A fagyasztóban ráakadtam egy csomag cseresznyére, amiről rögtön eszembe jutott, hogy tavaly tavasszal milyen finom Fordított cseresznyés pitét sütöttem. Az akkor annyira ízlett a családnak, hogy lefotózni sem volt időm. Az utolsó morzsáig elfogyott, mielőtt egy fotó is készült volna róla. Akkor a sütés folyamatáról sem készítettem képeket, de most legalább azt is pótoltam.
A süti különlegessége, hogy sütés után az alja lesz a teteje, amelyet finom karamell réteg von be. Emiatt alig kívánkozik rá porcukor, én is csak egy leheletnyit hintettem rá, azt is csak a látvány kedvéért. Bármilyen gyümölccsel - különösen szederrel - nagyon finom. Amikor nincs friss gyümölcs, alaposan lecsepegtetett befőttel remekül pótolható. Fagyasztott szederrel próbálkoztam, de az nem igazán vált be, mert eláztatta a tésztát. Az előre kiolvasztott gyümölcs pedig túl pölöttyet lett, úgyhogy abból inkább turmix készült.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 dl étolaj
2 dl tej
csipet só
fél citrom reszelt héja
40-50 dkg gyümölcs
kevés (1-2 teáskanál) vaj
5 dkg barnacukor
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük az étolajat, a tejet, majd a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, és a csipet sóval összekevert lisztet.
Egy közepes (22x33 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral és néhány percre betesszük a meleg sütőbe. Amikor átmelegedett a tepsi, a papírt megkenjük vajjal, és egyenletesen rászórjuk a barnacukrot. A kimagozott cseresznyét, vagy más gyümölcsöt a cukor tetejére szórjuk, és ráöntjük a tésztát.
190 fokra melegített sütőben kezdjük a sütést, de 5 perc után 170 fokra mérsékeljük és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a sütit. Még forrón rácsra borítjuk a tésztát. Amikor kihűlt kockára vágva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!