Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. november 12., szerda

Lecsós máj

A napokban olvastam, hogy a nyár legkedveltebb egytálétele a kolbászos lecsó és a töltött paprika volt. Nagymértékben egyet értek ezzel a megállapítással, de én nem a kolbászos lecsóra szavaznék, hanem a sima, paradicsom-paprika, minden nélküli lecsóra. Tudjátok, amit csak úgy, friss kenyérrel lehet tunkolni. De ugye nem lehetett mindig "sima" lecsót főzni, ezért most a csirkemájas variációt mutatom meg nektek.
A nyárnak már vége, sőt lassan az ősznek is, és a lecsónak nem ez az szezonja, de ezt az ételt a nyáron befőzött lecsóból is elkészíthetjük.


Hozzávalók:
2 fej hagyma
50 dkg paprika
25 dkg paradicsom
fűszerpaprika
2 evőkanál zsír
40 dkg csirkemáj


A zsíron megdinszteljük a félfőre vágott hagymát, majd  rátesszük a darabolt paprikát és paradicsomot. Amikor már majdnem készen van a lecsó, hozzáadjuk a kockára vágott májat. Ízesítjük sóval, fűszerpaprikával, és készre főzzük.
Friss kenyérrel vagy főtt krumplival kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá. 




 

2025. november 7., péntek

Csokis - puncsos krémes

Ismét egy régi recept akadt a kezembe. Emlékeim szerint, akár egy évtized is letelt azóta, hogy utoljára sütöttem ezt a sütit. Nagyon megörültem, hogy ismét rátaláltam erre a receptre, mert a puncsos sütiket (is) nagyon szeretem. A puha tészta, a lágy, habos krém szinte elolvad az ember szájában. Ez a süti a gyerekkori ünnepeket idézi, mert a Karamellás és a  Mézes krémes mellett ez is az ünnepi asztal egyik szereplője volt.


Hozzávalók:
Tészta:
45 dkg liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
20 dkg porcukor
2 evőkanál méz
7 dkg margarin
2 tojás
Krém:
1 csomag puncs pudingpor
1 csomag csokis pudingpor
6 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 evőkanál rum
1 evőkanál kakaópor
Csokimáz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj





A kakaóport, a cukorral, a mézzel, a tojásokkal és a vajjal gőz fölött habosra keverjük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a szódabikarbónával, és a sóval összekevert lisztet. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy 25x35 cm-es tepsi hátán 3 lapokat sütünk.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
3-3 dl tejben megfőzzük a puncsos, és csokis pudingport, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral. Két részre osztjuk a vajas krémet, az egyikhez hozzákeverjük a puncsízű pudingot és a rumot, a másikhoz a csokis pudingot és 1 kanál átszitált kakaóport.
Az első lapot megkenjük a csokis krémmel, befedjük a második lappal, amelyre rákenjük a puncsos krémet, majd befedjük az utolsó tésztával. 
A tetejét bevonjuk a felolvasztott csokival, amelybe felolvasztás után belekeverünk 1 evőkanál étolajat.
Másnapig pihentetjük a sütit, hogy jól megpuhuljanak a lapok, majd forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok!

2025. november 3., hétfő

Csirke jóasszony módra

A piacon csodás gombát vettem, így egyértelmű volt, hogy valami gombás ételt fogok főzni. 
Nálunk mindenki szereti a gombát, ezért gyakran kerül az asztalra valamilyen gombás étel. Készítek belőle levest, pörköltet, feltétet, gazdagítok vele tölteléket, de legtöbbször a húsos raguk gazdagítására használom, mint ebben az ételben is. 
Utána néztem, hogy milyen kedvező tulajdonságai vannak a gombának, és ezt megosztom veletek.
  • 100 grammonként, átlagosan 2,3 mikrogramm  D vitamint tartalmaz, ami 23%-ban fedezi a napi szükségletet,
  • egyik legnagyobb antioxidáns élelmiszer, ezáltal erősíti az immunrendszert, csökkentik a gyulladások kialakulását,
  • segít szabályozni a glükóz szintet, ezáltal segíti a megfelelő vércukorszintet,
  • kevés kalóriát tartalmaz.

Hozzávalók:
1 csirkemell
2 csirke comb
2 csirke szárny
40 dkg gomba
10 dkg bacon
1 evőkanál paradicsompüré
bors
étolaj
liszt


A húst besózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban körbe pirítjuk. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a szalonnát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott hagymát és megdinszteljük. Ezután rátesszük gombát, és együtt tovább dinszteljük. Amikor félig puha beletesszük a  paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, ízesítjük sóval, borssal, és felöntjük kevés vízzel, majd beletesszük az elősütött húsokat és puhára pároljuk. 
Sült krumplival tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok!