Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. Az élesztőtől életre kel a tészta. Látom, ahogy gyarapodik, átalakul. Már a nyers tészta illatát is imádom, de amikor sül, ahhoz az illathoz semmi sem hasonlítható. Beteríti illatával az egész lakást.
Amikor még csak tanultam a sütés fortélyait, kézzel tanította az anyukám, hogyan kell kidolgozni a tésztát. Ma már, általában robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel dagasztom, de a végén mindig "rádagasztok" egy kicsit kézzel is, hogy érezzem a tészta állagát. Szerintem csak így érzi az ember, hogy jó e már a tészta.
Most egy olyan kalácsot készítettem, aminek a tölteléke az eredeti recept szerint kristálycukor. De, hogy változatossá tegyem kakaóval, fahéjjal, vagy vaníliás cukorral szoktam ízesíteni a cukrot.
Egyszerű és nagyon finom sütemény. Tartalmas leves után második fogásnak is kiváló, de kakaóval, tejjel remek reggeli.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 kelt tészta liszt (vagy félfogós liszt - 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt keveréke)
1 teáskanál kristálycukor
5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 csipet só
1,25 dl étolaj
Töltelékhez:
3-4 evőkanál étolaj
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor, vagy
2 evőkanál kakaópor, vagy 2 teáskanál fahéj,
A tészta lekenéséhez:
1 tojás
A lisztet átszitáljuk és közepébe morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos cukros tejet és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a csipet sót, az étolajat és kidagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 20 percig pihentetjük.
Lisztezett nyújtódeszkán kerek lappá nyújtjuk. (Minél nagyobbra nyújtjuk, annál több részre tudjuk osztani, és annál levelesebb lesz a sütemény.) A tészta tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk az ízesített kristálycukor 3/4 részével. A tésztát kb. 10 cm távolságban, 15-20 cm mélyen bevágjuk, de hagyunk egy szélesebb tészta cikket is.
Ezeket a tészta cikkeket egyenként a kör közepére felhajtjuk, és mindegyiket megkenjük olajjal és megszórjuk a maradék cukorral. Úgy kell hajtogatni, hogy mindig a szembe lévő cikket hajtjuk fel.
A tészta halmot tepsi nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt (kb. 24x36 cm-es) tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük a felvert tojással és éles késsel berácsozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Langyosra hűtjük, és tetszőleges kockára vágjuk.
Amikor lekenjük tojással, kevés cukorral is megszórhatjuk a tetejét. Így még finomabb, habár nálam most ez elmaradt.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!
Jól néz ki
VálaszTörlésbiztos kipróbálom.
Örülök, hogy tetszik a recept, bízom benne, hogy a süti is ízlik majd! :)
Törlés