Volt itthon néhány Golden alma, ami kissé kezdett ráncosodni. Ezeket semmi esetre nem szerettem volna kidobni, és mivel az unokáim imádják az almás sütiket egyértelmű volt, hogy még néhány szem almával kiegészítve, sütiben fogják végezni. Több süti kavargott a fejemben, amikor eszembe jutott a Kekszes almás kocka, amit már nagyon régen készítettem. Remek alkalom, hogy ismét megcsináljam, hiszen gyorsan elkészül, egyszerű, nem drága, ugyanakkor nagyon finom, rendkívül kiadós, és mutatós. Ebből az adagból nekem 24 háztartási keksz méretű szelet lett, amiben jó gazdagon volt a töltelék. Ha egy kicsivel nagyobb tepsiben készítitek, akár 28-30 szelet is ki jön belőle, igaz akkor a töltelék kicsit vékonyabb lesz. Azt hiszem, én maradok ennél a tepsi méretnél, mert finom a keksz is, de az almás töltelék ellenállhatatlanul finom.
Hozzávalók:
25 dkg (kb. 24 darab) háztartási keksz
1 kg alma
15 dkg kristálycukor
5+3 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
3 csomag vaníliás pudingpor
Tetejére:
4 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál víz
5 dkg vaj
A keksz felével kibélelünk egy kisebb tepsit. Az almát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábosba tesszük a lereszelt almát, hozzákeverjük a kristálycukrot, az 5 dl vizet, és 10 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 5 dl vízzel, és a keveréket a főtt almapéphez adjuk, összeforraljuk és kb. 2 percig főzzük, majd még forrón a kekszre öntjük. A maradék kekszekkel befedjük az almás tölteléket.
A kakaóport összekeverjük a kristálycukorral, a vízzel és összefőzzük. Végül hozzáadjuk a vajat, egyet forralunk rajta, és a kekszek tetejére kenjük. Néhány órán keresztül pihentetjük, hogy teljesen meghűljön a töltelék, és megpuhuljon a keksz. A kekszek mentén szeleteljük fel a süteményt.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése