2019. augusztus 27., kedd

Pudingos - tejfölös borzas

Tudtam én, hogy meg lesz a lazítás "böjtje". Itthon várt az őszibarack befőzés. Nem panaszként mondom, csoda szépek lettek a befőttek és a barackból még egy finom sütire is futotta. Első gondolatom egy túrós barackos süti volt, aztán nagyon gyorsan változtattam, és két sütiből - Borzas Katából és a Tejfölös pudingos sütiből - kreáltam egy egészen új sütit. Legalábbis nekem új, mert valahol, valaki már biztosan sütött ilyet, vagy valami egészen hasonlót. A lényeg, hogy nagyon jól sikerült, mindenkinek ízlett. Biztos lesz még folytatása,  mert valami más gyümölccsel is ki fogom próbálni. 


Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
1 sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
20 dkg vaj vagy margarin
3 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor
6 dl tej
5 evőkanál cukor
3 dl tejföl
3 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
1-2 őszibarack


A tészta száraz hozzávalóit - a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót - összevegyítjük, és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd szükség szerint a tejfölt.
Rugalmas tésztát készítünk belőle, és két részre osztjuk. A tészta egyik felét legalább félórára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben tudjuk majd reszelni.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A pudingot összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd tasakon található leírás szerint megfőzzük. Hideg vízbe állítjuk, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük. Amikor teljesen kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Legvégül óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne a meghámozott, apró kockára vágott őszibarackot.
A maradék, fagyasztóban alaposan lehűtött tésztát a pudingkrém tetejére reszeljük.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük és megsütjük benne a süteményt.
Csak akkor vágjuk kockára, ha már teljesen kihűlt.



Ha nincs kedvünk reszelni a tésztát simán ki is nyújthatjuk. A sütemény ízén semmit nem változtat, csak a külcsíny  lesz egyszerűbb, hiszen nem lesz "borzas" a tészta teteje.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 

2019. augusztus 21., szerda

Diós rakott tészta

Sajnos nagyon szeretem a kifőtt tésztákat, ez megint a Gombóc Artúr jelenség. Csak én nem a csokival  - na jó, azzal is - hanem a tésztával vagyok úgy, mint ő. Nálam jöhet az édes, a sós, a fodros, a cső, a masni, a durum, vagy a tojásos. Nehezen tudok ellenállni egy jó tészta ételnek. Azt írtam, hogy sajnos, hát igen ...... a tésztákat háttérbe kell szorítanom, ezért nem is eszem belőle sokat, igyekszem tartani a mértéket, de be kell vallanom ez nagyon nehéz.  
Egy szónak is száz a vége, kedvet kaptam a Pozsonyi kocka készítéshez, az egésszel egyetlen probléma volt, hogy kevés volt az itthon fellelhető mák. A vásárláshoz annyi kedvem sem volt, mint egy mákszem 😃, így maradt a diós verzió. A diós rakott tészta érdekében feláldoztam az utolsó üveg tavalyi szilvalekvárt, ami igazából nem is volt áldozat, mert a 2019-es szilvalekvár projektet a múlt héten megoldottam. 


Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 tojás
12 dkg cukor
3 dl tejföl
1 citrom héja
50 dkg fodros kocka tészta
15 dkg darált dió
kb. fél üveg szilvalekvár


A tojássárgáját a cukorral, és a lágy vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a tejfölös masszához keverjük, majd a kifőtt, alaposan lecsöpögtetett tésztát beleforgatjuk a habos masszába.
Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazunk, és a tészta 1/3 részét beleöntjük, meghintjük a darált dió 1/3 részével és a szilvalekvárból kis halmokat teszünk rá. A következő tészta réteggel ugyanígy járunk el. Az utolsó tésztarétegre már csak kevés diót, és kristálycukrot szórunk.


170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok ehhez a finom tésztához! 



2019. augusztus 6., kedd

Grízes gyümölcspite

Ilyenkor, nyár közepén a sok friss gyümölcs folyamatos csábításnak tesz ki. Ha jól utána gondolok nincs olyan gyümölcs, amit ne szívesen fogyasztanék. Az hogy milyen formában, az is teljesen mindegy. Jöhet a nyers gyümölcs, a lekvár, a szörp, a süti, a gyümölcsleves. Most a hűtőszekrény aljában egy citrom, néhány szem barack, és szilva várta, hogy mi lesz a sorsa. ......Hát ez lett, egy finom gyümölcsös pitében dicsőültek meg. A receptet néhány éve kaptam, de eddig még soha nem készítettem el. Nézegettem az interneten is hasonló recepteket, amelyek általában kefirrel vagy joghurttal készültek, és mindenki ódákat zengett a finomságáról. Gondoltam, az én tejfölös változatom sem lehet rossz, maximum kicsit kalóriadúsabb lesz. És jól gondoltam nagyon finom lett.


Hozzávalók:
15 dkg gríz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
3 tojás
1 citrom leve és héja
10 dkg vaj
12 dkg cukor
30 dkg gyümölcs


Az puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citrom levét és héját, és ezekkel  is alaposan kikeverjük. A lisztet, a grízt és a sütőport összekeverjük, a tojásos masszához adjuk, majd 30-40 percig pihentetjük, hogy a gríz megszívja magát nedvességgel. Egy közepes (kb. 22x33 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 


A gyümölcsöt egyenletesen elosztjuk a tészta tetején és 170 fokosra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy teljesen át sült e a tésztánk. 


Amikor teljesen kihűlt kockára vágjuk. A tészta nem túl édes, ezért az édesszájúak nyugodtan porcukrozzák meg. 
Én szilvával sárga és őszibarackkal készítettem a sütit, de bármilyen idénygyümölccsel, vagy akár alaposan lecsepegtetett befőttel is finom.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2019. augusztus 3., szombat

Szilvaleves

Sok hókusz-pókuszt nem tudok hozzá írni, mert semmi különös történet, vagy emlék nem kötődik ehhez a leveshez. A családomban semmi hagyománya nem volt a szilvalevesnek , de én úgy gondoltam, hogy a többi gyümölcskrémleves mintájára ebből is valami finomság fog kikerekedni. És úgy is lett. Igaz, mindig csiszolgatom a receptet, egy kis ilyen-olyan fűszerrel próbálkozok, de most már úgy érzem, az egyszerű szegfűszeg, fahéj kombináció vált be a legjobban. 
Az idén sok szilvát adott az egyetlen szilvafánk, kézenfekvő, hogy az első nagyobb szüret alkalmával a befőtt mellett, egy jó levest is készítek belőle.


Hozzávalók:
1 kg szilva
1 darabka fahéj
4-5 szegfűszeg
2-3 evőkanál cukor
2 dl tejszín
1 nagy evőkanál tejföl


A szilvából félre teszünk néhány szemet, a többit egy kisebb fazékba tesszük, rászórjuk a cukrot, aláöntünk 2 evőkanál vizet és elkezdjük párolni. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, hogy azoknak az íze is összefőljön a gyümölccsel. Amikor már puha a szilva, annyi vizet öntünk hozzá, hogy össze tudjuk mixelni. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és összeforraljuk. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, néhány kanál levessel simára keverjük, majd a forró leveshez öntjük. Amint ismét forrni kezd, elzárjuk alatta a tűzet. A maradék szilvákat kimagozzunk, kisebb darabokra vágjuk, és a forró levesbe keverjük (de már nem főzzük!).
Alaposan lehűtjük, és úgy kínáljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!