Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. április 26., hétfő

Hamis marciápons szelet

Van egy csodaszép képekkel illusztrált süteményes könyvem, és abban található ez a recept. Amikor megláttam a sütiről készített képet azonnal magával ragadott. Nagyon mutatós süti. Amint  áttanulmányoztam a receptet láttam, hogy semmi extra hozzávaló nem szükséges az elkészítéséhez. Mivel nem is drága, és az elkészítése is egyszerű, neki is kezdtem a sütésnek. Örülök, hogy elkészítettem, mert nagy sikert arattam vele.


Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg cukor
12 dkg vaj
16 dkg liszt
1 tojás
4 dkg kakaópor
2 kicsi pohár kefir
1 csomag sütőpor
Krémhez:
4 dl tej
8 evőkanál gríz
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
zöld színű mandula aroma
Tetejére:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
2-3 evőkanál pirított mandula forgács


A vajat a cukorral habosra keverjük, bele tesszük a kefirt és hozzáütjük a tojást. A lisztet összevegyítjük a kakaóporral és a sütőporral, és az egészet a folyékony keverékhez adjuk. A tésztát egy közepes (kb. 22x33 cm-es) tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a "hamis marcipán" krémet. Ehhez felmelegítjük a tejet, beletesszük a grízt és folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk belőle. 
A vajat habosra keverjük a porcukorral, és kis adagokban hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt. Amikor szép sima a krém, ízlésünknek megfelelően ízesítjük a mandula aromával.
A csokit apró darabokra tördeljük, hozzákeverjük az olajat és gőz fölött megolvasztjuk. Az olvadt csokit a krém tetejére simítjuk és rászórjuk az apró darabokra tördelt, pirított mandulát.
Rövid pihentetés után, forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel tetszés szerinti szeletekre vágjuk a süteményt.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 

2021. április 16., péntek

Hajtogatott krumplis pogácsa

Már napok óta készülök, hogy  fejtett babból fogok levest főzni, de azzal, hogy mi legyen a második fogás tekintetében sehogy sem sikerült zöldágra vergődnöm. Kedves családomat kérdeztem, hátha mondanak valami ötletet, de ismét jött a "nekem mindegy", a "bármit", és kedvencem "azt, amivel nincs sok munka" nevezetű remek ételek. Ez utóbbi általában drága férjem javaslata, mert ugye kímélni akar a drágám. Mellékesen megjegyzem az Ő főzési tudománya, a kávé, tea, rántotta, virsli főzésben kimerül. (Ez nem szemrehányás, mert két dudás úgysem férne meg egy csárdában, vagyis egy konyhában. És egyébként is én így szeretem Őt.) Szóval segíteni nem segítettek, úgyhogy megint mentem a saját fejem után. A viccet félre téve, tényleg komoly fejtörés a mindennapi menü kitalálása.


A mentő ötlet végül abból fakadt, hogy jöttek az én drága 4 éveseim, Zéti és Zazi, akik imádják a pogácsát. Nekik kedveskedve pogácsát sütöttem. Így megoldódott a második fogás kérdése. 
Igaz, van néhány pogácsa recept a blogon, de most egy újabbat próbáltam ki. Egy régi süteményes könyvben olvastam, és be volt jelölve, hogy legközelebb ezt fogom elkészíteni. És most volt a legközelebb.
Nagyon finom, puha pogácsák készültek. Máskor is el fogom készíteni. Szeretettel ajánlom Nektek is.
 

Hozzávalók:
60 dkg liszt
30-35 dkg főtt krumpli
20 dkg zsír
3 csapott teáskanál só
2 tojássárgája
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál cukor
Tetejére 1 felvert tojás


A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomóval áttörjük és teljesen kihűtjük.
Langyos tejben elkeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és felfuttatjuk.
A zsírból elveszünk egy evőkanálnyit, a többit az átszitált lisztben elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk és megkenjük a maradék 1 evőkanálnyi olvasztott zsírral.


Hosszanti irányban a tészta két szélét középre hatjuk, majd  a két oldalról is felhajtjuk középre. 45 percig pihentetjük, és újra hajtogatjuk (zsírral már nem kell kenni!), majd 15 percig pihentetjük. A hajtogatást még egyszer megismételjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét lekenjük tojással, éles késsel berácsozzuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 30-35 perc alatt megsütjük a pogácsákat.


Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

2021. április 13., kedd

Csokis - banános szelet

Tudjátok, hogy nagyon szeretek sütni-főzni, és nem sajnálom az időt a pepecselős ételekre, süteményekre. Ugyanakkor nem vetem meg a gyorsan elkészülő ételeket, és így vagyok a sütés nélküli sütikkel is. Most egy ilyen összepakolós süti recepttel készültem Nektek. Ami egy kicsi időt vesz igénybe az a krém elkészítése, maga a süti összeállítása nagyon gyorsan elkészül. A legtöbb idő a várakozás, amíg megpuhul, összeérik a süti. Ez a leghosszabb és legnehezebb időszak, mert az ember lánya legszívesebben azonnal neki látna a nassolásnak.


Hozzávalók:
Kekszes réteghez:
2 csomag (40 dkg) vajas keksz
1 dl tej
Krémhez:
7 dl tej
2 cs. tejszín ízű pudingpor
3 evőkanál kristálycukor
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
5-6 db banános csoki
1 banán
12 dkg csokis mogyorókrém
12 dkg étcsoki
Tetejére:
3 dl tejszínhab vagy növényi hab
csoki forgács


A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, a tejet és sűrű pudingot főzünk belőle. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt pudinghoz adjuk.
A vajas krémet három részre osztjuk.
Az elsőbe belekeverjük a pépesre tört banánt és az apróra vágott csokit.
A másodikhoz hozzávegyítjük a gőz fölött felolvasztott csokit, a harmadikhoz pedig a mogyorókrémet.
15 db kekszből kirakunk egy téglalapot, és egy ecset segítségével megkenjük tejjel.

 

A keksz tetejére simitjuk a csokis krémet és befedjük egy újabb réteg keksszel, amit szintén megkenünk tejjel. Erre kerül a banános krém, rá a harmadik keksz réteg, majd a mogyoróskrém és a negyedik keksz sor. 
A habalapból kemény habot verünk, ha szükséges édesítjük, és rákenjük a sütemény tetejére. A tetejét csokiforgáccsal díszítjük.
Pár órára behűtjük, amíg a kekszek megpuhulnak, majd a kekszek mentén szeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!