mert  érzem, egy élő dologgal dolgozom. Szeretem ahogy növekszik, formálódik. És amit a legjobban szeretek, azt látni, hogy örömet szerzek vele annak, aki eszik belőle.


Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
5 dl tej
15 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
12 dkg zsír
csipet só
fél üveg kemény szilvalekvár
Tetejére:
2 tojásfehérje
3 marék darabolt dió
3 evőkanál kristálycukor


A langyos tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, a tojássárgáját, a zsírt, és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból szép sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük.  


Ezután a tésztát 5 részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük. A cipókat egyenként kb. 30-35 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és 8 cikkre vágjuk. A cikkek szélesebb részére teszünk 1-1 halom lekvárt, innen haladva feltekerjük és kifliket formázunk. A kiflik tetejét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és belemártjuk a cukrozott dióba. Kizsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.


Jó étvágyat kívánok!

2022. november 10., csütörtök

Kétszer sült mákos palacsinta

A családom nagy palacsinta rajongó. Szeretik a palacsintát hidegen, melegen, édesen, sósan, rakottan, tekerve, hajtva, töltve vagy üresen.... Mondhatnám olyanok, mint Pom-Pom meséiben Gombóc Artúr a csokik vonatkozásában. Most  valami különlegességgel akartam kedveskedni nekik.  Már többször készítettem Örmény palacsintát, és ez ihlette a mákos palacsinta eme változatát. Büszke voltam magamra, mert igazán finom lett a Kétszer sült mákos palacsintám. 
Jogos a kérdés, hogy miért kétszer sült palacsinta. Azért, mert először akkor sült, amikor megsütöttem a palacsintát, aztán másodszor, amikor a kész palacsintát ízesítve, feltekerve, szósszal leöntve sütöttem meg.  Remélem, sokan kedvet kaptok hozzá és elkészítitek.


Hozzávalók: 
16-17 db kész palacsinta
fél üveg baracklekvár
15 dkg darált, cukrozott mák
4 dl tejföl  
3-4 evőkanál porcukor
3 tojás
fél citrom reszelt héja
2 dkg vaj


A kész palacsintákat egyenként megkenjük lekvárral és megszórjuk mákkal, majd feltekerjük. A palacsintákat három részre vágjuk és egymás mellé állítva beletesszük a vajjal vékonyan kikent edénybe. A palacsintára öntjük a mártást, amelyhez a tejfölt simára keverjük, beletesszük a cukrot és a tojássárgáját, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.


Jó étvágyat kívánok hozzá!