Tudtam én, hogy meg lesz a lazítás "böjtje". Itthon várt az őszibarack befőzés. Nem panaszként mondom, csoda szépek lettek a befőttek és a barackból még egy finom sütire is futotta. Első gondolatom egy túrós barackos süti volt, aztán nagyon gyorsan változtattam, és két sütiből - Borzas Katából és a Tejfölös pudingos sütiből - kreáltam egy egészen új sütit. Legalábbis nekem új, mert valahol, valaki már biztosan sütött ilyet, vagy valami egészen hasonlót. A lényeg, hogy nagyon jól sikerült, mindenkinek ízlett. Biztos lesz még folytatása, mert valami más gyümölccsel is ki fogom próbálni.
Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
1 sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
20 dkg vaj vagy margarin
3 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor
6 dl tej
5 evőkanál cukor
3 dl tejföl
3 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
1-2 őszibarack
A tészta száraz hozzávalóit - a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót - összevegyítjük, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd szükség szerint a tejfölt.
Rugalmas tésztát készítünk belőle, és két részre osztjuk. A tészta egyik felét legalább félórára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben tudjuk majd reszelni.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A pudingot összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd tasakon található leírás szerint megfőzzük. Hideg vízbe állítjuk, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Legvégül óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne a meghámozott, apró kockára vágott őszibarackot.
A maradék, fagyasztóban alaposan lehűtött tésztát a pudingkrém tetejére reszeljük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük és megsütjük benne a süteményt.
Ha nincs kedvünk reszelni a tésztát simán ki is nyújthatjuk. A sütemény ízén semmit nem változtat, csak a külcsíny lesz egyszerűbb, hiszen nem lesz "borzas" a tészta teteje.
Jó étvágyat kívánok hozzá!