Sajnos az utóbbi időben egyre többektől hallom, hogy a családjukban valaki étel intoleranciától, vagy allergiától szenved. A mi családunkban is van ilyen probléma, ezért igyekszem olyan ételeket és sütiket is készíteni, amelyekből a különféle problémákkal küzdő családtagjaim is bátran ehetnek. Persze, ma már több alternatíva van az allergén hozzávalók kiváltására. Ebben a sütiben azonban semmit nem kell csere-berélni, mert a tej helyett víz, a vaj helyett étolaj szerepel benne. Már van hasonló meggyes süti receptem, ami szintén vízzel és olajjal készül, és azt is nagyon szeretem, de ez sokkal zamatosabb, a kakaó, a rum és a citrom ízesítéstől. Szerintem nagyon finom süti, és az is az elkészítése mellett szól, hogy pillanatok alatt összeállítható, olcsó, és mutatós. Szeretettel ajánlom nektek.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
csipet só
5 tojás
1,5 dl víz
1,5 dl étolaj
1/2 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál citromlé
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 üveg magozott meggybefőtt
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a vizet, és az olajat. A liszthez adjuk a csipet sót, a sütőport, és a tojásos masszával összekeverjük. A tojások fehérjéből a kemény habbot verünk, és lazán a tésztához forgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe beletesszük a reszelt citromhéjat, és citrom levét, a másikba a kakaóport és a rumot. A fehér tésztát egy 22x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A kakaós tésztát rácsorgatjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, meghintjük egy kevés liszttel, és egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és tűpróbáig sütjük a sütit.
A kihűlt tésztát kockára vágjuk, vékonyan megszórjuk porcukorral, és úgy kínáljuk.
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése