Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. szeptember 27., csütörtök

Citormfüves őszi gyümölcsleves

Olyan szépen süt a nap, hogy ha nem tudnám, hogy szeptember vége van, innen a szobából akár azt is hihetném, hogy nyár van. Az már más dolog, hogy amikor kimegyek a szabadba, rám kívánkozik egy jó meleg pulcsi vagy kiskabát.
De ez a ragyogó nap visszaidézi a nyarat, ezért el is döntöttem, hogy valami "nyárias" ételt fogok főzni. Igen, a gyümölcsleves pont megfelelő lesz, persze nem jégbe hűtve, csak úgy szobahőmérsékleten. És, hogy mégis hű legyek az évszakhoz, csupa olyan gyümölcsből készítem, ami már a kora őszt idézi. A hagyományos fahéj, szegfűszeg, citromhéj fűszerezésen annyit változtattam, hogy a citromhéj helyett 2-3 ágacska friss citromfüvet főztem bele. A benne lévő szőlő és szilva úgyis elég édes, ezért csak a legvégén édesítettem 1-2 kanál mézzel. Fergetegesen finom lett. A citromfű és a méz csodát műveltek vele.
 
 
Egy jókora tányérnyi langyos gyümölcslevessel ki ültem a kertbe és egy kicsit élveztem a csodás őszi napsütést.
 
 
Hozzávalók:
4 alma
2 körte
8-10 szem szilva
1-1kis fürt fekete és fehér szőlő
fél citrom leve
1 rúd fahéj
8-10 szegfűszeg
2 kicsi ág citromfű
1-2 evőkanál méz
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
1 dl tejszín
 
 
A meghámozott almát és körtét kockákra vágjuk, és feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlevét, a szegfűszeget, a citromfüvet  és a fahéjat. Amíg felforr, kimagozzuk és negyedekre vágjuk a szilvát, és leszemezzük a szőlőt.
Amikor félpuha az alma és a körte behabarjuk. A habaráshoz a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a tejföllel. Kevés levest merünk hozzá és azzal is simára keverjük, majd az egészet beleöntjük a levesbe. Ekkor beletesszük a szilvát és a szőlőt, és egyet forralunk rajta. Ha felforrott elzárjuk alatta a tüzet és ízesítjük 1-2 kanál mézzel. 
Alaposan kihűtjük és hidegen tálaljuk.
A szegfűszeget célszerű teatojásba főzni, hogy ne kelljen a levesből egyenként kihalászni.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 

2018. szeptember 23., vasárnap

Bakonyi csirkeragu

Ha azt halljátok, hogy gomba, tejföl, tejszín, hús, nektek mi jut az eszetekbe? Nekem a Bakonyi ragu, de szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki szintén erre az ételre asszociál. Szeretem enni is és készíteni is ezt selymes gombás mártást, hiszen a hozzá használt húsok variációja végtelen. Korábban már én is leírtam a Bakonyi sertésszelet és a Bakonyi húsgombóc receptjét is. Most a Bakonyi csirkeragura is sor került. A bakonyi módra készült ételek közül ez a kedvencem, mert a selymes szószban lévő gomba és az  omlós csirkemell csíkok szerintem sokkal szaftosabbak, mint a sertéshúsból készült változat. 
Legtöbben csiperkegombából készítik - most én is - pedig az igazi bakonyi ragu erdei gombákból készül. Próbáljátok ki egyszer hihetetlen, hogy mekkora a különbség. De maradjunk a csiperkegombánál, mert ezt sokkal egyszerűbb beszerezni, és az ára is jóval kedvezőbb, mint az erdei gombáknak. Ha van rá lehetőségünk a fehér gomba helyett használjuk inkább barnát, mert ez zamatosabb és az állaga tömörebb.


Hozzávalók:
70 dkg csirkemell
50 dkg gomba (vegyes erdei, vagy barna, esetleg fehér csiperke)

bors

zsír
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 fehér paprika
1 paradicsom
1-2 mokkáskanál őrölt paprika
3 evőkanál tejföl
1 dl tejszín

 
Kevés zsírt hevítünk egy lábosban, és a kisujjnyi vastag csíkokra vágott csirkemellet elkezdjük benne pirítani. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk.  
A gombát felszeleteljük, a csirkemellhez keverjük és tovább pároljuk.
Egy másik edényben apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a fűszerpaprikát, az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá és sűrűre főzzük. Amikor már szétfőttek a zöldségek botmixerrel pürésítjük, kevés vizet öntjük hozzá, beletesszük a húsos-gombás ragut és készre főzzük. A tejfölt elkeverjük a tejszínnel, majd a szafthoz keverjük és összeforraljuk.
Rizzsel vagy tésztával kínáljuk.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. szeptember 22., szombat

Finom szelet

Hogy miért Finom szelet? Azért mert finom. Semmi fakszni. Ez mindent elmond róla. Sok évvel ezelőtt, amikor még otthon, a lakodalmas háznál a rokonság, összefogva sütötte meg a sok süteményt, egyik rokon néni mondta, hogy holnap megsütjük a Fagyi szeletet. Ez lesz a lakodalmas sütik fénypontja. Izgalommal vártam a csodát, hiszen azt mondta ez a legújabb és legfinomabb sütemény, amit valaha ettünk. Valóban finom volt, csak nekem nem  volt újdonság, mert már évek óta sütöttük Anyuval. Ez is azt bizonyítja, hogy nincs új a Nap alatt, mert a Fagyi szelet nem volt más, mint a Finom szelet, vagy Isteni szelet,  vagy Habos csoda.
Múlt hétvégén családi "összefogásban" sütöttük a sütit. Nagy részét menyem csinálta, de részese volt a lányom és én is. Ez igazi családi, csak nem kondéros, hanem tepsis süti lett.
De mint annyi más süteménynek és telnek ennek is van más fantázia neve. Találkoztam már Isteni szelet, Fagyi szelet néven is ezzel a sütivel.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
6 kanál víz
20 dkg cukor
16 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
Krémhez:
4 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 tojássárgája
Habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 mokkás kanál ecet
 
 
Az 5 tojást  szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vizet is. A lisztet összekeverjük a dióval, a sütőporra és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatos mozdulatokkal a tésztához keverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és előmelegített sütőben készre sütjük a piskótát.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, és a tejben  nagyon sűrű, kemény krémmé főzzük.
A porcukrot habosra keverjük a vajjal és a teljesen kihűlt pudinghoz keverjük.
A piskótára kenjük a krémet, majd bevonjuk a habbal.
Gőz fölött elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd addig verjük amíg fényes, kemény hab lesz belőle.
A hab tetejét csoki darával díszítjük.
Jó tanács: mielőtt a vajhoz keverjük a pudingot, keverjük ki vagy törjük át krumplinyomón, különben nehéz lesz sima krémet keverni belőle. És utána is csak kis részletekbe tegyük a vajas krémhez, hogy szép sima legyen a krémünk.
 
 
Jó sütést kívánok ehhez a finomsághoz!

 

 

2018. szeptember 17., hétfő

Dupla sajtos paprikás csirkerolád

Ha kevés az időm, de mégis valami különlegességet szeretnék készíteni, akkor kezdek neki a dupla sajtos paprikás csirkeroládnak. Persze főleg nyáron vagy ősszel célszerű készíteni, mert ilyenkor elfogadható áron tudom megvenni a kápiát.
 
 
Amikor először készítettem kicsit tartottam tőle, hogy a férjemnek nem ez az étel lesz a kedvence, mert... hát hogy is mondjam ....ő inkább a pörkölt, rántott hús, fasírt triumvirátus hódolója. Ha kérdezem, hogy mit enne, ezek közül egyik biztosan szerepel a válaszban. Persze az újdonságokat is szívesen megeszi, de jobb egy kicsit "mártírkodni" és utólag beismerni, hogy finom volt az új kaja is. Mivel mindennap főzök, nem okoz problémát a hagyományos és az új ízek variálása.  És mint az esetek 99 százalékéban, ez a paprikás csirkecsoda is nagyon ízlett neki, úgyhogy azóta rendszeresen készül nálunk. Még az is lehet, hogy néhány év múlva már nem csak pörkölt, rántott hús, fasírt lesz a kívánságlista élén...
 

Hozzávalók:
3 nagyobb kápia paprika
6 szelet csirkemell
6 szelet bacon
15 dkg feta sajt
10 dkg trappista sajt
bors
1-2 evőkanál olívaolaj
néhány levél friss oregánó és kakukkfű
 
 
 A csirkemell szeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk, én néhány percre félre tesszük.  Közben egy sütőedényt kikenünk olajjal és beletesszük a félbevágott, kimagozott paprikákat. A trappista sajtot lereszeljük, és felét szétosztjuk a paprikákba. A hússzeletekre teszünk 1-1 szelet feta sajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal és az összevágott zöldfűszerekkel, és összetekerjük.
 
 
A roládokat belefektetjük a paprikákba, amelyeket körbetekerünk baconnal. Alufóliával letakarjuk, és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és további 15-20 percig rápirítjuk a sajtot.
 
 
Párolt rizzsel tálaljuk.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. szeptember 11., kedd

Túrós-sajtos keksz

Egyszerűen abbahagyhatatlan ez a sós keksz. Amikor sütöm, alig várom, hogy kivegyem a sütőből és legalább annyira meghűljön, hogy ne égesse meg a számat. Rengeteg sós sütit sütöttem már, és mindegyiket imádom. Mindig az a kedvenc, amit éppen sütök. Most ez..... a vékony tésztájával, a ropogós sajttal a tetején. A tésztában lévő sajt és a túró finom ízt ad a ropogós kekszeknek. Én általában kis téglalapokat szoktam belőle vágni, de vékony rudacskákat is készíthetünk belőle. A tetejére a sajt helyett szórhatunk szezámmagot, mákot, köménymagot, mindegyik más és más ízt ad a kekszeknek. Érdemes mindegyiket kipróbálni, aztán dönteni, hogy melyik lesz a kedvenc. Nálunk a sajtos a nyerő.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
40 dkg túró
40 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája
1 evőkanál só
Tetejére:
10 dkg reszelt sajt
1 egész tojás
 
 
A lisztbe szórjuk a sót, és összegyúrjuk a túróval, a margarinnal, a reszelt sajttal és a tojássárgájával. A tésztát legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 2,5x5 cm-es téglalapokra vágjuk. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással és mindegyik tetejére teszünk 1-1 kis halom reszelt sajtot.
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük őket.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. szeptember 8., szombat

Mákos guba

Múlt szombaton menyem nagyszüleit láttuk vendégül. Erzsi mama és Feri papa a hagyományos, házias ételek hódolója, így megbeszéltük a gyerekekkel, hogy bográcsos babgulyást és mákos gubát készítünk nekik.
 
 
A levest Roland főzte kint a kertben, mi pedig Nikivel a gubát készítettük el a konyhában.  Mind a kettő nagyon finom lett és hatalmas sikert arattunk velük a nagyszülőknél. Pedig régebben nem is készítettünk mákosgubát, de mára már igazi kedvencé vált nálunk. Gyerek koromban nem túl gyakran készült nálunk mákos guba, sőt ha jobban belegondolok talán nem is készített sem anyu, sem mama. Már egész nagylány voltam, amikor először ettem, a vaníliás tejjel meglocsolt mákos kiflikarikákból, amelyre jócskán volt csorgatva zamatos méz. Azóta is imádom ezt a finomságot és sokszor el is készítem. Ha sikerül guba tésztát venni, abból csinálom, de a sima kifliből is isteni finom. Aztán néhány éve a tv-ben láttam a mákos guba újragondolt változatát és  azóta inkább ezt készítem. Ilyenkor, az összeállított gubát megsütjük, és vaníliaszósszal tálaljuk. Igaz kicsit munkásabb, mint a sima változat, de megéri kipróbálni, isteni finom és nagyon laktató.



 
Hozzávalók:
Gubához:
10 kifli (szikkadt)
6 tojás
10 evőkanál cukor
1 liter tej
1 citrom reszelt héja
20 dkg darált mák
10 dkg mazsola
6 evőkanál szilvalekvár
Vaníliaszószhoz:
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

 
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, és hozzákeverjük a tejet. A szikkadt kifliket fél cm vastagra vágjuk, egy nagy tálba tesszük, meglocsoljuk a tojásos tejes keverékkel, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral ízesített darált mákkal. Közé szórjuk a mazsolát, és az egészet egy nagyobb, vajjal kikent jénai edénybe tesszük. 3 evőkanál lekvárt, kicsi halmokban a kifli tetejére teszünk, és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje elkezd egy kicsit pirulni.  Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverünk 3 evőkanál lekvárt és a guba tetejére kenjük. A sütő hőfokát 140 fokra mérsékeljük, és megszárítjuk rajta a habot.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük  a vaníliaszószt. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a tej felével. A tej másik felét felforraljuk, és óvatosan, folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tojásos keveréket. Takaréklángon, folyamatosan kevergetés közben sima krémet főzünk belőle.
A gubához a friss kifli nem jó, másnapos, szikkadt kifliből érdemes készíteni.
 
 
Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz!


2018. szeptember 6., csütörtök

Zöldséges tészta

Nagyon szeretek főzni, és nem sajnálom az időt a pepecselős ételek elkészítésére sem, de munka után igyekszem valami gyors ételt az asztalra varázsolni. Egy gyors tésztaétel mindig nyerő nálunk. Most dúskálunk a friss zöldségekben, ezt kihasználva egy könnyű zöldséges tésztát főztem. Szeretem a zöldséget, a tésztát, de ami igazán ellenállhatatlanná teszi ezt az ételt, az a sajtos, tejszínes szósz. A másik, ami miatt szeretem, az hogy ízlés és otthon található zöldségek függvényében variálható. Bármit felhasználhatunk, amit szeretünk. Igazi megmentője a hűtőben található maradék, de egészséges zöldségeknek. Ilyen szemszögből még spórolhatunk is vele.
Próbálom szem előtt tartani azt is, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen, amit főzök. Ez az étel valóban egészséges, hiszen bőven van benne friss, nyári zöldség. Mostanában, én is egyre jobban figyelek arra, hogy egészséges összetevőkből főzzek, így a mostani ételem kókuszolajjal, rizsliszttel, növényi főzőkrémmel és teljeskiőrlésű durum tésztával készítettem. A receptbe azonban a hagyományos hozzávalókat fogom feltüntetni, de bátran variáljatok ti is ezekkel az egészségesebb hozzávalókkal.
 
 
Hozzávalók:
1 közepes sárgarépa
1 kisebb cukkini
fél padlizsán
fél kaliforniai paprika
1 marék morzsolt kukorica
1 marék zöld hüvelyű bab
4-5 brokkoli rózsa
2 szál újhagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
2 evőkanál reszelt parmezán
2 teáskanál liszt
olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
3-4 levél bazsalikom
 
 
A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot, a brokkolit és a kukoricát enyhén sós vízben roppanósra főzzük. A répát vékony csíkokra, a többi hozzávalót apró kockára vágjuk.
Kevés olajon elkezdjük pirítani a répát, majd hozzáadjuk a hagymát, a cukkinit, a padlizsánt, a paprikát és ropogósra pirítjuk őket. Megsózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a ressre főzött zöldbabot, brokkolit és kukoricát.
 
 
 
 Amint ezek a hozzávalók is átforrósodtak, megszórjuk az összevágott zöldfűszerekkel, liszttel és felöntjük a tejszínnel.
 
 
Az egészet összeforraljuk, hozzákeverjük a parmezánt, és tetszés szerinti tésztával tálaljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!