Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. szeptember 22., szombat

Finom szelet

Hogy miért Finom szelet? Azért mert finom. Semmi fakszni. Ez mindent elmond róla. Sok évvel ezelőtt, amikor még otthon, a lakodalmas háznál a rokonság, összefogva sütötte meg a sok süteményt, egyik rokon néni mondta, hogy holnap megsütjük a Fagyi szeletet. Ez lesz a lakodalmas sütik fénypontja. Izgalommal vártam a csodát, hiszen azt mondta ez a legújabb és legfinomabb sütemény, amit valaha ettünk. Valóban finom volt, csak nekem nem  volt újdonság, mert már évek óta sütöttük Anyuval. Ez is azt bizonyítja, hogy nincs új a Nap alatt, mert a Fagyi szelet nem volt más, mint a Finom szelet, vagy Isteni szelet,  vagy Habos csoda.
Múlt hétvégén családi "összefogásban" sütöttük a sütit. Nagy részét menyem csinálta, de részese volt a lányom és én is. Ez igazi családi, csak nem kondéros, hanem tepsis süti lett.
De mint annyi más süteménynek és telnek ennek is van más fantázia neve. Találkoztam már Isteni szelet, Fagyi szelet néven is ezzel a sütivel.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
6 kanál víz
20 dkg cukor
16 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
Krémhez:
4 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 tojássárgája
Habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 mokkás kanál ecet
 
 
Az 5 tojást  szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vizet is. A lisztet összekeverjük a dióval, a sütőporra és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatos mozdulatokkal a tésztához keverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és előmelegített sütőben készre sütjük a piskótát.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, és a tejben  nagyon sűrű, kemény krémmé főzzük.
A porcukrot habosra keverjük a vajjal és a teljesen kihűlt pudinghoz keverjük.
A piskótára kenjük a krémet, majd bevonjuk a habbal.
Gőz fölött elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd addig verjük amíg fényes, kemény hab lesz belőle.
A hab tetejét csoki darával díszítjük.
Jó tanács: mielőtt a vajhoz keverjük a pudingot, keverjük ki vagy törjük át krumplinyomón, különben nehéz lesz sima krémet keverni belőle. És utána is csak kis részletekbe tegyük a vajas krémhez, hogy szép sima legyen a krémünk.
 
 
Jó sütést kívánok ehhez a finomsághoz!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése