Sok hókusz-pókuszt nem tudok hozzá írni, mert semmi különös történet, vagy emlék nem kötődik ehhez a leveshez. A családomban semmi hagyománya nem volt a szilvalevesnek , de én úgy gondoltam, hogy a többi gyümölcskrémleves mintájára ebből is valami finomság fog kikerekedni. És úgy is lett. Igaz, mindig csiszolgatom a receptet, egy kis ilyen-olyan fűszerrel próbálkozok, de most már úgy érzem, az egyszerű szegfűszeg, fahéj kombináció vált be a legjobban.
Az idén sok szilvát adott az egyetlen szilvafánk, kézenfekvő, hogy az első nagyobb szüret alkalmával a befőtt mellett, egy jó levest is készítek belőle.
Hozzávalók:
1 kg szilva
1 darabka fahéj
4-5 szegfűszeg
2-3 evőkanál cukor
2 dl tejszín
1 nagy evőkanál tejföl
A szilvából félre teszünk néhány szemet, a többit egy kisebb fazékba tesszük, rászórjuk a cukrot, aláöntünk 2 evőkanál vizet és elkezdjük párolni. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, hogy azoknak az íze is összefőljön a gyümölccsel. Amikor már puha a szilva, annyi vizet öntünk hozzá, hogy össze tudjuk mixelni. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és összeforraljuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, néhány kanál levessel simára keverjük, majd a forró leveshez öntjük. Amint ismét forrni kezd, elzárjuk alatta a tűzet. A maradék szilvákat kimagozzunk, kisebb darabokra vágjuk, és a forró levesbe keverjük (de már nem főzzük!).
Alaposan lehűtjük, és úgy kínáljuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése