Nagyon régen ettem tejbegrízt, de a héten megkívántam és készítettem egy tányérral. Kristálycukorral, sok kakaóval és fahéjjal a tetején .... úgy, ahogy gyerekkoromban ettem. Nagyon - nagyon jól esett. Tegnap nézegettem, a süteményes könyvemet, és megakadt a szemem a Tejbegrízes szeleten. Egyértelmű volt, hogy elkészítem.
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
7 kanál víz
4 dkg kakaópor
16 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
Krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál gríz
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
fahéj
Tetejére:
cukrozatlan kakaópor
fahéj
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a kristálycukrot és elkezdjük keverni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a vizet, és habosra kavarjuk. Hozzákeverjük a kakaóport, a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és kis adagokban a tésztához forgatjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit és beleöntjük a tésztát.
A tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk. A porcukrot a vajjal habosra keverjük. A grízes és a vajas krémet összekevejük és fahéjjal ízesítjük.
A kihabosított krémet a piskótára kenjük, a tetejét meghintjük kakaóporral és kevés fahéjjal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!