Múlt hét közepén, a piacon zamatos szilvát vásároltam, amiből sokat megettünk, de maradt egy adag, ami már elég puhára és mézédesre érett. Ebből a maradék, zamatos, lédús gyümölcsökből szilvás kalácsot sütöttem. A finom, puha tésztájú, cukros, fahéjas szilvával töltött kalácsnak  ismét nagy sikere lett, másnapra egy morzsa sem marad belőle.
Aki nem szereti fahéjjal, kakaóporos cukorral is készítheti, úgy is nagyon finom. 
Hozzávalók:
Tésztához:
 50 dkg liszt
12,5 dkg margarin
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojássárgája 
5 dkg porcukor
1,5 dl tejföl
 Töltelékhez: 
30-40 dkg szilva
6-8 evőkanál dkg cukor
2 mokkáskanál fahéj
Tetejére:
1 tojás a kalácsok lekenéséhez
A langyos tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.  A lisztet összekeverjük a porcukorral, a tojássárgájájával, a tejföllel valamint a felfuttatott élesztővel, majd hozzá adjuk az olvasztott margarint. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges  még tejfölt gyúrjunk hozzá. A kész tésztát  2 részre osztjuk. Az egyes gombócokat ujjnyi vastagra (kb.25x35 cm-es négyzet alakúra) nyújtjuk, rászórjuk a fahéjjal kevert cukor felét, úgy, hogy a tészta szélétől kb. 1-2 cm üres rész kimaradjon, majd  kirakjuk a félbevágott szilvával. A tésztát feltekerjük, a szélesebb oldalától kezdve. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy az illesztés a tekercs aljára kerüljön. A tekercsek tetejét lekenjük tojással és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük. A pihentetési idő leteltével, hústűvel, jó mélyen megszurkáljuk a tekercs tetejét és oldalát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen megsütjük a kalácsot.
Íme, a kakaóporos cukorral szórt változatról is egy régebbi fotó.
Jó étvágyat kívánok hozzá!





 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése