Újabban előre megtervezem a heti menüt. Már korábban is próbálkoztam ezzel, de mindig kudarcot vallottam, most azonban egész jól működik. Persze kisebb nagyon változások mindig adódnak. Például most is, amikor a hentes pultban magát kínáló csodás karaj változtatta meg a tervezett ételsort. Hortobágyi palacsinta volt a terv, de a hétvégi bevásárlás során annyira szép volt a karaj, hogy nem volt szívem ott hagyni. Nem tudtam, hogy mit főzök belőle, de biztos voltam benne, hogy karajból fog készülni az ebéd. Volt itthon néhány szem paradicsom, ami már kezdett kicsit puhulni, de még teljesen egészséges volt, ezek megmentését is számításba véve olyan ételt kellett készíteni, amihez ezt is fel tudom használni. Tehát adott volt a csodaszép karaj és a paradicsom. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy ebből a két remek alapanyagból mit alkotok. Kis fejtörés után ez a finom étel kerekedett ki belőle. Próbáljátok ki, remélem nektek is ízlik majd.
Hozzávalók:
6 szelet karaj
3 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 arasznyi friss rozmaring ág
(vagy fél kávéskanál szárított)
3 paradicsom
10 dkg füstölt sajt
1- 1,5 dl húsleves (vagy fél húsleves kocka vízben feloldva)
4-5 evőkanál olívaolaj
só
bors
A húst kicsit megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd rövid időre pihentetjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a húsok mind két oldalát néhány perc alatt elősütjük. A húsok mellé dobjuk a rozmaringot, felöntjük a húslevessel és fedő alatt néhány percig pároljuk a húst, majd átesszük egy tepsibe. A visszamaradt pecsenyelébe tesszük a vékony szeletekre vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal és aranybarnára pároljuk. A párolt hagymát az elősütött húsok tetejére halmozzuk. Erre tesszük a felszeletelt paradicsomot, és az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése