2023. március 24., péntek

Fordított gyümölcs pite

A fagyasztóban ráakadtam egy csomag cseresznyére, amiről rögtön eszembe jutott, hogy tavaly tavasszal milyen finom Fordított cseresznyés pitét sütöttem. Az akkor annyira ízlett a családnak, hogy lefotózni sem volt időm. Az utolsó morzsáig elfogyott, mielőtt egy fotó is készült volna róla. Akkor a sütés folyamatáról sem készítettem képeket, de most legalább azt is pótoltam. 
A süti különlegessége, hogy sütés után az alja lesz a teteje, amelyet finom karamell réteg von be. Emiatt alig kívánkozik rá porcukor, én is csak egy leheletnyit hintettem rá, azt is csak a látvány kedvéért. Bármilyen gyümölccsel - különösen szederrel - nagyon finom. Amikor nincs friss gyümölcs, alaposan lecsepegtetett befőttel remekül pótolható. Fagyasztott szederrel próbálkoztam, de az nem igazán vált be, mert  eláztatta a tésztát. Az előre kiolvasztott gyümölcs pedig túl pölöttyet lett, úgyhogy abból inkább turmix készült.



Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 dl étolaj
2 dl tej
csipet só
fél citrom reszelt héja
40-50 dkg gyümölcs
kevés (1-2 teáskanál) vaj
5 dkg barnacukor


Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük az étolajat, a tejet, majd a sütőporral, a reszelt citromhéjjal,  és a csipet sóval összekevert lisztet.
Egy közepes (22x33 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral és néhány percre betesszük a meleg sütőbe. Amikor átmelegedett a tepsi, a papírt megkenjük vajjal, és egyenletesen rászórjuk a barnacukrot. A kimagozott cseresznyét, vagy más gyümölcsöt a cukor tetejére szórjuk, és ráöntjük a tésztát. 
190 fokra melegített sütőben kezdjük a sütést, de 5 perc után 170 fokra mérsékeljük és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a sütit. Még forrón rácsra borítjuk a tésztát. Amikor kihűlt kockára vágva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2023. március 9., csütörtök

Sertésszelet hentes módra

Azt szoktam mondani, a férjemnek hagyományos  ízlése van, ő akkor a legelégedettebb, ha a vasárnapi ebéd húsleves, rántott hús, vagy pörkölt és nokedli. Én is szeretem ezeket az ételeket, de én szívesen kipróbálok új ízeket is. Amikor a Hentes szeletet először készítettem, és a férjem látta, amint csemege uborkát teszek az ételbe, eléggé elkerekedett a szeme. Láttam a hitetlenkedést a tekintetében, és szinte hallottam a gondolatait, "...már megint velem kísérletezik, inkább a jól bevált pörköltet főzné". Ám, mindezek ellenére ízlett neki az étel, és azóta gyakran készítem, mert a pörköltön és rántott húson túl is van ÉTEL!


Hozzávalók:
8 szelet karaj
bors
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
5 dkg bacon vagy füstölt szalonna
15 dkg gépsonka
6-5 db csemege uborka


A  húst kiveregetjük, sóval és borssal fűszerezzük, majd lisztbe mártjuk, és kevés zsírban elősütjük. A visszamarad zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, majd belekeverünk 1 evőkanál lisztet, és összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel, és kiforraljuk. Visszatesszük az elősütött húsokat, lefedjük az edényt, és puhára pároljuk. A párolás alatt többször öntsünk rá egy-egy kis vizet. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a hentes ragut. A szalonnát, a gépsonkát, és az uborkát kb. 2 mm vastag metéltekre vágjuk. A szalonnát serpenyőben félig kisütjük, hozzáadjuk a sonkát, majd az  uborkát, és átpirítjuk. A ragut a húsra öntjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és összeforraljuk. Burgonyával kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!